Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Interviu la o ceaşcă de cafea: „În politică faulturile de la spate sunt mai multe decât la fotbal”

A venit timpul să bem o ceaşcă de cafea în compania consilierului local, Mihai Persu. Fostul fotbalist al Chimiei recunoaşte că în momentul în care apăra culorile alb-albastre ale grupării din Zăvoi nu îi trecea prin cap ideea că ar putea ajunge să facă politică şi recunoaşte că a reuşit în acest domeniu mai puţin decât şi-a propus. Persu mai crede că în politică se fac cu mult mai multe „faulturi” decât în fotbal şi marea lor majoritate sunt de la spate, în plus nimeni nu primeşte cartonaş roşu.

Reporter: Mihai, te cheamă Persu deci eşti rudă cu Dumitru Persu, a?
Mihai Persu: Nici nu ai idee câtă lume m-a întrebat. Cumva suntem rude, în sensul că tatăl meu este din Măldăreşti, comună unde s-a născut şi Dumitru Persu. Suntem ceva rude dar pe departe.

Rep.: Dar s-a întâmplat să creadă lumea că eşti fiul lui?
M.P.: S-a întâmplat mai demult. Ca să nu mai apară probleme de genul ăsta, o mai spun odată, tatăl meu a fost poliţist şi nu e Dumitru Persu.

Rep.: Dar când jucai tu fotbal pe la Chimia te gândeai că o să ajungi politician şi o să-ţi zică lumea domnul consilier?
M.P.: Mă, recunosc că nu. Nu mă gândeam la aşa ceva. Pe de altă parte, mi-a plăcut mereu „administraţia”, fie că a fost publică sau la o firmă privată.

Rep.: Păi şi atunci de ce ai cotit-o spre politică?
M.P.: M-am apucat în momentul în care am crezut că implicarea tinerilor în acest domeniu e un act de normalitate.

Rep.: Şi acum, recunoaşte că îţi pare rău, măcar un pic…
M.P.: Nu îmi pare, serios. Recunosc, însă, că am reuşit să fac mai puţin decât mi-am propus.

Rep.: Şi ce zici, e mai bine la dreapta decât la stânga?
M.P.: Eu mereu am avut activităţi liberale dar m-au preocupat mult şi problemele legate de protecţia socială. Dar hai să-şi zic ceva şi nu ai cum să mă contrazici, în România nu se respectă doctrinele politice. Oamenii se înscriu într-un partid pentru un grup anume de politicieni sau chiar pentru un politician.

Rep.: Nu te pot contrazice, ai dreptate. Dar ia spune, sunt mai multe faulturi în politică sau în fotbal?
M.P.: În politică, clar. Şi sunt multe faulturi de la spate, nu te poţi feri ca la fotbal. În plus, nu există un arbitru care să mai aşeze lucrurile, să mai dea un cartonaş galben sau roşu.

Rep.: Hai să trecem şi la subiecte cu adevărat serioase. Unde crezi că e Elodia?
M.P.: Care Elodia?

Rep.: Hai mă, Elodia, Cioacă…
M.P.: Aaa, serios nu ştiu subiectul în amănunt, deşi am auzit despre el prin mass-media. Nu ştiu unde e, ştiu, însă, că poate să fie un caz de studiat de către studenţii la criminalistică.

Rep.: Dar extratereştii există?
M.P.: Eu nu cred, deşi sunt mulţi care au spus că i-au văzut.

Rep.: Dar politicienii ajung în Rai sau în Iad?
M.P.: Asta nu mai decidem noi, nici măcar alegătorii, decide divinitatea. Oricum, când o să ajungem acolo, la judecată, nimeni nu mai poate să mintă, să zică stai că nu e aşa, stai că nu am făcut aia sau aia…

Rep.: Îţi e frică de moarte?
M.P.: Mă ce întrebări îmi pui… Eu ştiu asta, ne naştem, trăim cât trăim şi apoi murim… E cursul firesc, nu-l modifică nici Mihai Persu, nu-l modifici nici tu…

Rep.: Din păcate! Dar sfârşitul lumii o să fie?
M.P.: Există tot felul de teorii, nu ai văzut? Eu zic că pot să fie diverse calamităţi dar tehnica şi ştiinţa au ajuns la nivel înalt şi omenirea este pregătită pentru aproape orice, astfel încât să nu se ajungă chiar la sfârşitul lumii. Problema cea mai mare cred că este creşterea populaţiei globului şi scăderea resurselor.

Rep.: Crezi că dacă treci de la Vâlcea la Sibiu e o altă lume?
M.P.: Nu neapărat! Dar parcă e un sentiment că eşti cumva în occident.

Rep.: Dar e un pericol, totuşi, în România, să se nască bipezi prea mulţi?
M.P.: Doamne Fereşte să nu se mai nască! Oricum, eu cred că a fost o scăpare nu neapărat o mare greşeală a unui om politic acea declaraţie.

Rep.: Da, ce împăciuitor eşti tu. Hai să terminăm cu partea de interviu cea mai gustată. Eu spun numele de politician, tu îl asociezi cu un animal.
M.P.: Hai!

Rep.: Romeoooo Rădulescu…
M.P.: E urs!

Rep.: Mircia Gutău.
M.P.: Tigru!

Rep.: Cristi Buican.
M.P.: Cameleon.

Rep.; Romulus Bulacu.
M.P.: Câine de vânătoare.

Rep.: Dumitru Persu.
M.P.: Şacal.

Rep.: Ion Gigi Matei.
M.P.: Omoară-mă, bate-mă, pe bune că nu ştiu cu ce animal să-l asociez pe Gigi.