Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ziua mediului la Școala Anton Pann Râmnicu Vâlcea

‚Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale omul nu poate să simtă din plin,ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – VIAŢA.” (C. Mihăiescu)

Probabil acest citat a influențat alegerea temei pentru Ziua Mondiala a Mediului 5 Iunie 2017.

Pentru promovarea acestui eveniment ecologic Școala Gimnaziala Anton Pann Rm. Valcea a organizat sambata 10 iunie 2017 a XI a ediție a Concursului Interjudețean “SOS Mediul Natural”pe tema “Conectați-va cu NATURA”

La aceasta competiție a fost antrenat un numar foarte mare de elevi de la instituțiile de invațamant de prestigiu din municipiul Rm Valcea, din zonele limitrofe precum si din țara dupa cum urmeaza: Colegiul Al. Lahovari, Colegiul Economic Rm Valcea, Colegiul Național Matei Basarb, Colegiul de Silvicultura si Protectia Mediului, Liceul Sanitar Antim Ivireanu,Scoala Gimnaziala Nr 5, Școala Gimnaziala TakeIonescu, Școala Gimnaziala Bunești,,Scoala Gimnaziala Lapușata,Școala Gimnaziala Orlești, Școala Gimnaziala Prundeni, Scoala Gimnaziala Salatrucel, Scoala Gimnaziala Ursi, Palatul Copiilor Rm. Valcea, Colegiul National “Nicolae Iorga”Prahova, Colegiul National de Arte Regina Maria Constanta, Liceul Tehnologic Ion Banescu Mangalia, Palatul Copiilor Iasi, Palatul Copiilor Bacau, Palatul Copiilot Timisoara,Scoala Gimnaziala Slatioara Olt, carora le multumim sincer.

Numarul mare de participanți a demonstrat ca mediul natural reprezinta o prioritate la nivel local, regional, național și internațional.

Deschiderea a avut loc in sala de festivitati amenajata cu multa ingeniozitate de gazde, reproducand un colț din natura, in prezenta d-nei prof. Diana VACARU, Director Adj., a d-nei prof. Roxana SASU Consilier Educativ, a d-nei Silvia PADURARIU reprezentanta Agentiei de Protectie a Mediului si nu in ultimul rand a d-nei psiholog Maria BOBEANU,Consilier la Primaria Municipiului Rm. Valcea care alaturi de d-na Adelina FLORESCU reprezentanta ONG-ului “AIDE”, Fundatia “WORLD VISION”si parohia Bunești, au asigurat resursele necesare desfasurarii acestui eveniment.

La ora 10 s-a dat startul pentru toate probele de concurs și timp de 2 ore educabilii au exprimat cat mai diferit modul in care se conecteaza cu natura.

Concluzia :in aceleași condiții, folosind aceleași materiale și pe aceeasi tema, creativitatea este foarte diferita.

Cu aceasta ocazie s-a realizat si o diseminare a proiectului “Erasmus+”PRET A PET”pe care școala gazda il implementeaza in parteneriat cu Turcia, Italia, Franta și Grecia ,proiect care are ca scop dezvoltarea responsabilitatii elevilor fata de animalele de companie in special și fata de viata in general.

Finalul reuniunii a fost pe ritmul muzical al imnului proiectului PRET A PET, al carui mesaj este un indemn pentru iubire fata de tot ce inseamna viața, fața de mediul in care traim.

Învăţaţi-i pe copiii voştri ce i-am învăţat pe ai noştri: că pământul este mama noastră. Tot ce i se întâmplă pământului ,va ajunge să li se întâmple şi copiilor acestui pământ.Nu pământul aparţine omului, ci omul aparţine pământului. Omul este firul care ţese drama vieţii şi ceea ce-i face pământului îşi face lui însuşi.” ( Sieux Seattle)

„Dacă nu vom gospodări cu înţelepciune rezervele planetei şi nu vom ocroti natura, vom rămâne ăn cele din urmă singuri, pe o planetă pustie.” (Ştefan Milcu)

Multumim tuturor organizatorilor, sponsorilor special participantilor fara de care activitatea nu ar fi avut loc, nu inainte de a le reaminti ca diplomele si premiile vor fi eliberate conforma regulamnetului transmis odata cu promovarea concursului.

