Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senator Claudia Banu: Proiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare

„Dosarul cu șină a fost interzis, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de către alte instituții publice.

Prevederile sunt parte dintr-o lege pentru care am semnat alături de inițiatori, parlamentari PNL, promulgată în ianuarie 2023 și care a intrat în vigoare pe 4 iulie 2023. De la această dată, cetățenii nu vor mai pierde timp la cozi sau bani pentru copierea unor acte pe care statul le deține deja.

Obiectivul acestui proiect este debirocratizarea și digitalizarea administrației publice, dar și ca interacțiunea cetățeanului cu statul să fie mai simplă și mai eficientă.

‼️Noutatea pentru care am revenit pe acest subiect este crearea platformei www.romaniafaradosar.ro. Aici, cetățenii se pot informa despre prevederile legii și, în plus, au posibilitatea de a sesiza instituția prefectului cu privire la orice situație în care le sunt cerute dosare cu șină, diverse obiecte de papetărie sau copii după documente. Aveți posibilitatea de a deveni parte implicată în implementarea cât mai rapidă a acestei legi. Această lege va funcționa doar dacă fiecare român își va cere drepturile și nu va tolera nicio abatere.

‼️‼️De reținut‼️‼️
-Instituțiile publice nu mai pot solicita cetățenilor obiecte de papetărie ori birotică
-Instituțiile publice nu mai pot solicita documente emise de alte instituții publice
-Dacă sunt necesare copii: fotocopierea se face gratuit, copia legalizată a fost eliminată, copia după CI poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail
-Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, pentru a fi descărcate
-Pe lângă plata cash, instituțiile publice trebuie să ofere și alte posibilități de plată, de exemplu plata cu cardul.

Debirocratizarea și simplificarea administrației publice este un obiectiv al PNL și al tuturor miniștrilor liberali. Instituțiile au la dispoziție 30 de zile pentru a se organiza în mod concret, astfel încât legea să fie aplicată întocmai” a transmis senatorul PNL de Vâlcea, Claudia Mihaela Banu.