Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cu datorii colosale, Consiliul Județean a preluat Maternitatea și Spitalul de Urgență

DECIZIE. Cu un an în urmă, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 48/2010 și Hotărârea de Guvern nr. 910/2010 privind descentralizarea sistemului sanitar. Astfel,  s-a  decis ca spitalele publice să fie transferate către autoritățile locale. La Vâlcea, Consiliul Județean a fost nevoit să preia Spitalul Județean de Urgență, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie Mihăești și Spitalul de Psihiatrie Drăgoești, care înregistrează datorii imense către furnizori, dar și plăți neachitate la drepturile salariale. Decizia Guvernului a iscat aprigi controverse între autoritățile locale și Ministerul Sănătății. Până de curând, președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea, a refuzat să preia Maternitatea și Spitalul Județean de Urgență motivând că nu poate plăti datoriile acestora, care se ridică la zeci de miliarde de lei vechi.

De curând, conducerea Consiliului Județean Vâlcea a acceptat preluarea celor două unități spitalicești, respectiv Spitalul de Urgență Vâlcea și Spitalul de Obstetrică și Ginecologie , cerând garanție scrisă din partea Ministerului Sănătății pentru achitarea datoriilor. De altfel, președintele Cîlea a trimis ministrului Cseke Attila o solicitare fermă prin care îi cere acestuia rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă cele două spitale. Protocolul a fost semnat în condițiile în care la data preluării celor patru unități spitalicești înregistrau datorii foarte mari. Dumitru Persu, vicepreședintele CJ, susține că la data de 30 iunie 2010, Spitalul Județean de Urgență înregistra datorii de 15.275.893 lei, din care 10.624.153 față de furnizori și 4.651.740 lei plăți ale drepturilor salariale. „În afara acestor datorii, Spitalul de Urgență are servicii realizate de peste valoarea de contract și nedecontate precum și regularizări care ating suma de 20.717.266 lei. Astfel, există regularizări de peste 8 milioane lei, externări peste contract în sumă de 12.654.621 lei și credite de angajament pe 2009, cu plata în 2010 de 4.852.856 lei. Spitalul de Obstetrică Ginecologie Vâlcea înregistrează la 30 iunie 2010 datorii de 4.965.089 lei din care 4.159.963 datorii la furnizori, dintre care 3.515.934 cu termen depășit, și 805.162 lei drepturi salariale”, ne-a spus el.  Vicepreședintele CJ ne-a mai declarat că asigurarea fondurilor pentru plata salariilor pe lunile august și septembrie 2010, care la Spitalul Județean însumează un necesar lunar de 4 milioane lei, contractul cu Casa Județeană de Asigurări (CJAS) prevede doar suma de 3.505.498 lei, iar la Maternitate, necesarul se ridică la 820 mii lei, Casa asigurând doar 643.192 lei din sumă. „O situație cu totul ieșită din comun se înregistrează la secția de dializă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, unde, deși sunt înregistrați 29 de pacienți dializați, Casa de Asigurări a propus încheierea contractului pentru numai 13 cazuri dializate acceptate la plată. Nici până în prezent contractul nu a fost încheiat”, susține Persu.

Analize

Mai trebuie spus că în cadrul Spitalului de Urgență funcționează, ca secție exterioară, Clinica Balneară de Recuperare Medicală din Călimănești cu un număr de 90 de paturi, unitatea funcționând într-un imobil ce a fost revendicat. În urma discuțiilor purtate cu proprietarii, aceștia au solicitat, pentru despăgubiri, suma de 900 mii euro, Consiliul Județean nevând posibilitatea achitării acestor bani. În acest sens, CJ a solicitat Guvernului să adopte un proiect de hotărâre privind repartizarea unei sume din rezerva bugetară sau cuprinderea eșalonată în trei, în bugetul pentru anii viitori. „CJ Vâlcea a cerut, pentru rezolvarea problemelor, o comisie de specialiști pentru a analiza în detaliu situația unităților spitalicești. Menționez că după semnarea protocoalelor de preluare a spitalelor am avut o întâlnire cu conducerea Maternității și a Spitalului Județean de Urgență, la care, în afară de manageri, au participat și șefii de secții, dar și specialiști din cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean. Ion Cîlea a dispus ca la Maternitate să se facă o analiză serioasă a situației financiare actuale, dar și a datoriilor pe care unitatea le are față de furnizori precum și la salarii.  În ideea de a menține Maternitatea ca unitate cu personalitate juridică independentă financiar s-a cerut reducerea cheltuielilor, dar și reanalizarea contractelor cu furnizorii, precum și fundamentarea bugetului pentru anul 2011 la nivelul necesarului”, a conchis el.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU