Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Eugen Neață: Pentru mai puține accidente rutiere, este necesară remodelarea normelor care guvernează circulația pe drumurile publice

„De o bună bucată de timp lucrez împreună cu alți parlamentari social-democrați la remodelarea normelor care guvernează circulația pe drumurile publice.

România rămâne în fruntea țărilor cu cele mai multe accidente și vieți pierdute pe drumurile țării. Am lucrat în Ministerul Afacerilor Interne și pozițiile de comandă pe care le-am avut mi-au permis accesul la informații și la studii de specialitate în domeniul circulației rutiere. Sunt dintre cei care cred că informațiile statistice indică foarte clar locurile sau secvențele de drum unde pericolul de accident este crescut și că intervenția asupra acestora este mult mai eficientă decât orice sancțiune generalizantă.
Mai nou, a apărut în spațiul public informația că principalele rute pe care au loc accidente sunt București-Sibiu, București-Mangalia și București-Iași. Multe sute de kilometri!
Nu sunt dintre susținătorii acestui mod de a vedea fenomenul. Eu cred că o privire mai amănunțită ne arată că sunt locuri anume de pe aceste trasee în care se produc accidentele în mod repetat, de zeci și zeci de ani și asupra lor se poate interveni cu amenajări, semnalizări și supravegheri de specialitate.

Montarea parapeților care separă sensurile de circulație au arătat cât de eficient este acest procedeu în eliminarea accidentelor rutiere de pe anumite secvențe de drum. Nicio creștere a sancțiunilor financiare nu a eliminat atât de repede un pericol de pe drumurile țării. O spun tocmai pentru a aduce în discuție și eficiența creșterii sancțiunilor aplicate celor care încalcă regulile de circulație.

În materie de circulație rutieră s-a crezut întotdeauna că sporirea amenzilor este suficientă pentru a descuraja pe cei care încalcă legea. Niciun studiu serios nu a confirmat acest lucru.

Tratarea diferențiată a secvențelor de drum atât din partea proiectanților și a constructorilor cât și a celor care supraveghează circulația rutieră sunt mijloace eficiente cu adevărat.

Mă îndrept, împreună cu colegii cu care lucrez la modelarea normelor de circulație pe drumurile publice, spre reguli care să prevină accidentele rutiere al căror număr nu pare să scadă doar prin înăsprirea sancțiunilor financiare” a transmis deputatul de Vâlcea, Eugen Neață.