Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alba-neagra cu Ordonanţa lui Boc

DECIZII. În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, care a avut loc în data de 30 iulie 2009, consilierii judeţeni au discutat îndelung pe marginea ordonanţei 63/2010 care reglementează normativele de personal din administraţia locală, dar şi despre hotărârea privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Consiliului, precum şi ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean. Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a recomandat conducerilor instituţiilor publice aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Vâlcea, să aibă în vedere ca reducerea numărului de posturi din cadrul structurii organizatorice să se facă exclusiv prin reducerea celor rămase vacante.

Conform declaraţiilor preşedintelui CJ, social-democratul Ion Cîlea, la stabilirea numărului de posturi din aparatul de specialitate al consiliului judeţean, precum şi din instituţiile publice locale, înfiinţate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative, autorităţile administraţiei publice se încadrează în numărul maxim de posturi determinat potrivit anexei la Ordonanţa de Urgenţă, 63/2010. Numărul maxim de posturi aplică în domeniile învăţământului, în cel al asigurărilor sau asistenţei sociale, ce sunt finanţate din bugetele locale. „Potrivit Ordonanţei, se poate face reducerea personalului şi înscrierea în numărul maxim de posturi, iar ordonatorii de credite pot disponibiliza în condiţiile legii personalul aferent. Personalul existent aprobat prin organigramă de CJ este de 501, am redus 51 de posturi vacante, ajungând, astfel, la cele 451 de posturi normate de ordonanţă. Având în vedere perioada extrem de dificilă pe care o parcurgem, am recomandat conducerii instituţiilor publice aflate sub autoritatea CJ să aibă în vedere ca reducerea numărului de posturi să se facă exclusiv prin reducerea posturilor vacante. Aici avem două tipuri de instituţii: cele care se normează împreună cu aparatul CJ – instituţiile de cultură, Camera Agricolă şi Direcţia Judeţeană de Protecţia Plantelor şi de cele normate separat. Este vorba de: Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanelor, care avea 27 de posturi, din care am redus 5, iar pentru Serviciul Public Judeţean de Pază, potrivit criteriilor prevăzute de ordonanţa 63/2010, se prevăd 81 de posturi, faţă de 178 câte sunt ocupate în prezent. Deci, 97 ar fi în plus. Aşadar, propunem următoarele: reorganizarea Serviciului Public Judeţean de Pază pe o structură organizatorică cu un număr total de 81 de posturi şi asigurarea serviciilor de pază prin asigurarea de pază proprie, adică prin preluarea celor 97 de agenţi de pază de către următoarele instituţii publice de interes judeţean – DGASPC Vâlcea, Centrul de asistenţă medico-socială Lădeşti, Centru Bistriţa şi APAVIL Vâlcea. Începând cu data de 16 august, personalul care depăşeşte numărul de posturi va fi preluat pe bază de protocol de instituţiile şi serviciile publice la care aceştia îşi desfăşoară activitatea.  Mai mult, există obligaţia legală ca paza unităţilor să fie asigurată cu persoane calificate. Întrucât Centrului Militar Vâlcea i s-a stabilit numărul de angajaţi printr-un ordin al Ministerului Apărării Naţionale, în aceste condiţii instituţia neputând să îşi asigure paza cu personal propriu, CJ propune ca paza să fie asigurată de Serviciul Judeţean de Pază”, a menţionat Ion Cîlea.

Cîlea „dă pe protocol” 97 de agenţi de pază

În opinia şefului CJ, la Serviciul Public Judeţean de Pază Vâlcea există o situaţie specială.  Serviciul Public Judeţean de Pază Vâlcea are ca obiect principal de activitate, asigurarea şi creşterea eficienţei pazei obiectivelor şi bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al judeţului. Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al acestuia,  finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale serviciului se asigură integral din venituri extrabugetare obţinute din activităţile desfăşurate în exercitarea sarcinilor şi atribuţiilor ce-i revin. În prezent, numărul total de posturi ocupate la Serviciul Public Judeţean de Pază Vâlcea este de 178, dar prin aplicarea prevederilor OUG nr.63/2010, numărul maxim de posturi pentru serviciul judeţean de pază este de 81, trebuind, aşadar, reduse 97 de posturi de agenţi de pază. „În situaţia aplicării prevederilor OUG nr.63/2010, referitoare la numărul maxim de personal, există riscul ca, pentru anumite instituţii publice de interes judeţean, să nu se poată asigura securitatea, paza bunurilor şi valorilor. Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează obligativitatea instituţiilor publice de a asigura protecţia bunurilor din dotare. Astfel, potrivit prevederilor legale privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare, ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, cât şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, sunt obligate să asigure securitatea şi integritatea bunurilor din patrimoniu”, a mai spus Cîlea.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU