Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adrănel Cotescu vrea reactivarea şcolilor profesionale

Senatorul PNL, Adrănel Cotescu i-a adresat o interpelare ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, prin care a solicitat să-i fie comunicat care este strategia ministerului pe care îl coordonaţi cu privire la dezvoltarea şcolilor profesionale în scopul încadrării tinerilor în locuri de muncă specifice pregătirii lor, în raport de cerinţele de ocupare existente pe piaţa muncii.

„Una dintre cauzele lipsei locurilor de muncă este şi aceea a inexistenţei unei corelări între învăţământul românesc, sub aspectul şcolilor profesionale şi cerinţele angajatorilor. Din acest punct de vedere, de la an la an, şcolile profesionale au dispărut, în timp ce învăţământul de tip teoretic s-a dezvoltat. În prezent, în România, majoritatea şomerilor sunt cu studii superioare, deşi există numeroase oferte de muncă pentru diverse meserii: cosmeticieni, chelneri, croitori, zidari etc.

Formarea forţei de muncă în aceste domenii nu ar trebui să intre doar în atribuţiile Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin programele pe care le derulează de recalificare profesionala. Astfel, în urma unui studiu pe criterii geografice, s-ar putea elabora o strategie prin care, în funcţie de activităţilor specifice de tip tehnico-agricol din fiecare regiune, corelată cu cerinţele angajatorilor, să se reabiliteze învăţământul de tip profesional” – se arată în interpelare.