Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: capitalismpepaine.com

Adrian Năstase: „Mai bine mori decât să trădezi”

Foto: capitalismpepaine.comFostul premier Adrian Năstase își exprimă într-o postare făcută pe blogul său un punct de vedere cu privire la modul în care în România se poate reconstrui o scară a valorilor, pornind de la modelele ce-au existat.

„Aceste cuvinte figurează pe blazonul familiei Filipescu. Le-am găsit pe o candelă din argint din secolul 19, ce se află la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti – locaş de temelie pentru ortodoxia românească, ridicată la 1568 şi re-zidită în mai multe rânduri. Mai multe detalii am aflat din volumul «Moştenirea brâncovenească de la Mânăstirea Radu Vodă», publicată recent, în coordonarea arhim. dr. Nectarie Sofelea.

Nu am ascuns niciodată admiraţia mea pentru Nicolae Filipescu. Nu neapărat pentru acţiunea sa de politică internă – a fost un înflăcărat promotor al Marii Uniri (din păcate, a murit cu doi ani înainte ca ea să se realizeze). L-am admirat pentru ctitoria sa – Liceul Militar de la Mânăstirea Dealu, înfiinţat în 1912. Acolo, s-au pregătit, până la cutremurul din ’40, peste 1500 de tineri, selectaţi cu mare rigoare. Tatăl meu a făcut parte dintre ei şi a fost, timp, de opt ani, şef de promoţie.

Cred şi acum că nu este suficient să vorbim despre excelenţă, despre schimbarea «clasei» politice, dar să lăsăm cei mai buni copii să meargă să se pregătească la şcoli de elită din străinătate – unde probabil vor şi rămâne. La o festivitate, cu ocazia resfinţirii Bisericii de la Mânăstirea Dealu (unde se află capul lui Mihai Viteazu), în perioada în care eram premier, propusesem, în prezenţa preşedintelui Iliescu şi a Regelui Mihai, să refacem clădirile liceului, sub vechile legende. Din păcate, după 2004, proiectul a murit.

Dincolo de personajul pe care l-am evocat, mi-a plăcut crezul familiei sale, gravat în blazonul aflat la Mânăstirea Radu Vodă: «MAI BINE SĂ MORI DECÂT SĂ TRĂDEZI»” a scris Adrian Năstase.