Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cristian Buican: Proiectele PNDL din judeţul Vâlcea se vor finaliza în 63 de ani!

În ultimele două săptămâni, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, domnul doctor inginer Ion Cîlea anunţă repetitiv că o serie de administraţii publice locale din judeţ vor primi finanţare pentru proiectele din Programul Naţional de Dezvoltare Locală – OUG. 28/2013 în valoare totală de 22 de milioane de lei. În condiţiile în care acelaşi doctor inginer ne anunţă că valoarea tuturor proiectelor depuse de localităţile din judeţul Vâlcea, pe acest program de investiţii, este de – ATENŢIE – 1,4 miliarde de lei, un calcul simplu demonstrează că, păstrând actualul ritm de alocări bugetare, proiectele localităţilor din judeţul Vâlcea se vor finaliza în 63 de ani.

Mai mult, întâiul doctor inginer al judeţului se laudă că suma de 22 milioane de lei alocată Vâlcii este una echitabilă, fiind similară cu cea alocată altor judeţe din Oltenia dar, în acelaşi timp, recunoaşte că Vâlcea are cele mai multe proiecte aprobate. În condiţiile în care atât în OUG. 28/2013 cât şi în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) nr. 1851/2013 privind aplicarea OUG. 28/2013 (PNDL), modificat prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) nr. 199 din 14.02.2014 se specifică foarte clar că repartiţia fondurilor pe judeţe trebuie să ţină cont de numărul de proiecte aprobate pe fiecare judeţ din totalul proiectelor aprobate la nivel naţional, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican consideră că suma repartizată judeţului nostru este una foarte mică în raport cu necesităţile şi cu suma pe care ar fi trebuit să o primească, conform criteriilor stabile de domnul Liviu Nicolae Dragnea, patronul spiritual şi protectorul politic al domnului doctor inginer Ion Cîlea.

Toate aceste date, preluate din lege sau din informaţiile publice prezentate de domnul doctor inginer Ion Cîlea ne demonstrează, dacă mai era nevoie, că atât Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, domnul Liviu Dragnea, cât şi pupilul său politic Ion Cîlea nu ţin cont de criteriile stabilite în lege atunci când repartizează fonduri şi că singurele criterii de repartiţie a fondurilor sunt cele politice şi de cumetrii.

În condiţiile în care pentru finalizarea tuturor proiectelor pe PNDL din judeţul Vâlcea este nevoie de 63 de ani, necesitatea unor prioritizări, după nişte criterii obiective, transparente şi predictibile este mai mult decât necesară. În nenumărate rânduri, preşedintele liberalilor vâlceni, deputatul Cristian Buican a atras atenţia autorităţilor competente, reprezentanţilor Consiliului Judeţean Vâlcea şi domnului ministru Liviu Nicolae Dragnea că fără stabilirea unei modalităţi transparente de evaluare a fiecărui proiect în parte, fondurile publice sunt cheltuite discreţionar, ineficient şi condamnă administraţiile publice locale la subdezvoltare.

Deputatul Cristian Buican îi acuză pe domnii Liviu Nicolae Dragnea şi Ion Cîlea că folosesc fondurile publice pentru a pune presiune pe primarii din alte partide aflate astăzi în opoziţie, promiţându-le bani în schimbul non-combatului sau chiar a susţinerii PSD în alegeri. În opinia parlamentarului Colegiului Nord, astfel de practici trebuie stopate o dată pentru totdeauna, reamintindu-le celor doi că Uniunea Social Liberală (USL), vehicolul electoral care i-a propulsat în funcţiile pe care le ocupă acum, a promis că va lupta împotriva unor astfel de metehne ce pot intra sub incidenţă penală.

„În condiţiile în care comportamentul şi modalitatea de alocare a fondurilor sunt similare cu cele ale blondei prezidenţiale din perioada în care aceasta era Ministrul Dezvoltării, nu pot să îl consider pe Liviu Dragnea decât o Elena Udrea cu mustaţă. Se vede foarte clar că Dragnea nu respectă criteriile pe care el le-a introdus, pentru că altfel, judeţul Vâlcea ar fi trebuit să primească mult mai mulţi bani pe PNDL, nu 22 de milioane de lei. Este prea puţin pentru câte proiecte avem şi este foarte puţin în comparaţie cu necesităţile. Aici se văd laşitatea şi obedienţa lui Ion Cîlea, care nu are curaj să solicite fondurile ce ar fi cuvenite judeţului Vâlcea. Din informaţiile prezentate public de acesta rezultă foarte clar că în actualul ritm de alocări bugetare, proiectele primăriilor noastre se vor finaliza în 63 de ani. Este foarte mult timp de aşteptat şi cred că niciun vâlcean nu va avea răbdare peste o jumătate de secol pentru a avea apă, canalizare şi asfalt. Am atras atenţia de nenumărate ori că trebuie să prioritizăm aceste proiecte, că trebuie să avem nişte criterii obiective transparente şi predictibile de alocare a fondurilor, o evaluare transparentă a lor şi, nu în ultimul rând, să căutăm soluţii pentru mutarea unei părţi din aceste proiecte pe fonduri europene. Consilierii judeţeni ai PNL au depus un proiect de hotărâre în acest sens, solicitând o dezbatere publică pentru perfecţionarea lui, însă frica şi laşitatea reprezentanţilor PSD de a nu-şi pierde instrumentele de şantaj asupra primarilor au fost mai puternice decât cinstea, raţiunea şi argumentele” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.