Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Eugen Neață, interesat de soarta românilor condamnați la moarte în Cambodgia

„Ne aflăm în vizită în Cambodgia, în coordonarea președintelui grupului parlamentar de prietenie româno-cambodgian.

Eu sunt cel care a înființat și a condus acest grup în primul meu mandat de parlamentar. De data aceasta am fost foarte bucuros să particip la întâlnirile din Cambodgia și să contribui la atingerea unora dintre obiectivele pe care și le-a propus. Trebuie știut din capul locului că România nu are ambasadă la Phnom Penh. Nu voi intra în multe amănunte istorice, ele fiind disponibile online pentru oricine dorește să știe mai mult despre Cambodgia și despre cambodgieni. Țara are o istorie extrem de veche și de spectaculoasă. Complexul de construcții din Angkor Wat este cel mai cunoscut dintre obiectivele turistice de vizitat. Istoria mai recentă a cambodgienilor a fost una extrem de zbuciumată și am avut ocazia să văd consecințele ei sub forma unor muzee ale genocidului care a avut loc aici.

Statul cambodgian este acum unul deschis către lume. Nu cu mult timp în urmă, Cambodgia și-a desemnat ambasadorul la București în persoana domnului Chun Thai. Deocamdată, România nu are ambasadă la Phnom Penh. Ambasada din Vietnam și excelența sa Cristina Romilă, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Vietnam, reprezintă statul nostru și în regatul cambodgian și ne-a însoțit la întâlnirile oficiale pe care le-am avut. Nu le voi relata în amănunt.

Voi insista numai asupra celei la care am putut contribui personal cu o intervenție asupra unuia dintre subiectele cele mai delicate, de povestit.

Știți, cu siguranță, cât de restrictivi sunt asiaticii în general, în legislațiile lor naționale, cu anumite infracțiuni. Cambodgia se înscrie în această linie, aplicând pedepse extreme celor care încalcă legile privind consumul și traficul de substanțe interzise. Drogurile și substanțele halucinogene, consumul și traficul lor, sunt condamnate aici cu închisoare pe viață. Printre cei care s-au aventurat în asemenea activități pe teritoriul Cambodgiei există și patru cetățeni români, condamnați, cum am spus, la închisoare pentru perioade extrem de lungi de timp. Ei trebuie să suporte condiții dificile de detenție, specifice zonei asiatice.

În cadrul vizitei pe care am avut-o la Ministerul de externe cambodgian și al discuțiilor care au avut loc aici, mi-am exprimat interesul pentru soarta deținuților cu cetățenie română din închisorile cambodgiene. Am spus că, în calitate de fost polițist, știu cel mai bine cât de complicată este lupta cu drogurile și cu traficanții lor și sunt de partea legii care trebuie să fie nemiloasă cu infractorii de acest tip. Totodată, am arătat că statul român este interesat de soarta cetățenilor săi, indiferent de ce parte a legii s-au situat și că este pregătit să-i preia în instituțiile sale pentru executarea pedepsei, atunci când regimul de detenție oferit în străinătate este atât de diferit față de cel din Uniunea Europeană. Am reamintit părții cambodgiene că au avut loc contacte în acest sens, fără niciun rezultat până acum. Urmare a intervenției mele, întâlnirea s-a prelungit cu o discuție restrânsă între părți, cu participarea directă la întrevedere a doamnei Cristina Romilă, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Vietnam, ceea ce mă face foarte încrezător într-o rezolvare cu succes a acestei chestiuni.

Cred că sunt momente în cursul acestor întâlniri de înalt nivel diplomatic care, în ciuda aparențelor, se pot dovedi a fi cele mai bune oportunități pentru a salva nu numai situații ce țin de buna comunicare, ci și vieți ale unor oameni reali, care au nevoie de sprijinul statului lor, indiferent de greșelile pe care le-au făcut” ne-a transmis deputatul de Vâlcea, Eugen Neață.