Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

CRISTIAN BUICAN: Evident că dacă te ia DNA, nu mai ai cum să candidezi! (INTERVIU)

foto arhiva Vocea ValciiCo-preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican este omul politic în jurul căruia se vor face şi vor desface multe iţe ale politicii locale. Cristian Buican devine din ce în ce mai important, mai ales dacă ne gândim că în pixul dumnealui vor sta foarte multe candidaturi din judeţul Vâlcea, pe partea dreaptă a eşicherului politic.

Despre candidaţi, liste de candidaţi, criterii de integritate, sondaje şi soluţii salvatoare pentru ca PNL să obţină cât mai multe voturi în Vâlcea, am discutat cu deputatul Cristian Buican în cadrul unui interviu.

• Rep.: Sondajul realizat la Râmnicu Vâlcea pentru candidaturile la primărie la comanda PNL Vâlcea s-a terminat şi că în acest sondaj a apărut şi un nume nou, Cristian Jianu, directorul de la APAVIL SA. Veţi apela la cineva din afara partidului pentru această candidatură?
• Cristian Buican: Încă nu a fost prezentat raportul sondajului. Într-adevăr, domnul Jianu a fost trecut în sondaj pentru a fi testat din punct de vedere electoral, însă, în opinia mea, PNL nu poate să meargă decât cu un candidat, care obţine un scor de cel puţin 30% la alegerile locale.
Noi ne-am fixat ca obiective, în primul rând, câştigarea Consiliului Judeţean şi majorităţi în cât mai multe Consilii Locale. Or, aceste lucruri nu pot fi obţinute fără un scor substanţial al candidatului la municipiul Râmnicu Vâlcea. În urma prezentării raportului, o să luăm o decizie până la jumătatea lunii februarie.

• Rep.: Alegeri locale în două tururi de scrutin, asta vrea PNL. Această dorinţă vine dintr-un calcul cinic pe care l-au făcut liderii liberali sau pentru a crea iluzia unei democraţii?
• C.B.: Dintr-un calcul matematic, conform căruia în situaţia în care vor fi alegeri în două tururi s-ar echilibra scorul la locale cu PSD-ul, care acum are aproximativ 1.800 de primari în funcţie faţă de 1.200 ai PNL, un dezechilibru destul de mare, care s-ar menţine în cazul în care ar fi alegeri într-un singur tur.

• Rep.: De ce nu v-aţi gândit la aceste lucruri anul trecut?
• C.B. Este o chestiune care a fost publică şi anul trecut, numai că în negocierile pe care noi le-am făcut la nivelul comisiei de cod electoral nu am avut suficiente voturi pentru a ne impune. PSD avea o majoritate confortabilă, alături de UNPR, UDMR şi ALDE.
Acum, în Parlament, situaţia este puţin diferită, ALDE s-a îndepărtat de acest punct de vedere.
Oricare ar fi soluţia adoptată, la Vâlcea, PNL este avantajat de un scrutin cu un singur tur pentru că suntem partidul care avem cei mai mulţi primari. Însă, evident că suntem membrii de partid foarte disciplinaţi şi susţinem alegerea în două tururi, pentru că nu este important ce avantajează Vâlcea, ci care este scorul la nivel naţional.

Unii primari cu probleme în justiţie vor putea candida la PNL Vâlcea

• Rep.: La Vâlcea, ce veţi decide în cazul primarilor care au probleme cu legea, cei care deja şi-au pierdut mandatul şi vor să mai candideze, spre exemplu fostul primar din Şirineasa, dar şi cu cei care au procese acum pe rol?
• C.B.: La noi, criteriile de integritate se aplică fiecărui candidat prin asumarea răspunderii, printr-o declaraţie pe propria răspundere pe care o dă conducerii partidului. În următoarea perioadă, tuturor celor care şi-au exprimat dorinţa de a candida o să le distribuim aceste declaraţii şi o să le cerem să îşi stabilească poziţia.
După ce vor completa declaraţiile, în unele situaţii, probabil că vor exista semnalări ale unor alegători, atenţionări prin presă etc. şi atunci Comisia de Onoare şi Arbitraj va discuta fiecare caz în parte şi în funcţie de situaţia în care se va afla fiecare candidat, va lua o decizie.

