Acasă Mediu VEZI unde poți să predai uleiul alimentar folosit

VEZI unde poți să predai uleiul alimentar folosit

În România, doar restaurantele sunt obligate prin lege să predea uleiul alimentar folosit. Consumatorii, însă, trebuie să fie conștienți de efectele negative pe care le are acesta, aruncat direct în chiuvetă, asupra mediului. Și, evident, să acționeze în consecință. Deocamdată, la noi în țară există trei actori importanți care colectează uleiul de la cetățeni: Uleiosul, MOL România și Sigurec.

Probabil din comoditate sau din neștiință, există persoane care aruncă în continuare uleiul folosit la chiuvetă sau la coșul de gunoi. Însă efectele sunt devastatoare, atât pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediu. Odată ajuns în sistemul de canalizare, uleiul înfundă țevile de canalizare și produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare.

Un litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, cam cât i-ar trebui unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani. Uleiul care ajunge în sol râncezește, oprește regenerarea și face pământul nefertil, iar cel care este deversat în apă formează o peliculă deasupra acesteia și oprește oxigenul să mai ajungă la viețuitoarele și plantele existente acolo, deci acestea mor.

Cum colectezi uleiul folosit

Sub nicio formă, nu-l arunca în chiuvetă sau la gunoi! Așteaptă să se răcească, strecoară-l pentru a strânge eventualele resturi de mâncare sau impurități și transferă-l într-un recipient. Apoi du-l la unul din punctele de colectare.

Pentru ca aceste efecte devastatoare asupra mediului și, implicit, asupra sănătății oamenilor, să nu existe, singura variantă pe care o avem este să colectăm uleiul alimentar uzat și să-l predea unor companii sau unui proiect care se ocupă de așa ceva.

Uleiosul

Proiectul de antreprenoriat social „Uleiosul”, început în 2013 de către Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.), presupune colectarea urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic.
Serviciul de colectare este gratuit, se face cu ajutorul cargo bicicletelor și se adresează persoanelor fizice și juridice (HoReCa) de pe raza celor 6 sectoare ale municipiului București şi celor din Iaşi. Cantitatea minimă de predare este de 4 litri pentru persoanele fizice şi 20 litri pentru persoanele juridice.

După ridicare uleiului, acesta este transportat la o firmă de reciclare, unde este transformat în săpun natural, în combustibil biodiesel, în decofrant (prelungește durata de viață a cofrajelor din lemn și metal) și soluții de curățare.

Benzinăriile MOL

În 2012, în 30 de benzinării MOL a fost demarat un program pentru colectarea de la populație a uleiurilor alimentare uzate. Acum, rețeaua de benzinării participante s-a extins la 65.

Tot ce trebuie să faci este să duci uleiul alimentar uzat, indiferent de cantitate, la una din stațiile MOL și să-l predai unui operator. Acolo, uleiul este colectat în butoaie de 60 de litri, și pentru că are un conținut ridicat de apă și de resturi alimentare, este apoi trimis către companii autorizate de prelucrare, curăţare şi filtrare. La final, după procedee fizico-chimice, acesta este transformat în biodiesel şi intră în componenţa carburanţilor, într-un procent reglementat de autorităţi.

În 2017, MOL România a colectat 7.025 de litri. Oraşele Cluj, Târgu Mureş și Oradea sunt cele mai active în ceea ce priveşte colectarea uleiurilor alimentare uzate.

În Râmnicu Vâlcea, sunt două puncte ale benzinăriilor MOL unde se colectează uleiul uzat: pe centura municipiului, Calea lui Traian nr. 291 şi în oraş, pe Calea lui Traian nr. 166.

Sigurec

Poți să predai uleiul folosit și la stațiile de reciclare Sigurec, aflate în apropierea magazinelor Carrefour, Cora și Auchan. Acolo, un operator îl va prelua, îl va cântări și îți va comunica valoarea acestuia. Tu poți să alegi dacă primești un voucher de discount (50 de bani pentru un litru) sau donezi valoarea unei asociații. Ține cont că poți să predai minimum 1 kg de ulei și maximum 4, în sticle PET transparente de 0,5 litri. Uleiul trebuie să fie curat, fără depuneri de resturi alimentare sau apă.

Din vara lui 2017, de când a început programul de colectare a uleiului la stațiile Sigurec, au fost colectate peste 5.200 de kilograme de ulei alimentar atât de la cetățeni, cât și de la persoane juridice. În topul cantităților reciclate se află orașele Bucuresti, Cluj, Iași și Oradea.

Mai departe, uleiul colectat este procesat și transformat în biodiesel. Utilizarea biodieselului din uleiul alimentar are nenumărate avantaje pentru mediu, inclusiv reducerea la minimum a impactului asupra tratării apelor uzate, reducerea poluării râurilor și reducerea emisiilor de CO2.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.