Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalii, la un pas de o nouă ţeapă

ÎNŢELEGERE EŞUATĂ. Alianţa dintre liberalii şi democrat –liberalii vâlceni a murit înainte de a se naşte. Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea, recunoştea săptămâna trecută că acordul verbal cu actuala conducere a PDL Vâlcea nu le asigură postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, post negociat iniţial cu PSD, dar le-ar putea asigura fondurile necesare pentru supravieţuirea primăriilor liberale. Se pare însă că imediat după şedinţa CJ de luna trecută, în care consilierii  PNL şi PDL au încercat să blocheze proiectele preşedintelui Ion Câlea, democrat-liberalii i-au invitat pe social-democraţi la ,,discuţii”, la o renegociere, acţiune care i-a lăsat pe liberali în afara jocului.

DANA NEDESCU

Săptămâna trecută, deputatul Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea, spunea că va menţine alianţa cu PDL Vâlcea, făcută cu două săptămâni în urmă la nivelul Consiliului Judeţean chiar dacă nu va obţine postul de vicepreşedinte negociat iniţial cu PSD. O declaraţie care se bate cap în cap cu o altă declaraţie, făcută în aceeaşi zi, la aceeaşi conferinţă, în care liderul PNL Vâlcea anunţa că  partidul său şi-a propus să distrugă PDL, să-l scoată de la guvernare.

,,PNL nu vrea să intre la guvernare, la cârma altui partid. Nu putem să ne implicăm într-o guvernare în care  jocurile sunt făcute de un clan al lui Băsescu. O vom face doar dacă vom avea posibilitatea să ne impunem un guvern, altfel aşteptăm alegerile. Până atunci alianţa de la CJ rămâne valabilă.”, pentru că liberalii vor să distrugă PNL din interior, probabil.

În timp ce liderul PNL Vâlcea făcea declaraţii contradictorii, capii PSD şi PD-L renegociau condiţiile vechii alianţe. Şi se pare că liberalii au pierdut din nou la zaruri. Primarii liberali pun sub semnul întrebării  alianţa cu PDL  şi acuză conducerea filialei că a luat această decizie fără consultarea lor şi că s-a aliat cu un partid care a pierdut încrederea electoratului.

Cristian Buican a declarat că nu era obligat să se consulte cu primarii, ci doar cu Biroul Politic, ceea ce a şi făcut. ,,Nu avem o înţelegere cu PDL, avem o înţelegere verbală făcută între consilierii judeţeni ai celor două partide. Nu am cerut părerea primarilor pentru că nu era necesară, m-am consultat cu membrii Biroului Permanent. Am făcut această înţelegere pentru primarii noştri, care au fost lăsaţi fără fonduri de conducerea CJ, prin împărţirea discriminatorie a banilor. Nu vrem să-l dăm jos pe domnul Persu, nu ăsta este scopul, ci acela de a-i ajuta pe primarii noştri să primească  fonduri.  Noi vom rămâne în alianţă cu PDL, chiar dacă domnul Persu rămâne în funcţie.Nu avem nimic cu domnia sa, dar PSD nu şi-a ţinut promisiunile făcute”, a declarat liderul PNL Vâlcea, precizând totodată că toţi  primarii care s-au declarat împotriva acestei alianţe sunt primarii racolaţi de PSD.  Liderul liberalilor vâlceni a refuzat să dea nume, mai mult chiar s-a contrazis în momentul în care a fost pus în situaţia de a face publică lista primarilor dezertori, Buican a declarat: ,,Nu am  cunoştinţă de aşa ceva şi nu pot să vă dau nume”, după care a pus punct conferinţei de presă.

Primarii liberali şi-au dat seama înaintea liderilor partidului  că democrat-liberalii se folosesc de PNL pentru a-l  ţine pe liderul PSD Vâlcea sub control în CJ. Democrat –liberalii speră să racoleze  primarii PSD  prin blocarea proiectelor propuse de preşedintele Ion Cîlea, pentru alegerile din 2012. Primarii liberali ştiu că  nu vor primi mai mulţi bani şi mai ştiu şi că liderii PDL Vâlcea nu sunt agreaţi de miniştrii Guvernului Boc, altfel s-ar fi văzut după numărul proiectelor cu finanţare europeană aprobate. Vâlcea are doar cinci proiecte aprobate, dar niciunul nu aparţine primarilor PDL, o statistică care spune totul despre avantajele acestei alianţe.