Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cristian Buican face alianţă cu Ion Cîlea doar în faţa liderilor USL

RECONCILIERE. Liberalii vâlceni au fost obligaţi de conducerea centrală a partidului să facă alianţă  cu social-democraţii atât în teritoriu, cât şi la CJ. Liderul PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a promis că va fuma pipa păcii cu liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, doar în prezenţa liderilor Victor Ponta şi Crin Antonescu. Social-democratul susţine că alianţa va fi semnată oricum, indiferent de pretenţiile celor din teritoriu.

Şedinţa  CJ de marţi, 8 februarie, va decurge normal, fără surprize din partea consilierilor judeţeni liberali, care-şi propuseseră să boicoteze şedinţele actualei conduceri în vederea formării unei noi majorităţi împreună cu PDL. Semnarea protocolului de către PSD şi ACD  a dat peste cap planurile consilierilor liberali şi ale liderului PNL. Constrâns de conducerea centrală a partidului, dar şi de proprii primari nemulţumiţi de o alianţă cu PDL, Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea, a declarat la finele săptămânii trecute că liberalii vor vota, deocamdată,  doar proiectele prioritare, respectiv bugetul propriu al CJ şi repartizarea banilor pentru modernizarea drumurilor judeţene şi comunale. Semnarea unei alianţe la CJ va fi făcută ulterior, doar în prezenţa liderilor celor două partide, pentru evitarea unor neînţelegeri.

,,La şedinţa de marţi, 8 februarie, nu se votează decât bugetul propriu al CJ şi sumele pentru modernizarea drumurilor judeţene şi comunale. Alianţele se stabilesc la nivel local, după semnarea protocolului la nivel naţional. Evident că dacă la nivel central se va face, toate filialele vor trebui să se supună şi atunci vom negocia şi la Vâlcea o alianţă, dar numai în prezenţa liderilor Crin Antonescu şi Victor Ponta. Eu sunt pentru această alianţă, pentru a îndepărta de la putere PDL, care a dus ţara către dezastru. Sunt pentru o alianţă pe termen scurt, nu pe termen lung pentru că nu avem nimic în comun nici ca doctrină, nici ca program politic, şi ne vom disputa în curând supremaţia pe scena politică”, a declarat Cristian Buican.

În mare, liberalii nu pot negocia decât banii pentru primăriile liberale, şi asta pentru că la alegerile din 2008, când PSD a intrat la guvernare cu PDL, Ion Cîlea  nu a schimbat niciunul dintre directorii liberali deşi ar fi putut să o facă lejer în momentul expirării contractelor. În prezent, PNL deţine şefia instituţiilor aflate în subordinea CJ, deci şi a liderului PSD Vâlcea, respectiv: instituţiile de cultură, DGASPC Vâlcea, RAJDP Vâlcea şi SAPARD-ul.

Ion Cîlea, liderul PSD Vâlcea, a declarat că alianţa de la Vâlcea, nedorită de niciuna dintre părţi, se va face oricum, deoarece protocolul semnat la nivel naţional implică automat şi filialele din teritoriu. ,,Astea sunt discuţii. Nu avem ce negocia, s-a negociat deja atunci când s-a semnat protocolul  la nivel naţional. Nici eu nu am agreat o alianţă cu PNL, dar am acceptat-o pentru că este singura soluţie de a scăpa ţara de bandiţii de la PDL”, a declarat liderul PSD Vâlcea.

DANA NEDESCU