Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Disponibilizări ilegale la Prefectura Vâlcea

PE LÂNGĂ LEGE. 14 angajaţi ai Prefecturii Vâlcea au fost trimişi în şomaj de prefectul Petre Ungureanu, printr-un ordin de prefect care nu are nicio valabilitate juridică, pentru că actualul prefect ocupă funcţia ilegal, ultimul interimat i-a expirat la data de 1 iulie. Toate actele semnate de actuala echipă de conducere a Prefecturii sunt lovite de nulitate. Toţi cei 14 disponibilizaţi vâlceni pot ataca respectivul ordin în instanţa de judecată cu şanse reale de a-şi recâştiga posturile pierdute prin ordin de  prefect. Vâlcea nu este un caz singular, mai mult de jumătate din prefecţii şi subprefecţii PDL sunt menţinuţi ilegal pe funcţii. Dacă un sigur angajat va contesta în instanţă ordinul de prefect care prevede  disponibilizarea, mai mult de jumătate din ţară poate intra în haos administrativ.

Prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, a emis zilele trecute Ordinul nr.495/30.08.2010 privind restructurarea şi reorganizarea aparatului de specialitate al instituţiei prefectului, în baza Ordinului nr.II /3004/26.08.2010 al Ministrului Administraţiei şi Internelor.

Prin ordinul ministrului de resort s-a hotărât  diminuarea numărului de posturi repartizat Instituţiei Prefectului – Judeţul Vâlcea de la 56 la 42 , ca urmare a desfiinţării, prin reorganizare, a următoarelor posturi: 1 post de subprefect, 1 post de manager public grad profesional principal, 1 post de secretar-dactilograf treapta I, 1 post de referent clasa III grad profesional superior treapta 1, 1 post de referent clasa III grad profesional superior treapta 2 din cadrul Compartimentului informare, relaţii cu publicul şi secretariat, 1 post de consilier pentru afaceri europene din cadrul Biroului afaceri europene şi achiziţii publice, 1 post de expert clasa I grad profesional superior treapta 1 din cadrul Compartimentului verificarea legalităţii actelor, a aplicării actelor normative şi contencios, 1 post de muncitor calificat treapta III, 2 posturi de şofer treapta I din cadrul Compartimentului administrativ, 1 post de consilier clasa I grad profesional superior treapta 1 de salarizare din cadrul Biroului afaceri europene şi achiziţii publice, 1 post de consilier clasa I grad profesional superior treapta 1 de salarizare din cadrul Compartimentului urmărirea aplicării actelor normative cu caracter reparatoriu, 1 post de consilier juridic clasa I grad profesional superior treapta 2 din cadrul Compartimentului reglementări juridice şi control, 1 post de director cancelarie din cadrul Cancelariei Prefectului.

Prin ordinul prefectului se aprobă restructurarea şi reorganizarea aparatului de specialitate al instituţiei prefectului prin reducerea celor 14 posturi, se aprobă organigrama şi statul de funcţii.

Acelaşi ordin prevede asigurarea aplicării procedurilor legale pentru respectarea drepturilor de carieră ale funcţionarilor publici, cărora, în cazul încetării raporturilor de serviciu li se acordă un preaviz de 30 de zile calendaristice. Pentru personalul contractual, în cazul încetării contractelor individuale de muncă, se acordă un preaviz de 20 de zile lucrătoare. Compartimentul Resurse Umane va solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în perioada de preaviz, lista funcţiilor publice vacante, în scopul redistribuirii persoanelor disponibilizate. Funcţionarii publici/personalul contractual ale căror raporturi de serviciu/contracte individuale de muncă încetează în condiţiile ordinului amintit, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, conform legii.

Prefectul a rămas fără drept de semnătură

În comunicatul Prefecturii se specifică că actul administrativ de încetare a raporturilor de serviciu/contractelor individuale de muncă poate fi contestat în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării, la instanţa competentă. Cei 14 angajaţi  pot contesta decizia prefectului în instanţa de judecată cu şanse mari de câştigare a procesului. Actualii prefecţi şi subprefecţi  ocupă ilegal aceste funcţii, pentru că niciunul nu a dat examen pentru ocuparea acestor funcţii publice, iar interimatul le-a expirat începând cu  data de 1 iulie. Capii Prefecturii Vâlcea  se află deja la a treia prelungire a interimatului, o decizie a premierului Boc, declarată neconstituţională de CCR, care-i pune în ilegalitate pe prefecţii şi subprefecţii PDL. În cazul de faţă, prefectul a semnat actul în calitate de simplu cetăţean al judeţului.

,,Art. 92

(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea acestei funcţii publice şi care nu are în cazierul administrativ sancţiuni disciplinare neradiate în condiţiile prezentei legi.

(2) Dacă funcţia publică este vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, astfel:

a) cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru funcţiile din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică centrală;

b) cu obligaţia înştiinţării înainte cu cel puţin 10 zile a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru funcţiile publice din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică locală. În situaţia în care Agenţia Naţionala a Funcţionarilor Publici constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale privind exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere, dispune neefectuarea măsurii sau, după caz, încetarea acesteia.

(3) In mod excepţional, perioada prevăzută la alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 3 luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă autoritatea sau instituţia publică a organizat concurs de recrutare sau promovare şi funcţia publică nu a fost ocupată, în condiţiile legii.”

Deşi a trecut aproape  un an de zile, ANFP nu a organizat  concursul la care face referire Legea 188, iar cele trei luni de zile au expirat de foarte mult timp, iar actualul prefect a dat concursul pentru funcţia de subprefect, nu de prefect.   Începând din data de 1 iulie, dacă cineva va contesta ordinul de prefect în instanţa de contencios administrativ, pe lipsa de calitate, va câştiga procesul de la prima înfăţişare.

DANA NEDESCU