Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Coplata a început să facă primele victime

Orice decizie politică ce privește întreaga populație sau un număr mare de cetățeni trebuie atent dezbătută înainte de a fi pusă în aplicare. În privința coplății din sistemul sanitar au existat numeroase voci care au anticipat că introducerea ei nu va îmbunătății serviciile medicale ci din contră va crea un haos previzibil în spitale. În februarie acest an Guvernanții știau că: „Peste jumătate dintre români nu sunt de acord cu introducerea sistemului de co-plată în sectorul spitalicesc, conform unui studiu realizat de Exact Cercetare și Consultanță, în colaborare cu Link Resource.

Potrivit studiului comandat de Institutul Aspen România, 68 la sută dintre persoanele intervievate consideră că introducerea sistemului de co-plată pentru serviciile medicale nu va avea un efect semnificativ în ceea ce privește îmbunătățirea calității serviciilor oferite.” Încă de anul trecut mulți medici cunoscuți din țară precum și manageri de spitale sau chiar oameni politici au explicat deficiențele acestei măsuri și faptul că nu își va atinge scopul.

Un obiectiv irealizabil

În 8 august 2012, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a spus la Digi24 ca obiectivul proiectului privind coplata este de „a reduce cererea nejustificată de servicii medicale și de a nu se raporta servicii care nu s-au efectuat in mod real”. În cadrul aceleiași emisiuni prognoza domnul ministru că pacienții vor trebui să achite la externare între 40-80 de lei în funcție de categoria spitalului în care au fost internați.

Haideți, deci, să traducem puțin ce voia statul să obțină prin această coplată. „Reducerea cererii nejustificate de servicii medicale”. Aici domnul ministru se referea în principal la acele numeroase cazuri semnalate de presă în care oameni cu venituri modeste și care nu se  pot întreține, sau oameni fără locuințe parazitează unitățile sanitare stând internate deși nu au nevoie de internări numai pentru a putea beneficia de utilități ( apă, energie electrică, căldură) plus trei mese pe zi gratuit. Ori era clar că aceste categorii de oameni nu se vor speria de  coplată. În unele cazuri veniturile lor sunt atât de mici încât se încadrează în cadrul legal care scutește anumite persoane de coplată. În celelalte vor continua să se interneze prin urgențe și vor simula permanent afecțiuni pentru a nu fi externate. Cât despre raportarea unor servicii care nu s-au efectuat în mod real, aceasta este o problemă care în niciun caz nu poate fi rezolvată de coplată. Ea a existat și există. Cu atât mai mult cu cât mii de persoane internate pe bune, adică având nevoie de intervenții medicale și internări, sunt puse să își achiziționeze singure medicamentele necesare tratamentului pe perioada internării. Nimeni nu garantează că ulterior cadrele sanitare nu raportează aceste medicamente ca fiind acordate pacienților de către spitale. A intrat în funcțiune coplata. Este între 5 și 10 lei și nu cum anticipa ministrul de atunci de 40-80 lei. Åi cu toate acestea încasările sunt insignifiante. Mai mult se pierde prin birocrația actelor și contabilitate pentru că pacientul care plătește trebuie să primească o chitanță, cineva trebuie să încaseze suma, să totalizeze zilnic, să centralizeze să aibă gestiunea banilor , care trebuie predați altcuiva, vărsați în bancă etc.

Haos la Urgențe și apeluri inutile la Ambulanță

Dacă vreunul din membrii cabinetului Ponta ar fi putut măcar la nivel imaginativ să își spună că are un venit de câteva sute de lei, datorii la utilități, că are copii cărora nu poate să le cumpere rechizite sau să le dea trei mese pe zi și că trebuie să se interneze pentru că este bolnav, ar fi putut să anticipeze ceea ce vor face milioane de români când vor auzi de coplată. Nici măcar nu mai e vorba despre sumă, ci pur și simplu de lehamitea de a mai da vreun ban în plus pe lângă cei de șpăgi la doctori și asistente și cei necesari medicamentelor. Acum serviciile de Urgență din toate Spitalele sunt pur și simplu sufocate. Toată lumea vrea să se interneze prin urgențe pentru a scăpa de coplată. Inclusiv persoane care legal ar beneficia de scutirea de la plata taxei încearcă să se interneze tot prin UPU pentru a evita birocrația care presupune aducerea nu știu câtor adeverințe, cupoane de pensii plus declarații pe propria răspundere. În condițiile de față, personalul medical de la Urgențe nu mai poate face distincție între cazurile cu adevărat grave și celelalte. Suprasolicitarea personalului de aici duce la diagnostice provizorii inadecvate și la greșeli. Ca să nu mai vorbim că vâlcenii s-au prins deja cum pot să evite aglomerația din holurile Urgențelor, dar să ajungă totuși internați: pun pe cineva din rude sau cunoscuți să sune după Salvare și se prefac a avea afecțiuni mult mai grave decât cele reale. Ambulanța este deja supraaglomerată și ea. Una peste alta banii încasați de spitale după externarea bolnavilor care totuși vor plăti această taxă nu folosesc nimănui. Nu oferă servicii medicale mai bune, nu dezaglomerează saloanele, nu ușurează cadrele medicale, nu aduc venituri statului. Din contră, cheltuielile serviciilor de Urgență și Ambulanță vor crește. Până la decesul unor oameni care ar fi putut fi salvați dacă urgențele nu erau sufocate din cauza unei decizii politice aberante nu mai este mult. Cei din Guvern nu au cum să înțeleagă situația. Pentru ei, 10 lei sunt un fleac. Pentru mii de oameni 10 lei sunt pâinea pentru câteva zile.

RADU DUMITRESCU