Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarii biciclişti ai PDL, trimişi la plimbare de pesedişti

DEZBATERI. Şedinţă cu scântei la sfârşitul săptămânii trecute la organizaţia judeţeană a PSD Vâlcea. Întruniţi în  adunarea Comitetului Executiv al Consiliului PSD Vâlcea, social – democraţii şi-au validat candidaţii pentru posturile de primari şi şi-au pus la punct ultimele detalii ale strategiei pentru campania electorală în vederea alegerilor locale din vara acestui an. Întâlnirea nu a fost lipsită de momente tensionate, mai mulţi edili social-democraţi răzvrătindu-se atunci când s-a cerut validarea candidaturilor unor primari PDL ce şi-au anunţat intenţia de a intra în lupta electorală sub însemnele pesediste. VOCEA VALCII a intrat în posesia listei candidaţilor PSD pentru primăriile din judeţ, la scurt timp după terminarea şedinţei şi vă prezintă în rândurile de mai jos un tablou complet al oamenilor cu care social-democraţii vor intra în lupta electorală din luna iunie a acestui an.   

Primarii în funcţie, reconfirmaţi 

Deşi anul trecut se vorbea de migrarea în masă a primarilor social-democraţi către alte partide, zvonurile, se pare, nu au fost reale, majoritatea edililor aflaţi în funcţie fiind reconfirmaţi cu ocazia şedinţei Comitetului Executiv al Consiliului PSD Vâlcea. Sunt şi trei excepţii însă, în localităţile Stoeneşti, Costeşti şi Frânceşti. Dacă în privinţa comunei Stoeneşti, actualul edil, Ion Mateescu, nu mai vrea să candideze, în locul său fiind nominalizat Gheorghe Dumbravă, la Costeşti, actualul primar Ion Stoican se pare că nu mai este dorit de electorat, fiind cotat cu şanse foarte slabe în sondajele de opinie realizate, el urmând a fi înlocuit cu Toma Peştereanu. În ceea ce priveşte localitatea Frânceşti, pesediştii l-au nominalizat pe primarul interimar Ion Troculescu, fostul primar ales Daniel Nicolaescu fiind condamnat şi aflându-se în închisoare.

Astfel, printre cei reconfirmaţi se numără: Constantin Drăghici (Amărăşti), Constantin Banacu (Bărbăteşti), Alexandru Roşu (Bujoreni), Viorel Radi (Buneşti), Mihai Ionescu (Cernişoara), Ion Spîrleanu (Creţeni), Ion Dobre (Dăeşti), Cupăreanu Sabin (Diculeşti), Ion Ţîrvuică (Făureşti), Nicolae Voicescu (Fârtăţeşti), Nicolae Concioiu (Guşoeni), Ion Toma (Laloşu), Marin Puchin (Lăcusteni), Sergiu Bogdan (Malaia), Ionel Dragu (Măldărăşti), Ion Horăscu (Prundeni), Gheorghe Drăghici (Roeşti), Dumitru Blejan (Scundu), Sorin Romcescu (Slătioara), Tudor Istocescu Velcu (Stroeşti), Ion Stănescu (Suteşti), Dumitru Pearcu (Tomşani), Constantin Briceag (Valea Mare), Sorin Ghiţă (Vlădeşti), Gheorghe Dobrin (Voineasa), Florin Vătafu (Voiceşti), Ion Curelaru (Bălceşti), Ilie Amuzan (Călimăneşti) şi Cristian Nedelcu (Drăgăşani).

Edilii pedelişti, refuzaţi de social-democraţi 

Speriaţi că vor pierde voturi importante doar pentru că fac parte din mult hulitul partid aflat la guvernământ, câţiva primari PDL şi-au oferit serviciile social-democraţilor, în speranţa că vor candida sub însemnele pesediste. Spre surprinderea lor însă, unii dintre ei au fost refuzaţi categoric, pesediştii preferând să rişte cu proprii candidaţi, chiar dacă aceştia din urmă stau prost în sondaje sau sunt total necunoscuţi. Astfel, în şedinţa Comitetului Executiv al Consiliului PSD Vâlcea au apărut candidaturi de primar PSD acolo unde actualii edili sunt de la PDL sau alte partide. Printre candidaţi însă apar câteva nume ale primarilor pedelişti aflaţi în funcţie, printre care Ştefan Verdeş, din localitatea Livezi, Alexandru Uţă, din comuna Ştefăneşti, Gheorghe Staiu, din localitatea Şuşani, şi Petre Iordache, din localitatea Ocnele Mari. Singurul care nu a fost refuzat a fost primarul PDL din Livezi, Ştefan Verdeş, majoritatea pesediştilor fiind de acord să-l primească în tabăra lor şi să-l susţină pentru un nou mandat. În rest, primarii Alexandru Uţă, Gheorghe Staiu şi Petre Iordache au fost respinşi fără drept de apel de social-democraţii vâlceni. Despre actualul primar al localităţii Ocnele Mari, pesediştii au spus că vorbeşte „multe tâmpenii la televizor, dar nu a făcut nimic în localitate pentru ca oamenii să-l voteze”, iar la Şuşani în locul actualului primar Staiu a fost preferat viceprimarul Florian Marica, şi el fiind înregimentat politic momentan tot la  PDL, pentru că e cotat cu şanse mai mari în sondajele de opinie. În privinţa localităţii Ştefăneşti, cea care a avut un cuvânt greu de spus a fost actuala şefă a femeilor pesediste, Ioana Liţă, care a preferat, din motive obscure, să arunce în luptă un tânăr necunoscut şi fără experienţă în locul actualului primar pedelist Alexandru Uţă, care şi-a exprimat dorinţa de a trece la PSD şi care se pare că este primul în sondaje, conducând detaşat.

Mai trebuie remarcat că şi actualul primar al localităţii Popeşti, ţărănistul Alin Popescu, a trecut în tabăra social-democraţilor vâlceni, el candidând la alegerile locale din iunie sub sigla PSD-ului.

Trei localităţi unde PSD şi PNL nu se înţeleg

În cadrul şedinţei, social-democraţii vâlceni au pus în discuţie şi varianta desemnării unor candidaţi proprii în trei localităţi din judeţ, momentan conduse de primari liberali. Asta pentru că, se pare, nu reuşesc să ajungă la un consens în cadrul USL, liberalii nefiind dispuşi să renunţe la edilii lor în favoarea pesediştilor. Este vorba de staţiunea Băile Olăneşti, acolo unde PSD-ul îl propune pe actualul viceprimar Sorin Vasilache, motivând că acesta are şanse reale să iasă câştigător, în timp ce Gheorghe Ciucă nu mai este dorit. De asemenea, social-democraţii îl mai propun pe Ion Vasile în locul primarului Ion Dobre în localitatea Pesceana, dar şi pe Florin Ionescu în locul liberalului Marian Obogeanu în localitatea Stoileşti.

CLAUDIA STANCIU