Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

USR luptă pentru oameni și susține legi corecte pentru aceștia. Vâlcenii care lucrează în domeniul mineritului și al energiei vor beneficia de efectele Legii nr.197/2021!

Sute de vâlceni care lucrează în domeniul mineritului și al energiei vor beneficia de efectele Legii nr.197/2021!

Pe 13 martie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, că Legea nr.197/2021 este corectă și trebuie pusă în aplicare, deși guvernul a încercat prin toate mijloacele modificarea acesteia în dezavantajul oamenilor.

Astfel, potrivit deciziei, minerii și energeticieni se pot pensiona mai devreme cu 13 ani dacă au lucrat 30 de ani, din care 25 în producție.

Unul dintre inițiatorii actului normativ care aduce beneficii și locuitorilor din județul Vâlcea, este deputatul USR, Radu Miruță. Doi ani de zile actualul guvern a încercat să țină legea blocată sau să facă altă lege prin care să ia acest drept celor care au lucrat în condiții grele și pentru care vârsta actuală de pensionare făcea ca de multe ori să nu se poată bucura de ea.
De această lege, susținută de USR se vor bucura și oamenii din județul Vâlcea, care lucrează sau au lucrat în cadrul exploatărilor miniere cum sunt Berbești și Alunu, dar și în domeniul energetic. Acești oameni sunt de ani de zile umiliți, primind salarii de mizerie comparativ cu condițiile de muncă, din partea CET Govora, aflat în subordinea Consiliul Județean Vâlcea
Celor care sunt deja la pensie trebuie să li se recalculeze pensia, primind o pensie nouă semnificativ mai mare.

Cei care sunt în activitate și îndeplinesc condițiile se pot pensiona, recunoscându-li-se toată perioada din urmă, dinainte de 2021, ca grupă specială, indiferent dacă au avut sau nu grupa și indifererent de tipul contribuției datorată de angajator, raportându-se la un stagiu complet de cotizare de 25 de ani.