Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: vernevinci.wordpress.com

ADIO galeţi, brichete, pixuri sau orice altă „atenţie” în CAMPANIA ELECTORALĂ din 2016

Foto: vernevinci.wordpress.comAutoritatea Electorală Permanentă a finalizat calendarul alegerilor locale din vara acestui an. Astfel, conform calendarului, în perioada 12 – 26 aprilie vor fi depuse dosarele candidaților pentru primării, consilii locale și județene; pe 4 mai va fi anunțată lista definitivă a tuturor candidaților; două zile mai târziu, pe 6 mai, campania electorală va începe efectiv; buletinele de vot urmează a fi tipărite pe 26 aprilie, iar campania electorală se va încheia pe data de 4 iunie. A doua zi, în intervalul orar 7 – 21 va avea loc procesul de votare.

Ca o noutate în alegerile din România, se poate vorbi despre o bugetare a campaniei electorale fiecărui candidat cu bani de la stat, doar dacă acesta doreşte. Astfel, candidații pentru comune vor primi 50 de milioane de lei vechi, un candidat pentru funcţia de primar al unui oraş va primi între 80 și 100 de milioane de lei vechi, în funcție de numărul de locuitori, iar municipiile vor primi 150 de milioane de lei vechi. În condiţiile în care candidaţii pentru funcţia de primar vor dori să primească bani de la bugetul de stat pentru campania electorală, mult mai multe instituții de control vor putea avea dreptul de a verifica ce s-a făcut cu acești bani.

Ce se poate face cu banii de la bugetul de stat pentru campania electorală? Pot fi tipărite afișe, se poate achita publicitatea în mass-media, pot fi achitate cheltuieli de personal, cheltuieli cu combustibilii sau chirii.

Este interzisă, în campania electorală care urmează să înceapă în luna mai, afișarea de bannere sau de meșe pe clădiri cu însemnele candidatului sau ale partidului respectiv. Candidaţii vor putea să tipărească doar afişe şi să-şi facă publicitate electorală în media.

Mai trebuie să precizăm că, dacă va lua bani de la stat, candidatul nu mai are voie să suplimenteze suma cu fonduri din alte surse.

De asemenea, noua lege electorală desfiinţează şi „mita electorală”. S-a terminat cu miciile „atenţii” electorale precum tricourile, brichetele, pixurile, pungile, căciulile, găleţile etc. Cei care nu respectă noile reguli riscă să se aleagă cu dosar penal iar cei în funcţie pot chiar să îşi piardă mandatul.