Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Centrul de Expoziţii de la Seaca trebuie salvat

SOLUŢII. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice anunţa în 22 decembrie 2010 recepţionarea Centrului de Convenţii şi Expoziţii NORD- OLTENIA din Călimăneşti, obiectiv finanţat în cadrul Programului PHARE 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială- Proiecte mari de infrastructură regională. „Proiectul Centrul de convenţii şi expoziţii Nord-Oltenia, implementat de Consiliul Local Călimăneşti şi de Consiliul Judeţean Vâlcea, are o valoare de 8.249.703,42 euro, din care 6.666.666,67 euro finanţare nerambursabilă europeană şi naţională. Prin realizarea centrului expoziţional se creează premisele dezvoltării infrastructurii de afaceri şi atragerii investiţiilor în regiune. Astfel, 50 de organizaţii din ţară, printre care 12 camere de comerţ, Asociaţia Oamenilor de Afaceri, 18 companii cu acoperire la nivel naţional sau judeţean, şi-au manifestat interesul de a utiliza serviciile oferite de Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia.” Paragraful de mai sus este un fragment din comunicatul de presă emis atunci de minister.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg

Socoteala Ministerului nu s-a potrivit cu cea din realitatea vâlceană. Abia în 11 martie 2011 se puneau bazele, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, societăţii care urma să administreze acest Centru Expoziţional. Consiliul Judeţean a aprobat înfiinţarea societăţii„Expo Nord – Oltenia”  iar acţionari, în părţi egale, au devenit Consiliul Judeţean Vâlcea şi Consiliul Local Călimăneşti. Iată ce declara atunci preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea : „Societatea Expo Nord Oltenia va gestiona obiectivul de investiţii şi va avea ca principal obiect de activitate organizarea de expoziţii, târguri, conferinţe, simpozioane şi alte manifestări ştiinţifice şi culturale”. Cu această ocazie, consilierii judeţeni şi-au desemnat şi aprobat prin vot secret membrii care îi vor reprezenta în nou înfiinţata societate comercială „Expo Nord – Oltenia” SA. Astfel, au fost aleşi drept reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vâlcea Florea Mierluş şi Victor Popescu membri în Asociaţia Generală a Acţionarilor, Mircea Predescu şi Mihai Mihalache membri în Consiliul de Administraţie, respectiv Iustin Predescu şi Ghermac Eftimie drept cenzori ai societăţii comerciale „Expo Nord – Oltenia” SA.”

 Noua societate avea o organigramă stufoasă de 54 de posturi. Dintre ele cel mai râvnit a fost cel de director. Existau premise ca Centrul Expoziţional să beneficieze de alţi bani europeni pentru promovare, publicitate şi organizare evenimente. A fost o bătălie acerbă pentru posturile de acolo. Nu vom detalia acum fiecare angajare şi filiera pe care s-a făcut. Cert este că director general a ajuns Eugen Scarlat un personaj binecunoscut vâlcenilor de când era director la Gaze şi prieten al ex deputatului ţărănist Laurenţiu Dumitraşcu. Banii europeni nu au mai venit. Scarlat a trebuit să se descurce singur. Bugetul pe care l-a prognozat el pentru anul trecut prevedea venituri de aproximativ 15 miliarde lei vechi şi cheltuieli de 14 miliarde. EXPO Nord nu a reuşit să obţină venituri decât de 220 milioane lei. A avut cheltuieli mult mai mari. Salariile personalului angajat nu au fost achitate deloc anul trecut. Societatea a fost debranşată de la alimentarea cu apă, cu energie termică,electrică, de la internet şi telefonie fixă. S-au acumulat datorii mari. Cei rămaşi, dar şi unii plecaţi, au dat în judecată societatea comercială pentru recuperarea drepturilor salariale şi au câştigat în instanţă. EXPO Nord a ajuns să aibă datorii mari şi la Finanţe. Spre finalul anului nu se întrevedeau soluţii, cei doi acţionari nedispunând de fonduri pentru a acoperi aceste datorii. Iar falimentul societăţii înfiinţate pe baza unei investiţii finanţate de Uniunea Europeană nu poate reprezenta o soluţie.

Ion Cîlea, în sfârşit, de acord cu deputatul Buican

Se ştie foarte bine că între liberali şi pesediştii vâlceni este o bătălie continuă pe posturi şi o rivalitate pentru obţinerea cât mai multor locuri de directori. Situaţia grea din societatea EXPO NORD a dus până la urmă la o acceptare a celor doi lideri politici a faptului că trebuie să numească acolo nu un membru al vreunuia din cele două partide ci un om care să aibă viziune, experienţă economică în administrarea unor societăţi şi dinamism. La 4 ianuarie a fost numit prin hotărârea acţionarilor director general interimar economistul Florin Brăgău, consilier local în Bujoreni şi membru UNPR. Numirea lui a fost acceptată de Cîlea şi Buican care au încercat să îl sprijine pe cât au putut.

„Am reuşit să obţin de la Finanţele publice, dar şi de la furnizorii societăţii un plan de redresare a EXPO NORD pe care l-am redactat rapid în primele zile. Pentru funcţionarea societăţii era imperios necesar ca toată lumea să ne păsuiască, să accepte eşalonarea datoriilor dar mai ales să accepte să ne furnizeze în continuare serviciile necesare unei bune funcţionări. Mulţumesc celor din conducerea Romtelecom, CEZ Oltenia, Finanţele Publice care au acceptat planul meu. Preşedintele Cîlea a fost extrem de receptiv şi m-a ajutat şi dânsul. Le-am explicat acţionarilor că nu sunt avid nici după funcţii, nici în căutare de un salariu tip sinecură. Am luat decizia de a micşora salariile cu 50%, inclusiv cel al directorului. Am păstrat doar 6 oameni care au fost de acord să lucreze şi pe salariile înjumătăţite. Cel mai important este însă că am reuşit să găsesc un chiriaş pe termen lung pentru o parte din spaţiul Centrului de la Seaca. Am încheiat un contract cu societatea GOBAL ENERGY SOLUTION care a închiriat de la EXPO NORD, un spaţiu în care va face cercetare, dezvoltare şi promovare pentru producerea celulelor fotovoltaice compuse din celule anorganice. Chiriaşul va suporta şi plata utilităţilor începând cu 1 februarie. Fiind vorba de energie verde cred că va atrage la expoziţia sa destui investitori pentru că este un domeniu în plină dezvoltare şi toată lumea vrea să vândă energie aceasta fiind căutată şi plătită pe loc. În perioada următoare mă concentrez pe promovarea Centrului Expoziţional şi pe plătirea datoriilor. Am estimat un venit aproximativ de 4 miliarde pe acest an şi cheltuieli de 2, 5 miliarde. Este vorba de o investiţie făcută cu banii cetăţenilor Uniunii Europene şi nu avem voie să ne batem joc de această investiţie mai ales că ea poate aduce profit celor doi acţionari, deci şi judeţului.”

RADU DUMITRESCU

Din experienţa noastră nu ne este greu să anticipăm că dacă directorul interimar Florin Brăgău va redresa situaţia, va achita datoriile şi va aduce EXPO NORD OLTENIA pe profit va fi în cele din urmă îndepărtat din funcţie, iar pe postul său liberalii şi pesediştii vor declanşa o nouă bătălie.