Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Amendamentul deputatului de Vâlcea, Eugen Neață a trecut: Românii din zonele foarte poluate ies mai devreme la pensie

Deputatul vâlcean Eugen Neață aduce vești bune pentru cei care locuiesc în zone afectate de poluare, inclusiv platforma chimică de la Oltchim, având în vedere că a fost votat în plenul Camerei Deputatilor, proiectul de lege prin care aceștia vor beneficia de reducerea varstei de pensionare standard cu 2 ani.

Este vorba despre persoanele care locuiesc in localitati afectate poluare remanenta, cum ar fi: Turnul Măgurele, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș.

Astfel, amendamentul propus de deputatul vâlcean Eugen Neață a trecut, proiectul fiind adoptat cu 248 de voturi ”pentru”, 26 ”împotrivă” și 1 abținere.

”Sunt nascut in Ramnicu Valcea, aproape de platforma chimica unde din anii ’70 functioneaza Oltchim SA, Uzinele Sodice si CET Govora.

Am vazut adesea nori cand afara era soare, am respirat clorul ce mai tot timpul scapa din instalatiile vechi si depasite ale Oltchim. Cand acesta lipsea, respiram pulberile toxice de la CET sau amoniacul de la USG.

Am mancat peste cu miros de lindan si am baut apa cu gust de clor.

Am vazut cum parintii, prietenii si vecinii mei imbatraneau prematur, cum spitalele se aglomerau de oameni ce prea devreme se imbolnaveau.

A fost o perioada grea, de incercare, de risc, de rezistenta!

Cand instalatiile au fost modernizate, poluarea evidenta a ramas una remanenta! Ne insoteste si azi si maine, probabil multe generatii.

Astazi, prin votul nostru am adus o reparatie tarzie, dar utila si de mare ajutor pentru generatia „Clor, lindan, amoniac” si in numele acestor generatii, va multumesc pentru votul dat!

Sunt bucuros pentru aceasta reusita si vreau sa ii anunt pe locuitorii judetului Valcea si pe cei care nu au avut incredere, ca amendamentul ce l-am depus…astazi, a trecut in Camera Deputatilor si a devenit Lege.

Astfel, toate persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta ( Ramnicu Valcea) beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin.4 din lege.

Le multumesc inca o data celor care m-au sustinut si mi-au fost alaturi in demersurile facute pentru a demonstra ca valcenii traiesc intr-un mediu poluant si este nevoie sa ii ajutam!

Va asigur ca si in viitor, tot ce voi face, va fi pentru oameni si in interesul acestora!”, susține deputatul Eugen Neață.