Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Directorii de spitale care acumulează datorii timp de 3 luni vor fi schimbați

La ultima videoconferință cu ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, la care au participat prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu, un reprezentat al Consiliului Județean, de la Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, Spitalul Municipal Drăgășani, Spitalul orășenesc Horezu, Spitalul orășenesc Brezoi, Spitalul de psihiatrie Drăgoești și Spitalul de pneumoftiziologie Mihăești s-au discutat problemele cu care se confruntă sistemul.

Managerii spitalelor au fost atenționați în legătură cu situațiile care au apărut în presă și s-a cerut responsabilitate, corectitudine, profesionalism și transparență în desfășurarea actului medical, iar directorilor direcțiilor de sănătate publică li s-a atras atenția să-și facă datoria în calitate de observatori independenți. De asemenea, s-a solicitat managerilor de spitale ca personalul să-și schimbe atitudinea față de pacient, criticându-se dur aroganța și lipsa de responsabilitate în relația cu pacientul. În perioada următoare, se va aplica procedura de audit financiar pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătății și de audit public intern pentru celelalte spitale, rezultatele urmând a fi folosite în îmbunătățirea managementului unităților sanitare. Managerii de spitale au fost anunțați că, în scrisoarea de intenție cu FMI, există o prevedere, potrivit căreia, directorii spitalelor care  acumulează datorii trei luni consecutiv, își vor pierde funcțiile.

De asemenea, la videoconferință s-a discutat și despre îmbunătățirea activității sistemului sanitar. Astfel, ministrul Sănătății consideră că trebuie acordată o atenție deosebită prevenției, crescând bugetul medicinii de familie și ambulatoriului de specialitate, astfel: pentru medicina de familie va crește procentul alocat  de la 50% la 75% iar, pentru serviciile medicale, s-au alocat 30% din bugetul medicinii de familie. Pentru ambulatoriul de specialitate, bugetul a crescut cu 50%, astfel încât ambulatoriul să reprezinte un filtru pentru internări. Ministrul Sănătății consideră că introducerea coplății este un instrument pentru a scădea numărul de internări fictive. În sistemul asigurărilor sociale de sănătate se va utiliza tariful pe caz ponderat, diferențiat, în funcție de rolul pe care spitalele îl au în asigurarea sănătății populației, reorganizarea programelor naționale de sănătate, prin înființarea Agenției Naționale de Programe. De asemenea, s-a anunțat că se intenționează majorarea, de către Ministerul Sănătății, a capitalului la compania Unifarm și aprobarea, de către Trezorerie, a unui împrumut pentru achiziționarea medicamentelor oncologice.

MAGDA POPESCU