Senatorul PNL, Adrănel Cotescu, l-a interpelat pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin interesându-se despre soarta terenurilor cultivate din țara noastră, astfel încât România să devină un jucător important pe piața europeană a cerealelor. Adrănel Cotescu dorește să știe ce fel de măsuri va implementa ministerul în vederea eficientizării producțiilor agricole și agroalimentare la nivel național.
„România are o suprafață agricolă de 14,8 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile şi cultivate la această dată. Pe hârtie, țara noastră are toate şansele să devină un jucător important pe piaţa cerealelor, nu numai din bazinul Mării Negre, ci şi din Europa, dacă îşi va îmbunătăţi randamentul de producţie, va creşte capacitatea de stocare, va reduce dependenţa de condiţiile de mediu, și producţia agricolă va fi folosită pentru consolidarea poziţiei în zonă, nu doar pentru rotunjirea conturilor bancare. În prezent, România este cel mai ineficient exportator agroalimentar din UE. În timp ce țări ca Olanda, Germania sau Belgia obțin peste 20.000 euro/ha la export, România are livrări de numai 640 euro anual pe hectar. Cu toate că exporturile de produse agroalimentare au depăşit pragul de 5 miliarde de euro în 2014, după creșteri semnificative în ultimul deceniu, țara noastră rămâne cel mai ineficient exportator din Uniunea Europeană.
Raportarea exporturilor totale la suprafaţa arabilă a României arată ineficienţa economiei locale pe pieţele de export agroalimentare în condiţiile în care, în funcţie de acest indicator, livrările la extern ale României sunt de 92 de ori mai mici decât cele ale Olandei, liderul european. Situaţia este una paradoxală în condiţiile în care România este una dintre primele zece ţări din UE în funcţie de suprafaţa agricolă şi beneficiază de ieşire la Marea Neagră. Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, România a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii în ceea ce privește componența de dezvoltare rurală, valoarea acestora cifrându-se la 10,2 miliarde de euro. În perioada 2007-2013 aproape 10.000 de tineri au beneficiat de fonduri pentru deschiderea unei afaceri în agricultură. Totuși randamentul a rămas nesatisfăcător, iar producțiile rămân vulnerabile în fața intemperiilor”, se arată în interpelarea senatorului Adrănel Cotescu.
Lasă un comentariu