Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

E timpul să străluciți!

Oltchim încearcă să se califice în finala Ligii Campionilor după ce a pierdut manșa tur cu ETO Gyor pentru a elimina gruparea maghiară, elevele lui Vestergaard au nevoie de un succes la minimum două goluri avans

 Campioana României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, nu a făcut deloc un meci bun contra maghiarelor de la Gyor, în manșa tur a semifinalelor Ligii Campionilor. Chimistele au evoluat în fața a peste 5000 de spectatori, în sala polivalentă din București și au sperat la un succes concludent care să le facă favorite în returul din Ungaria. Au început, însă, cum nu se putea mai prost. Elevele lui Vestergaard au părut mult prea emoționate și depă șite de miza jocului, au avut primul atac dar au marcat primul gol abia în minutul 6, atunci când Gorbitz și compania conduceau deja cu 3-1. Jocul a continuat să fie neinspirat pentru Oltchim, care nu s-a putut apropia de campioana Ungariei, care a condus în permanență, chiar și la șiapte goluri avans: 5-12 (min. 22). Totul părea năruit dar roș-albastrele au avut puterea să continue lupta de urmărire. Antrenorul Vestergaard a schimbat de mai multe ori linia de 9 metri, extremele, schemele, dar nimic nu a părut să funcționeze. Jucătoarele sale parcă erau în transă (6-13, min. 24). A venit și răbufnirea de orgoliu, dar mai ales de valoare, care a dus scorul la 10-13 în doar trei minute. La pauză, tabela arăta 10-14, după o primă repriză sub așteptări a Oltchimului, în care s-a remarcat doar extrema Ada Nechita, care nu a fost titulară.

„Gyor s-a apărat foarte dur în prima repriză. Cred că arbitrii au fost cam părtinitori cu ele și meritau niște eliminări, dar să nu uităm că mai este a doua repriză și cel mai important va fi meciul retur. Nu trebuie să se întâmple o minune, ci doar să jucăm ce șitim noi”, declara marea absentă din tabăra Oltchimului, Cristina Neagu, la pauză, la Digisport TV.

Repriza secundă a debutat tot cu greșeli în atacul Oltchimului, care au exasperat suporterii. Al doilea gol din acțiune al Katarinei Bulatovici, din totalul de trei, a venit abia în minutul 34 (11-15). Minutul 37 a fost cel care a părut să dea semnalul revenirii, după o fază de generic TV, în care portarul Silvia Navarro a marcat din poartă în poartă, obligând Gyor să intre la time-out, 14-16. Fanii s-au aliat și ei cu jocul mult mai plin de ambiție al favoritelor, 16-18 (min. 42), iar atmosfera a fost din ce în ce mai plină de emoții. În minutul 45, Gyor își remontase din nou avantajul, 16-20, dar replica Oltchimului nu a întârziat (19-21, min. 49), păstrând speranțele fanilor intacte. Trei atacuri ratate consecutiv de Jovanovici și Managarova au dus publicul în pragul infarctului, dar Bulatovici a salvat onoarea, 20-21 (min. 52). Cu cinci minute înainte de final s-a intrat la time-out, la scorul 21-22. „România, România!”, scandau suporterii.

Ultimele minute au fost dramatice, până și „perfecta” Gorbicz a ratat de la 7 metri (22-23, min. 59). Oltchim nu a avut însă forța nici măcar de a egala, de și a avut șiansa, iar partida s-a încheiat în favoarea campioanei Ungariei, care a și meritat-o, nu pentru că a jucat mai bine, ci mai ales pentru că a șitiut să speculeze mult prea numeroasele greșeli ale adversarei la acest nivel. În final a fost 22-24, rezultat slab care le face pe maghiare favorite clare la calificarea în semifinale.

 Ce se mai poate face?

 Astăzi, de la ora 20.00, Oltchim va încerca o minune la Vezsprem, în fața a 6000 de unguri fanatici care își vor susține cu frenezie favoritele. Campioana de la Vâlcea va avea parte de susținere din tribune, aproximativ 100 de vâlceni urmând să încerce să se facă auziți în vacarmul sălii unde regretatul Cozma a făcut istorie. Pentru a reu și o calificare miraculoasă, chimistele au nevoie de un succes la trei goluri avans sau chiar la două, condiția fiind să înscrie mai mult de 24 de goluri. Va trebui, însă, ca apărarea dar și atacul să funcționeze aproape perfect iar Paula Ungureanu și Iulia Navarro să facă un meci de zile mari. Speranțele noastre se leagă în special de Katarina Bulatovic și de Alexandrina Barbosa, handbaliste aduse pe bani mulți care, însă, nu au făcut partide memorabile până acum. Interesant este că Jakob Vestergaard a trecut printr-o situație asemănătoare în 2009, atunci când o antrena pe Viborg. Gruparea daneză a pierdut tot în semifinale cu Viborg și tot la două goluri diferență dar a răsturnat situația în retur și s-a calificat în finala competiției pe care avea să o și câștige. De asemenea, Barbosa și Navarro au eliminat campioana Ungariei în vremea în care jucau pentru Itxako Estella, în timp ce alte chimiste au reu șit această performanță chiar cu Oltchim. Meciul decisiv nu numai pentru acest sezon dar și pentru viitorul echipei vâlcene va fi transmis în direct pe Digi Sport.

