Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Samoil Vâlcu susţine Legea Prevenţiei în Sănătate

Samoil Vâlcu, unul dintre liderii importanţi ai PNL Vâlcea este un susţinător activ al legii prevenţiei în sănătate, lege iniţiată de Alina Gorghiu. Deși în spațiul public, această lege nu s-a bucurat de aprecieri pozitive, Samoil Vâlcu crede că ea nu a fost promovată cum trebuie, iar termenul de prevenție a fost înțeles în mod eronat.

Practic, legea prevede înființarea unui program naţional de prevenţie multianual, care are subprograme anuale, iar acestea vor fi aprobate de guvern. Odată cu această lege se va înființa și Agenţia Naţionalăde Prevenţie în Sănătate. Finanțarea programelor se va face de la bugetul de stat, iar sumele nu pot fi mai mici decât 10 la sută din fondurile publice alocate sistemului naţional de sănătate.

„Este un proiect dezbătut, pe perioada anului trecut, în Comisia Naţională de Sănătate a Partidului Naţional Liberal. Iată că acesta s-a maturizat şi cei patru iniţiatori, Alina Gorghiu – preşedintele Partidului Naţional Liberal, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian, au făcut ca această iniţiativă să intre în plenul Parlamentului şi să primească sau nu girul parlamentarilor, atunci când se vor duce în comisiile de sănătate şi în plenul Senatului şi al Camerei Deputaţilor, astfel încât o lege îmbunătăţită mult să fie pe placul şi în asentimentul românilor.

Faptul că am transmis de mult timp celor doi preşedinţi, grupurilor parlamentare că iniţiem acest proiect de lege şi dorim să ni se alăture, iată că mulţi parlamentari din diverse grupuri au semnat acest document, astfel încât suntem în situaţia în care agrementul pentru acest proiect de lege credem că va fi unul favorabil. În momentul de faţă, Legea prevenţiei are o mare susţinere populară, deoarece, pentru prima dată, prevedem bani de la buget pentru această iniţiativă. Nu este nevoie să luăm bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, din fondul naţional şi să ducem spre cei care nu sunt asiguraţi.

Nu este nevoie ca banii asiguraţilor să-i folosim pentru neasiguraţi. Sigur că îi folosim şi acum într-o oarecare măsură, dar vrem să stabilim încă de la început un mod de lucru, care să convină românilor şi să facă o prevenţie adevărată. Legea vine în sprijinul tuturor românilor, pentru că tot ceea ce se face pentru ei este gratuit. Tot ceea ce se întâmplă, de la investigaţii, de la analize gratuite şi până la programe, sunt lucruri care se fac în folosul cetăţenilor”.