Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Leuşteanul – alimentul minune

Planta de leuştean are numeroase proprietăţi curative, este un adevărat aliment-medicament, bogat în vitaminele A, B şi C, acizi organici, săruri minerale, uleiuri eterice. Substanţele active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, excretor, sistemului endocrin şi celui imunitar. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic ca aliment, putând deveni, la nevoie şi atunci când este dozat corespunzător, un remediu eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale, răceala. Ceaiul preparat din seminţe de leuştean linişteşte rapid durerile de stomac, iar infuzia concentrată din frunze manifestă acţiune antiseptică, putând fi aplicat pe răni. Uleiul obţinut din leuştean scade tensiunea şi stimulează diureza.

Contraindicaţii: Foarte rar s-a observat un efect iritativ al leuşteanului, administrat în cantităţi mari şi pe perioade lungi de timp. Leuşteanul nu se foloseşte în perioada sarcinii şi se foloseşte în cantităţi moderate (maximum 3g/zi) în timpul alăptării. De asemenea, este necesară evitarea expunerii la soare în timpul tratamentului cu leuştean deoarece planta conţine furanocumarine, ce pot induce fotosensibilitatea.

Alte întrebuinţări: Uleiurile eterice de leuştean sunt folosite în industria cosmetică, la prepararea parfumurilor şi cremelor.