Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ALERTĂ! S-au retras două medicamente foarte folosite în România

Aceste medicamente nu se vor mai găsi pe piață. Au fost retrase de pe piață, în urma deciziei Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Hotărârea ar putea afecta foarte mulți bolnavi care se tratau cu aceste medicamente.

Sunt afectați pacienții care au primit tratament cu Doreta 75 mg cu eliberare prelungită sau cu PANADOL Artro 665 mg. Aceste pastile nu se vor mai găsi pe piață. Acestea au fost retrase din cauza complexității și dificultății de gestionare a supradozajului.

Bolnavii pot continua tratamentul cu pastilele pe care le mai dețin ”atâta timp cât sunt respectate indicațiile terapeutice aprobate și posologiei recomandate”, avertizează Casa de Asigurări de Sănătate.
Motivul penru care aceste două medicamente foarte populare, în special în rândul celor tratați de boli grave, precum cancerul sau în cauzul celor care fac recuperare postoperatorie, este riscul de supradozaj foarte ridicat și afectarea sănătății ficatului în cazul în care aceste medicamente sunt folosite pe perioade lungi, scrie doctorulzilei.ro.

Supradozajul este definit drept cantitatea mai mare sau egală cu 10 g paracetamol pe kg/corp la adulți sau 150 mg paracetamol pe kg/corp la copii. Paracetamolul în doze ridicate afectează ficatul, specialiștii atenționând că ”este cel mai frecvent utilizat în scopul de autoagresiune cu intenție de suicid”.

Decizia de suspendare a autorizației de punere pe piață a fost luată în 19 februarie 2018 de Comisia Europeană, iar acum se face notificarea în România. S-a constatat că, în cazul supradozei, ”concentrația plasmatică maximă se poate atinge mai târziu, iar concentrațiile înalte, în special după doze mari, pot persista timp de câteva zile, se pot înregistra momente de vârf duble”. Toate centrele medicale au fost informate că antidotul recomandat, în caz de supradozaj sau suspiciune, este N-acetilcisteină NAC.