Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Coaja citricelor – adevărată otravă

Obişnuim să utilizăm la aromatizarea deserturilor coajă rasă de portocale sau lămâie. Din păcate, trebuie să renunţăm la acest obicei. De ce? Pentru că coaja citricelor este îmbibată cu o serie de substanţe chimice, de E-uri, care protejează fructul, fără a afecta miezul. Aceasta pentru a putea fi păstrate mai mult timp, pentru a fi rezistente la boli. E-urile respective pot provoca alergii, intoxicaţii, tulburări digestive, mai ales copiilor şi persoanelor sensibile sau bolnave. De asemenea, după ce curăţăm fructele, este bine să ne spălăm pe mâini.

Coaja fructelor poate fi injectată cu:

• E230 – difenil, bifenil – conservant artificial anti-mucegai, folosit la citrice. Testele de laborator au arătat că, în cantităţi mari, poate provoca sângerări interne. Doza maximă admisă este de 0,1 mg/kg corp.

• E231 – ortofenil enol – conservant de suprafaţă. Produce alergii, la contactul cu pielea, în special copiilor.

• E233 – TIABENDAZOL – fungicid pentru suprafaţa fructelor şi legumelor (citrice, mere, pere, cartofi, banane, ciuperci), dar şi la carne şi produse lactate.

Deoarece astfel de substanţe sunt concentrate în coaja fructelor şi legumelor, ar fi indicat să curăţăm de coajă şi merele, perele, roşiile, atât cât putem, atunci când nu sunt cumpărate de la agricultorii locali.