Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Emilian Frâncu intoxică cu sondaje mincinoase

MINCIUNI. Zilele trecute, senatorul PNL, Emilian Frâncu, candidatul liberal la Primăria Râmnicului, a îndesat în căsuţele poştale ale cetăţenilor din municipiu, un pliant pe care a trecut, cu litere de-o şchioapă, procentul de 42%, care, chipurile, l-ar scoate edil. Sondajul de opinie, efectuat de Avangarde, susţine Frâncu în fluturaşul otrăvit, îl avantajează din punct de vedere al scorului electoral, diferenţa dintre el şi contracandidatul său, democrat-liberalul Romeo Rădulescu, fiind de zece procente, pedelistul fiind cotat în studiul sociologic al PNL cu 32%.   

În săptămâna care a trecut, căsuţele poştale ale râmnicenilor au fost „bombardate” cu o fiţuică liberală, din care aflam, cu maximă stupoare, că Emilian Frâncu ar avea „prima şansă pentru Primăria Râmnicului”. Pe aceeaşi foaie, apar pozele senatorului liberal care arată semnul victoriei, bucurându-se de o iluzorie reuşită, precum şi cea a primarului în exerciţiu, Romeo Rădulescu. „În toate sondajele de opinie realizate în ultimul an de zile, din 2011, Emilian Frâncu (USL) se află la cel puţin 5-7% ca intenţie de vot în faţa actualului primar Romeo Rădulescu (PDL). Sunt sondaje de opinie care spun că această diferenţă e mai mare, de până la 8-10%. Emilian Frâncu e votat de 42-43% dintre râmniceni, în timp ce Rădulescu are un scor între 31 şi 37%, neputând să treacă de această limită. Chiar şi cel mai recent sondaj (februarie 2012) INTERN făcut de Rădulescu (PDL) arată că Emilian Frâncu are peste 10% în faţa actualului primar Rădulescu: Frâncu 41%-Rădulescu 31%!. Cu implicarea tuturor oamenilor care vor schimbarea în Râmnic, Emilian Frâncu va câştiga alegerile din 10 iunie 2012!”, scrie în pliantul mincinos.

Inconsecvent în declaraţii, ca de obicei, senatorul Frâncu afirma, cu puţină vreme în urmă, că Romeo Rădulescu „în mai toate studiile sociologie nu a depăşit niciodată 38%”, în timp ce el este cotat cu 40-48%. Dar, pentru că am fost zgândărit că, vezi Doamne, Emilian Frâncu nu ar depăşi un anumit prag de 20% şi în partea cealaltă există o opţiune de 40%, am decis să dau şi eu publicităţii un sondaj. În toate sondajele pe care le fac atât adversarii politici, cât şi cei de la USL, candidatul liberal la Primăria Râmnicului, Emilian Frâncu, este cotat, întotdeauna, între 40 şi 48%, iar domnul Romeo Rădulescu nu a depăşit niciodată 38%, iar în ultima perioadă, în toate studiile sociologice, se simte un recul. Eu am să dau citirii sondajul CSOP, efectuat chiar de PDL, sub rezerva că, v-am spus, este preluat prin surse şi vă dau şi datele de identificare pe care le puteţi urmări. Sondajul a fost efectuat în perioada 16-18 ianuarie 2012 pe modalitatea interviu, numărul respondenţilor fiind de 967.  La întrebarea «Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Râmnicului cu cine aţi vota?», Emilian Frâncu beneficiază de 41,26%, iar Romeo Rădulescu de 30,19%. Nu votează 18%. Aşadar, se vede că PDL pierde, pe zi ce trece, tot mai mult teren. E şi normal să se întâmple aşa”, afirma liberalul Frâncu

Replica lui Rădulescu

Nu putem crede că între sondajele de opinie, indiferent de partidul de care sunt ele comandate, ar putea exista o diferenţă de 8-10 procente şi nici că, într-un timp atât de scurt, primarul în exerciţiu a scăzut mai mult de 6 procente. Oricât de mult ar încerca senatorul penelist să ne mintă, un lucru este limpede ca lumina zilei: Romeo Rădulescu, fiind primar în funcţie, va pleca în pole-position în cursa pentru fotoliul de la primărie. Pe cale de consecinţă, afirmaţia lui Frâncu că ar sta mai bine în sondaje nu are deloc suport în realitate.

Mai trebuie spus că pe pliantul care ne-a asaltat căsuţele poştale, Frâncu a trecut şi „argumentele pentru care râmnicenii votează Emilian Frâncu”, toate fiind nişte păcăleli ieftine. Iată cu ce se laudă politicianul: „are o experienţă politică mare, recunoscută de toţi şi este un om de cuvânt • vrea ca Râmnicul să renască • acordă o atenţie mare pentru oameni, investiţii şi locuri de muncă • vrea ca «legea» să fie la fel pentru toţi • are o viziune clară pentru o zonă metropolitană şi pol turistic în Râmnicu Vâlcea • vrea lucruri bine făcute de primărie şi o conducere mai eficientă a oraşului • vrea curăţenie, spaţii verzi, ordine pe străzi şi un Râmnic reînverzit • s-a luptat pentru fondurile venite în Râmnic, pentru legi favorabile municipiului (legea Oltchim, legea zonelor metropolitane, legea taximetriei, legea mamelor), vrea să oprească risipa banilor publici în Râmnic • reprezintă schimbarea propusă de USL în toată ţara”.

Tot ceea ce a enumerat, în rândurile de mai sus, este un şir de mici nimicuri, nişte laitmotive ale strategiei sale de campanie, prost gândite, şi pe care VOCEA VÂLCII a prezentat-o, in extenso, la momentul potrivit. Din nou, se vede că omul nu poate să-şi depăşească condiţia de politician mărunt, care, din păcate pentru el, încă mai crede că promisiunile pot cumpăra voturi.

Contactat telefonic de redactorii publicaţiei noastre, primarul Romeo Rădulescu ne-a declarat că procentul prezentat de Frâncu în pliant este nerealist. „Un om care are 32% şi îşi trece 42% îşi pierde încrederea electoratului. E rău pentru el. Aduce vot negativ. Miercuri, se va finaliza un sondaj serios, făcut profesional, care va arăta adevărata faţă a scorului. Pulsul în oraş nu-i este favorabil lui Frâncu. Electorii râmniceni ştiu cine este el şi ce demagog e. Nimic din ce a spus, până acum, nu s-a adeverit”, ne-a spus edilul Rădulescu.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU