Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Externalizarea bucătăriei Spitalul de Urgență, la un pas de realizare

PREDARE. Conducerea Consiliului Județean Vâlcea lucrează de zor la un proiect de externalizare a bucătăriei SJU Vâlcea și predarea acestui serviciu unei firme de catering. Deși se vorbește despre acest proiect de 10 ani și mai bine, punerea lui în practică a fost amânată de fiecare dată din cauza dezinteresului manifestat de investitorii locali sau străini. Se pare însă că unul dintre oamenii de afaceri autohtoni și-a arătat disponibilitatea de a prelua acest serviciu. Surse din CJ au declarat că patronii firmei Annabella ar fi interesați să preia acest serviciu, chiar dacă suma alocată de Guvern pentru hrana pacienților este destul de mică. Firma vâlceană are deja un serviciu de catering dezvoltat în magazinele proprii, câteva hectare de seră, pomi fructiferi și legume, plus o fabrică de conserve, care-i permit să preia acest serviciu în condițiile impuse de Guvern.

Conducerea Spitalului Județean Vâlcea a fost amenințată din nou cu desființarea bucătăriei din cauza condițiilor improprii în care  funcționează. Conducerea spitalului nu-și mai face demult probleme, primește asemenea amenințări în fiecare an din partea DSP Vâlcea. Åi ministrul Sănătății, Cseke Attila, cunoaște foarte bine situația de la Vâlcea, actualul ministru a văzut dezastrul cu ochii lui, a promis banii, dar nu a alocat niciun leu pentru reabilitarea și modernizarea ei, chiar dacă nu a fost reabilitată deloc de la înființarea spitalului. Åi tot în fiecare an se vorbește și despre externalizarea ei, dar fără un rezultat concret. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, proiectul de externalizare a bucătăriei SJU Vâlcea prinde contur, datorită unor investitori autohtoni. Patronii firmei Annabella și-au propus să participe la acest proiect, chiar dacă actuala conducere a SJU îl consideră păgubos pentru posibilii investitori. Proiectul pare totuși posibil, cei care l-au făcut au luat în calcul faptul că firma Annabella deține în proprietate câteva sere, câteva plantații de pomi fructiferi și legume și o fabrică de legume și fructe, care-i permit să producă o gamă diversificată de produse alimentare la prețuri mult mai mici față de cele achiziționate de pe piața liberă, cum se procedează în prezent. Managerul Georgeta Săliște are rezerve atât în ceea ce privește închiderea bucătăriei de către DSP, pentru că ar lăsa fără hrană bolnavii, cât și în privința externalizării acestui serviciu. Managerul SJU consideră proiectul neviabil din cauza sumelor mici alocate de guvern pentru hrana pacienților. ,,Suntem amenințați în fiecare an cu închiderea ei, mai facem mici cosmetizări, am mai dat cu var, nu am reușit să schimbăm utilajele, dar nu cred că o vor închide  pentru că nu avem unde să preparăm hrana pacienților și nu cred că se va externaliza. E un ordin al ministerului Sănătății care spune că nu poți să faci externalizarea unui serviciu decât dacă viitoarele costuri ar fi mai mici cu 15% decât costurile practicate de noi în prezent. Probabil, nicio firmă privată nu-și permite să gătească la prețuri mai mici decât noi la ora asta. Alocațiile de hrană sunt foarte mici, sunt între  70.000 lei vechi și 140.000 lei vechi, pe bolnav, în funcție de afecțiuni, și nu cred că această afacere ar fi rentabilă pentru cineva. Din punctul meu de vedere ar fi foarte bine să reușim să externalizăm acest serviciu, prin licitație publică, dar nu cred că cineva își va permite să gătească la prețurile la care se decontează hrana zilnică a pacienților”, a precizat Georgeta Săliște. Investitorul a apărut, mai mult chiar, are deja un serviciu de catering dezvoltat în magazinele proprii, mai rămâne doar ca actuala conducere a CJ să facă documentația necesară și să dea drumul la contract sau la licitația publică, astfel conducerea SJU va scăpa de amenințările inspectorilor DSP, iar bolnavii vor beneficia de o hrană mult mai consistentă și mai sigură. DANA NEDESCU