Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul liberal, Laurențiu Cazan: „Traseismul politic este un test de credibilitate pentru aleși. Mulți, din păcate, îl pică”

Întrucât traseismul politic este un fenomen des întâlnit în România, acest an electoral reprezintă un test pentru toți politicienii care își doresc să obțină funcția de primar în localitățile și județele din întreaga țară.

Liberalul Laurențiu Cazan, consideră că traseismul politic este un element recurent al politicii, în general, având la bază mai multe „raționamente”, de la „apusul” unor formațiuni social-politice în diferite perioade ale ciclului electoral și până la dezamăgirea și constrângerea aleșilor de a-și schimba partidul pe listele căruia au fost aleși.

Totodată, traseismul politic devine periculos deoarece comportă elemente ale coruperii politice și poate lua aspectul denaturării reprezentării politice, și nici un politician sau partid politic nu poate oferi predictibilitate în urma migrațiilor politice.

Deși soluții la problema traseismului politic există și au mai fost vehiculate și în trecut, de pildă pierderea mandatului, acestea fie nu au fost luate în serios, fie nu au avut girul Parlamentului.

Nivelul de credibilitate al aleșilor scade semnificativ în ochii alegătorilor. Dincolo de toate aceste aspecte, traseismul politic este, în esență, un test al credibilității aleșilor, pe care mulți aleg să-l pice, nefiind forțați de împrejurări.
În concluzie, Laurențiu Cazan, consideră că: „traseismul politic este ca o „boala incurabilă” a politicii, indiferent în ce sens al spectrului politic se face, ridică multe probleme, inclusiv analitice, care relevă trăsături esențiale ale sistemului politic autohton, caracterizat de „artificialitate” și caracterul retoric al diferențierii clasei politice. Migrația politică duce în derizoriu orice încercare de fundamentare a principiilor politice.
De aceea cea mai bună soluție pentru combaterea traseismului politic este dincolo de legiferare, importanța administrației locale de a reuși dezvoltatea financiară a localității, până la punctul de a deveni independentă de alocările guvernamentale pentru funcționare. Cu cât o localitate este mai dezvoltată, independentă, cu atât mai mult scade pericolul traseismului politic, dimpotrivă, edilulul nu mai este vulnerabil și rămâne consecvent partidului pe lista căruia a fost ales.”