A consemnat ,

Prof. Letiția MURARUȘ

“De câte ori, în mijlocul arborilor muţi şi neclintiţi ne-am simţit ca în tovărăşia unor vechi prieteni guralivi! De câte ori nu le-am destăinuit lor durerile noastre şi de câte ori, mai cu seamă, nu ne-au alinat ei aceste dureri.” (Calistrat Hogaş)

“Legile, oricare ar fi ele, nu-şi au explicarea decât în lipsurile educaţiei omeneşti. Insistând în toate chipurile în educaţia copiilor ca să înţeleagă natura şi să o iubească, contribuim la modelarea sufletului omenesc.”

(Ion Simionescu – Din ale naturii) “

…sufletul omenesc este legat , parcă, tot mai mult de biografia Pământului, pe care neam născut cu toţii şi despre care ştim încă atât de puţin” (Thor Heyerdahl)

“Societatea umană este dependentă de natură în ceea ce priveşte prevenirea si tratarea bolilor. De-a lungul istoriei, medicina şi-a construit fundaţiile pe plantele şi animalele pe care le-a folosit ca tratamente. De aceea, trebuie să luăm măsuri urgente pentru a salva biodiversitatea” (Achim Steiner)

“Dacă Omul reuşeşte să elimine Eul, va fi capabil să asculte bătaia inimii naturii şi şoaptele ei.”(C. Brancuşi, 1949)

„Omul trebuie să se uite la lemn ca la aur, să-l doară inima când taie un pom, căci fiecare pom e un om”. (Ioan Grigorescu – Ascultă şi uită-te bine)

,,Mă priveşti cu ironie, tot ceea ce îţi spun ţi se pare perimat şi neserios, dar când trec pe lângă o pădure pe care am salvat-o de la depădurire, sau când aud glasul unei păduri tinere pe care am plantat-o cu propriile-mi mâini, simt că însăşi clima se află în parte sub stăpânirea mea şi, că dacă peste o mie de ani omul va reuşi să fie fericit, acest lucru mi se va datora întrucâtva şi mie.” ( A. Cehov- 1890 )

„Pădurea este o podoabă a naturii; ea reprezintă viaţă şi bogăţie şi prin toate calităţile ei merită să fie cunoscută, curăţată şi îngrijită.”( Mihai A. Ionescu )

„Dacă n-ar exista animalele, natura omenească ar fi şi mai de neînţeles.”( G. L.L. De Buffon- 1895 )

„Nici o putere din lume nu poate opri şi ameliora forţele distrugătoare ale poluării pe glob, aşa cum o face vegetaţia forestieră.” ( KP Wentzel )

„ „Toată lumea vorbeşte despre vreme, dar nimeni nu face nimic în acest sens!” (În această celebră frază, Mark Twain ar fi putut foarte bine să vorbească despre încălzirea globală a planetei) „.Iubiţi arborii! Cu frunza lor putrezită au dospit lutul din care s-a făcut omul. Ei sunt izvorul, ocrotirea si poezia vieţii”. (Alexandru Vlahuţă)

„Nu distruge ceea ce nu tu ai creat.”Jean Dorst

„Copacii sunt efortul nesfârşit al Pământului de a vorbi cu cerul.” (Rabindranath Tagore) „Natura este sufletul artei.” (William Hazlitt)

„Veniţi, ai codrilor prieteni, Veniţi la ei, cu suflet viu,
Veniţi cât brazii mai au cetini,
Veniţi cât nu e prea târziu!
Pădurea e izvor de viaţă
Şi-n ea strămoşii-au mers mereu
Ca-ntr-o biserică măreaţă,
În care cântă Dumnezeu!”
(Vasile Militaru – Ne cheamă pădurea )

„Dacă te gândeşti la anul următor- însămânţează pământul
Dacă te gândeşti la următorii zece ani- plantează un copac.
Dacă te gândeşti la următorii o sută de ani- educă oamenii.” (Proverb chinezesc)
„dacă albinele ar dispare de pe Terra, omenirea ar avea aceeaşi soartă în patru ani; cu cât există mai multă polenizare, cu atât iarba este mai multă, sunt mai multe animale, mai mulţi oameni” (Albert Eistein, referindu-se la importanţa albinelor ca polenizator al culturilor entomofile.)

