Rădăcina de valeriană calmează hiperexcitabilitatea nervoasă având acţiune sedativă. Ceaiul de valeriană se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină adăugată într-o cană de apă pentru trei ore, apoi se pune la foc. După trei, patru clocote, ceaiul se ia de pe foc, se strecoară şi se bea cald, în timp, cu înghiţituri mici. Se pot consuma două, trei căni pe zi. Dacă suferi de insomnie, ultima cană de ceai se bea seara, înainte de culcare.
Tinctura de valeriană se poate prepara în casă. Peste 40 de grame de rădăcină de valeriană pulbere, măcinată în râşniţa de cafea, se toarnă 200 ml de alcool de 70 de grade şi se lasă o săptămână la macerat perioadă în care vasul se agită de câteva ori pe zi. Apoi, lichidul rezultat se strecoară şi se păstrează la rece, în sticle mici, de culoare închisa, cel mai bine la frigider. Zilnic, de trei ori, se iau câte zece picături diluate în puţină apă. Pentru somn, se iau 15, 20 de picături seară, cu o jumătate de oră înainte de culcare.
În majoritatea nevrozelor s-au obţinut rezultate bune prin tratamente pe bază de plante medicinale, asociate cu o dietă echilibrată şi suplimentări de vitamine (A, B, C, D) şi de săruri minerale (Mg, Si, Co, Li):
– infuzie cu amestec format din fructe de păducel (o parte), flori de tei cu bractee (o parte), conuri de hamei (o parte), herba de talpa-gâştei (1,5 părţi) şi rădăcini de valeriană (1,5 părţi). Din acest amestec se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte după gust şi se beau 1-2 căni pe zi, având proprietăţi sedative şi antispasmodice, cu utilizări în stări de excitaţii nervoase, în liniştirea nervilor şi reglarea ritmului cardiac. La acest amestec de plante se pot adăuga, după caz, capsule de mac şi herba de sovârv, din care se beau câte două ceaiuri pe zi, având acţiune sedativă şi uşor hipnotică, cu rol în combaterea tulburărilor nervoase însoţite de insomnii rebele;
– tinctură în alcool 400 cu herba de talpa-gâştei, flori şi frunze de păducel, flori de lavandă, rădăcini de valeriană şi conuri de hamei (în părţi egale), din care se iau 50 g amestec la 500 ml alcool; după macerare timp de 7 zile se consumă câte 1-2 linguriţe, de 2-3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese, pe o perioadă de o lună pe trimestru;
– tinctură în alcool 400 cu rădăcini de angelică, rădăcini de ghinţură, rizomi de obligeană, herba de talpa-gâştei şi fructe de coriandru (în părţi egale), care se consumă ca mai sus.
În tratarea nevrozelor apărute în urma suprasolicitărilor sistemului nervos, pe lângă speciile medicinale menţionate, utilizate separat sau în amestec, sunt eficiente şi alte plante administrate sub formă de infuzii: busuioc, muşeţel, sulfină, lavandă, măghiran, obligeană, sunătoare, roiniţă, rozmarin, mentă, salvie, soc, trifoişte de baltă, vâsc şi scoarţă de salcie.
Lasă un comentariu