• Rep.: Fostul primar de la Şirineasa va mai putea candida?
• C.B.: Nu ştiu, nu cunosc situaţia lui juridică foarte bine, am înţeles că dumnealui şi-a pierdut mandatul pentru că era în acelaşi timp primar şi unic acţionar la o firmă. În această situaţie se află, după părerea mea, 60% dintre primarii din România. S-a făcut o confuzie gravă în justiţie între preşedintele Consiliului de Administraţie şi unic acţionar şi de aceea a fost suspendat. Pentru o asemenea situaţie, eu cred că nu poate fi interzis cuiva să candideze.
Concurenţă puternică pentru şefia CJ la PNL: Buican, Niţu, Bulacu şi Păsat

• Rep.: Aţi avut o întâlnire cu primarii PNL în funcţie şi aţi discutat despre modul cum veţi aborda alegerile care urmează, garantându-le, într-un fel, acestora că marea majoritate vor candida şi în 2016, dacă nu îi ia DNA-ul până la alegeri sau dacă nu se îmbolnăvesc.
• C.B.: Am avut o întâlnire de socializare şi le-am garantat că dacă se află pe primul loc în sondajul de opinie vor fi candidaţii noştri, dacă nu, îi vom desemna candidaţi pe cei care se află pe primul loc în sondaj. Evident că dacă îi ia DNA-ul nu avem cum să îi punem candidaţi, nu se poate discuta aşa ceva.

• Rep.: Într-o lună de zile, înţeleg că trebuie să stabiliţi şi candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Vâlcea. Cum va fi stabilit candidatul?
• C.B.: Suntem obligaţi de o hotărâre a Comitetului Director Naţional ca până undeva la jumătatea lunii martie să desemnăm candidaţii pentru funcţia de primar la municipii şi la preşedinţia CJ. Deja au început să-şi facă lobby colegii noştri care îşi doresc, undeva cred că la începutul lunii februarie vom convoca un Comitet Executiv, care va face propuneri, urmând ca Biroul Politic Judeţean să valideze sau nu propunerile.
Cred că vor apărea mai multe candidaturi, în afară de mine şi de senatorul Dan Niţu. Poate să candideze şi domnul Bulacu, şi domnul Păsat, sunt mai multe variante. Urmărim cu interes votul celor 23 de membri din Comitetul Judeţean Executiv.

• Rep.: Apropo de cotizaţii… Am văzut că la nivel central era supărare mare că unii nu îşi plătesc cotizaţiile, existând chiar ultimatumuri ca cei care nu şi-au plătit cotizaţiile să nu aibă drept de vot.
• C.B.: Comitetul Director Naţional din luna decembrie a luat hotărârea ca cei care au cotizaţia neplătită cu mai mult de două luni în urmă, să nu mai aibă drept de vor în nici un for de conducere naţională. Începând cu luna ianuarie, această hotărâre s-a aplicat astfel că o mare parte dintre colegii noştri nu au avut drept de vor la Biroul Politic Naţional de zilele trecute, bineînţeles că noi nefiind în această situaţie, dar unii dintre colegii noştri, vedete la nivel naţional, nu au avut drept de vot, cum ar fi doamna Boagiu, domnul Ludovic Orban şi chiar Teodor Atanasiu.

Nu îmi dau demisia!

• Rep.: În cazul în care veţi fi desemnat candidatul PNL pentru şefia Consiliului Judeţean Vâlcea şi în cazul în care veţi pierde alegerile, vă daţi demisia din partid, dacă nu vă atingeţi obiectivele?
• C.B.: În niciun caz. Acesta nu este un obiectiv personal. La Consiliul Judeţean, nu mai sunt alegeri uninominale. Dacă erau, în mod cert, îmi asumam personal acest target, pentru că toate sondajele de opinie făcute au arătat că activitatea pe care am avut-o eu de-a lungul timpului este bine apreciată de cetăţeni, după răposatul Ion Cîlea, ca al doilea pretendent la funcţia de preşedinte al CJ.
Numai că acum nu se candidează uninominal. Acum se strâng voturile obţinute de PNL în fiecare localitate, se contabilizează într-un număr de consilieri judeţeni, după care se intră într-o negociere politică care dă preşedintele CJ. Tocmai din acest motiv, noi nu am fost de acord să nominalizăm de la început candidatul pentru preşedinte, însă colegii din conducerea naţională au decis altceva.

• Rep.: Mircia Gutău – prieten sau duşman? Se mai poate discuta de obiective politice comune?
• C.B.: A fost exact cum suntem dintotdeauna: într-o relaţie bună. Mircea Gutău este un candidat redutabil pentru Primăria Râmnicu Vâlcea şi nu poţi face abstracţie de el, dacă faci politică. Trebuie luat în calcul în toate proiectele politice care se fac în municipiul Râmnicu Vâlcea.