 „Putem întoarce rezultatul”

 Jakob Vestergaard a declarat înainte de plecarea spre Ungaria că este convins că Oltchim păstrează șianse reale de calificare: „Gyor ne-a învins la București, la două goluri avans și normal că este favorită în acest moment. Rămânem cu șiansa noastră de calificare dar trebuie să nu mai facem așa de multe greșeli. Și eu șitiu, și fetele șitiu, că trebuie să facem o partidă formidabilă la Vezsprem. Am mai trecut prin ceva asemănător cu Viborg, atunci când am întors o înfrângere, tot la două goluri avans. Și acolo erau handbaliste valoroase și la Vâlcea sunt, nu văd de ce nu se poate repeta istoria”. Danezul a mai menționat că nu este exclus ca și începutul campionatului viitor să-l găsească tot la Vâlcea.

 „Am fost considerate mereu victime sigure”

Ramona Farcău crede în șiansa campioanei României, în ciuda pronosticurilor sumbre

 Extrema Oltchimului, Ramona Farcău, anticipează un meci de zile mari al campioanei României, joi la Vezsprem. Vitezista grupării roș-albatre crede că maghiarele pot pica în capcana de a se crede mari favotite și deja calificate în finala Ligii Campionilor.

 -  Ramona, sunteți considerate victime sigure în returul de la Vezsprem…

-   Încă de la începutul grupelor principale noi am fost considerate victime sigure, suntem obișnuite. Puțini ne mai dădeau șianse de calificare în semifinale, în fiecare meci am jucat cu presiune maximă, mai ales după înfrângerile cu FTC și Krim. Am demonstrat că putem face meciuri mari și ne-am calificat. Joi mergem să câștigăm și să ne calificăm.

  Ce șianse mai avem în Ungaria?

-   Noi nu mai avem nimic de pierdut, maghiarele sunt mari favorite și se pot considera deja calificate. Trebuie să profităm de această capcană în care pot cădea. Nu ne interesează că se joacă joia, mergem la Vezsprem să învingem și să ne calificăm.

-   Încă vă e gândul la golul care ne mai trebuia pentru a evita pe Gyor în semifinale?

-         Multă lume mă întreabă acest lucru, dacă ne mai gândim la acel gol în minus din dubla manșă cu echipa din Ljubljana. Eu nu mă mai gândesc, a trecut, așa a fost să fie. Până la urmă obiectivul nostru este câștigarea Ligii Campionilor așa că oricum nu puteam evita pe ETO Gyor.

-     Ați vizionat meciul tur, care sunt greșelile care trebuie eliminate pentru ca Oltchim să facă o partidă mare?

-    Noi am avut presiune mai mare decât ele la București. Am jucat în fața unor tribune pline, toți oamenii au așteptat multe de la noi. Noi am încercat să dăm totul dar am gre șit prea mult. E drept că am făcut o apărare destul de bună și că se spune că apărarea îți câștigă un meci. Nu e suficient, însă, pe lângă faza defensivă îți trebuie un atac bun și nouă ne-a lipsit, nu am prea băgat mingea în poartă. Dacă vom avea și un atac eficient atunci ne putem califica și le putem face oamenilor o bucurie mare.

„Nu mă interesează să devin golgheteră”

 Katarina Bulatovic a marcat în disputa contra maghiarelor opt goluri și a urcat pe locul secund în topul marcatoarelor din această ediție a Ligii Campionilor. Interul de la Oltchim a punctat până acum de 87 de ori și are cu opt goluri mai puține decât prima clasată, unguroaica de la FTC Budapesta, Zsuzsanna Tomori. Pe ultimul loc al podiumului este Milena Knezevic de la Buducnost Podgorica. Dacă Bulatovic înscrie de nouă ori la Vezsprem sau dacă Oltchim joacă și finala, atunci jucătoarea de la Vâlcea va deveni golgheterul acestei ediții a Ligii Campionilor, având în vedere că Buducnost și FTC s-au oprit în faza grupelor principale. Interul chimist e optimist înainte de meciul cu ETO Gyor: “Putem câștiga la Veszprem dacă vom trata jocul cu atenție și calm. Va trebui să ne canalizăm emoțiile într-o manieră constructivă și să ne concentrăm la ceea ce avem de făcut. Totodată în Ungaria ne va aștepta o atmosferă incendiară. Bineînțeles și noi la București am avut parte de un public minunat. Jocul va fi unul foarte dificil dar va trebui să fim atente doar la el, nu și la tribune”, a concis Katarina pentru site-ul oficial al clubului. Sportiva nu recunoaște Oltchimul din jocul tur. “La București am făcut o grămadă de greșeli în primele 20 de minute. Nu pot să înțeleg de ce am jucat așa slab dar acest lucru trebuie să ni-l amintim pentru începutul de joc de la Veszprem. Tensiunea jocului a fost una normală dar poate pentru alte colege, din dorința de a face un meci mare, tensiunea a fost și mai mare, nu șitiu…. Desigur, am avut un început slab dar am arătat totu și că și putem reveni. Vom merge la victorie în Ungaria, nu ne vom duce să ne predăm deoarece două goluri este o diferență mică în handbal.” Despre faptul că poate deveni cea mai bună marcatoare a sezonului din Champions League, Katarina Bulatovic a punctat ferm : “Nu mă interesează acest titlu, doar vreau să joc din nou într-o finală de Liga Campionilor”, a declarat sportiva.

Vlad Soare