Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Aurel Vlădoiu este cel mai activ deputat vâlcean

ANDREI BACALU

Deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, este de departe cel mai activ politician vâlcean. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, pesedistul a luat cuvântul în 19 şedinţe, a făcut 3 declaraţii politice, din care 2 consemnate conform materialelor depuse la secretariatul de şedinţă, 38 de iniţiative legislative, 46 de propuneri legislative şi 3 moţiuni de cenzură. Mulţumesc, domnule preşedinte.

Ultima declaraţie politică a parlamentarului se intitulează „Domnilor guvernanţi, opriţi taxele şi impozitele nesimţite!” şi se referă la  intenţia actualului Guvern de a majora anumite taxe. „Opinia mea pe această temă este la fel de clară ca şi a acestora. Ineficienţa planului anticriză propus de Guvern îşi face din nou simţite efectele. Ca urmare a creşterii riscului de neîndeplinire a condiţiilor prevăzute în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul se gândeşte la cea mai simplă soluţie.  Varianta aleasă de Guvern este cea mai proastă dintre alternativele posibile în actualele condiţii macroeconomice. Creşterea impozitelor şi taxelor în condiţii de recesiune dăunează grav sănătăţii macroeconomiei. Plus trei puncte procentuale la cota de t.v.a. se vor traduce în creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare a românilor. În plus, va creşte evaziunea fiscală pe t.v.a., şi aşa estimată la 3 miliarde de euro. Creşterea implicită a preţurilor va conduce la un consum mai mic, pierderi pentru producători şi venituri mai mici încasate la bugetul de stat.  Propunerea privind reintroducerea impozitului pe dobânzi este total aberantă din punct de vedere macroeconomic. În condiţiile în care nu există surse de finanţare sustenabile, a închide supapa economisirii interne pune în pericol investiţiile şi creşterea economică viitoare. Probabil că actualii guvernanţi au uitat că gradul de absorbţie al fondurilor europene este de doar 12,7% în momentul de faţă”, susţine Vlădoiu.

Deputatul este de părere că măsura impozitării tuturor pensiilor va adânci situaţia dramatică a pensionarilor din România, şi aşa primii sacrificaţi ai crizei. Prin impozitarea tuturor pensiilor şi luând în calcul şi inflaţia din acest an, crede el, puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea cu procente cuprinse între 20-30%, aruncând 4 milioane de pensionari la limita de jos a sărăciei. „Partidul Social Democrat a cerut Guvernului să nu mai trateze economia cu măsuri empirice care adâncesc recesiunea. După părerea noastră, Guvernul trebuie să renunţe la viziunea contabilă îngustă, până se va atinge ţinta de deficit bugetar. În niciun caz nu e normal ca această responsabilitate, a proastei guvernări, să fie transferată mediului de afaceri şi angajaţilor, adică să fie pusă să apese tot pe umerii românilor.  Aş mai vrea să amintesc un lucru. După cum se ştie, următoarea tranşă de la Fondul Monetar Internaţional, în valoare de aproximativ 850 milioane de euro, va fi alocată exclusiv Băncii Naţionale a României, fără să existe posibilitatea unei noi finanţări a deficitului bugetar. Asta înseamnă că, din aceşti bani, nu se vor putea plăti pensii şi nici salariile bugetarilor. România are un acord cu Fondul Monetar Internaţional, pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro şi va obţine un pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD de aproximativ 20 miliarde de euro”, se arată în textul declaraţiei.