Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Eugen Neață: „Multiculturalismul nostru românesc”


„Marți, 12 martie 2024, am participat pentru prima dată la un eveniment extrem de important pentru Cultul musulman din România. Durata postului din Luna Ramazan este de 30 de zile. Specifice acestei perioade sunt și mesele rituale care deschid și închid perioada de post de peste zi, respectiv cina tradițională de Iftar, servită împreună cu familia și prietenii, și Sahur, masa servită înainte de apariția zorilor, în familie.

Invitația de a participa la cina tradițională de Iftar mi-a fost adresată de muftiul Muurat Iusuf, șef al Cultului Musulman din România. Este pentru prima dată când un eveniment de asemenea anvergură s-a petrecut la Centrul cultural-familial al Patriarhiei Române din București.

Cu toții am putut vedea în alegerea acestui loc, nivelul foarte bun de comunicare care există între Cultul Ortodox, și Cultul Musulman din România. Comunitatea musulmanilor din România este una dintre cele mai vechi și a contribuit în mod semnificativ la cultura poporului român, a cărui parte este de sute de ani.

În cadrul evenimentului s-au prezentat mesaje din partea președintelui Klaus Iohannis, a prim-ministrului Marcel Ciolacu și a domnului Özgür Kıvanç Altan, ambasador al Turciei în România.

Reiau aici cuvintele muftiului Muurat Iusuf, cele care sintetizează cuvintele bune ale vorbitorilor la adresa relațiilor inter-religioase de la noi. „În această seară suntem cu toții martori ai unui eveniment istoric, ce a fost posibil cu binecuvântarea și sprijinul necontenit al Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care ne-a găzduit aici si ne-a pus la dispoziție această locație cu o semnificație puternică pentru instituția familiei, pilon în creșterea și educarea unei societăți moral-spirituale și promotoare a unor valori autentice. Vă pot mărturisi cu certitudine că relațiile Muftiatului in mod special cu Biserica Ortodoxă Romană, dar si cu celelalte culte, sunt un exemplu de bună conviețuire și pentru alte comunității religioase din cadrul Uniunii Europeane, interesul fiind comun în conservarea valorilor cultural-religioase și a tradițiilor străbune neprihănite, existente de veacuri pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu”.

Mulțumesc la rândul meu pentru invitația de a participa la cina tradițională de Iftar. Fie ca luna postului de Ramazan să aducă bucurie, speranță și comuniune deplină în familie și în comunitate. Ramadan Kareem (Ramadan bogat)!” a transmis deputatul de Vâlcea, Eugen Neață.