„Este imposibil ca insecticidele şi pesticidele să nu aibă niciun impact asupra albinelor. În mod evident, insecticidele se află în polen şi în nectar. Albinele nu le pot evita şi de aceea le consuma. Totuşi, pesticidele nu sunt singura cauză.”(Bernard Vaissiere, om de ştiinta francez care studiază fenomenul dispariţiei albinelor)

„Conservarea naturii va deveni eficientă şi reală numai atunci când va face parte integrantă din filozofia şi comportamentul tuturor” (Stockholm, 5 – 16. VI. 1972)

„La fel cum Alfred Nobel nu s-a aşteptat ca dinamita să fie folosită în scopuri distructive, nici noi nu ne-am gândit că ne va dăuna arderea carbonului”…

„Când adevărurile nu ne convin, societăţile pot să le ignore.” (Al Gore)

„Întregul univers este o singură familie.” (Pachauri)

„Populaţia creşte în progresie geometrică, iar masa mijloacelor de subzistenţă în progresie aritmetică; dezechilibrul creat face necesară intervenţia obstacolelor regresive pentru reglementarea raportului dintre populaţie şi mijloacele de subzistenţă”.

(T.R. Malthus -1798)

„Călătorim împreună, pasageri pe o mică navă spaţială, depinzând de rezervele ei vulnerabile de aer şi sol… conservate de la anihilare numai de grija, munca şi aş spune dragostea pe care le dăruim fragilei noastre nave.” (Adlai E. Stevenson)

„Păstraţi în inima voastră un colţ de verdeaţă şi tinereţe, un colţ unde n-aţi recoltat nimic, unde să semănaţi o plantă oarecare.” (M. J. Guyau)

„Dacă nu vom gospodări cu înţelepciune rezervele planetei şi nu vom ocroti natura, vom rămâne ăn cele din urmă singuri, pe o planetă pustie.” (Ştefan Milcu)

„Copiii învaţă bunătatea de la natură, iar răutatea de la oameni” (N. Iorga)

„Omule, nu te mândri cu superioritatea faţă de animale; ele nu au păcat, dar tu, cu măreţia ta, pângăreşti pământul prin existenţa ta şi îţi laşi urmele prostiei după tine – aceasta, e adevărată pentru aproape fiecare dintre noi!

” (Fiodor Dostoevski)

„Existăm vremelnic prin ceea ce luăm din jur, dar vom trăi veşnic prin ceea ce dăruim.” (Douglas M. Lawson) „Natura este singura carte în care fiecare filă păstrează câte un adevăr.” (Goethe)

„Nu importă ce face natura din om, ci ceea ce el însuşi face din sine.” (Immanuel Kant)

„Stăpânim natura prin a ne supune ei”

(Francis Bacon)

„Pământul e singurul loc unde se poate crea Paradisul.”

(Octavian Paler)

„Pământul oferă suficient pentru a acoperi nevoile omului, dar nu şi lăcomia lui” (Mahatma Gandhi)

„Ne oferim zi de zi iluzia că totul este bine, iar tot ceea ce facem este să devenim din ce în ce mai bogaţi. Însă efectele acestor acţiuni le vor suferi copiii şi nepoţii nostri…totul în numele ştiinţei. Deşi pare radicală, o măsură necesară o reprezintă atenuarea dezvoltării industriei şi a economiei. Mediul este cel pentru care trebuie să luptăm indiferent de costuri” (David Suzuki – cercetator canadian si activist GreenPeace)

„Nu vom fi niciodată recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul” (C. Brâncuşi)

„Florile sunt plăpânde, şi neştiutoare, se apără şi ele cum pot, se cred nemaipomenite cu spinii lor.” (Antoine de Saint Exupery)

„Florile sunt simbolurile frumoase ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubeşte.” (Goethe)

„Florile nu sunt altceva decât modul în care natura ne zâmbeşte.” (Anca Daniela Hut)

„Cerul sărută pământul prin ploaie, pâmântul cerul prin flori.” (R. Tagore)

„Copacii sunt efortul nesfârşit al Pământului de a vorbi cu cerul” (R. Tagore)

„Natura nu-ţi iartă nici un pas peste inconştienţa ei şi-ţi urmăreşte cărările orgoliului, împânzindu-le de regrete.” (Emil Cioran)

„Este îngrozitor că trebuie să ne luptăm cu propriile noastre guvernări pentru a salva mediul.” (Ansel Adams)

„Mai întâi iubeşti natura, abia mult mai târziu ajungi la om.” (Jules Renard)

„Păşeşte înainte în lumina lucrurilor, lasă Natura să-ţi fie profesor.” (W. Wordsworth) „Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte” (Confucius)