Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CONGRES PNL: Liberalii îşi votează conducerea


Congresul extraordinar al PNL a început vineri, în jurul orei 16:30, la Palatul Parlamentului, iar liberalii vor decide asupra noului statut al formațiunii. La prezidiul congresului se află şi liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican.

S-a intonat imnului național, iar apoi a urmat discursul susținut de către președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis. „Acest congres al PNL vine să închidă o etapă și vine să deschidă altă etapă. Astăzi ne întrunim fiindcă am avut alegeri și am considerat noi, din Biroul Politic, că este bine să avem alegeri pentru a intra într-o nouă etapă pe care eu o consider de consolidare a PNL. Este nevoie să avem astăzi un nou statut, iar mâine vom alege împreună o nouă conducere”, a spus Klaus Iohannis.

Următorul care a luat cuvântul la Congres a fost M.I. Quintus, care i-a atacat pe Stolojan, Stoica şi Tăriceanu, spunând că au trădat PNL şi au batjocorit statutul care indică ce prerogative are Preşedintele. În sensul acesta a înaintat un amendament la Statut şi le-a cerut delegaţilor să îl accepte şi să îl voteze spunând „astfel pot să mor liniştit”.

De asemenea, seniorul PNL este convins că Klaus Iohannis are șanse să devină președintele PNL, iar din această poziție are cele mai mari șansă să devină prezidențialul partidului. „Cred că are domnul Iohannis (şansele cele mai mari de a ajunge preşedintele PNL – n.r.). Cine va avea şanse, va fi stabilit în primul rând în urma unui sondaj, şi cred că preşedintele care se va alege acum va fi primul cu şanse”, a afirmat Mircea Ionescu Quintus. Acesta a vorbit și despre retragerea lui Crin Antonescu din cursă și de la șefia PNL. „Eu pot să vă asigur că eu nu candidez şi nu pot să răspund în numele nimănui. Ştiu că a dorit să se retragă, se simte lipsa lui, şi eu o simt. E o problemă de viitor şi e greu să mă pronunţ. Am colaborat foarte bine cu el, de atâta vreme, de peste 20 de ani”, a mai spus Quintus, care participă probabil la ultimul congres al PNL.

Sâmbătă se votează noua conducere a PNL

La finalul Congresului extraordinar va fi convocat, pentru sâmbătă, Congresul ordinar al PNL, unde liberalii își vor alege noua conducere. Pentru cele 31 de funcții de vicepreședinte candidează 56 de liberali. Noul statut al liberalilor prevede, printre altele, că cei 31 de vicepreședinți ai PNL vor fi aleși uninominal în congresul formațiunii, urmând ca atribuțiile acestora să fie propuse ulterior în Biroul Politic Național și aprobate de Delegația Permanentă.