Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA: Consumul de DROGURI din ŞCOLI, în atenţia unui parlamentar

De la începutul acestei luni, în municipiul Râmnicu Vâlcea, în trei licee importante, elevii au fost prinşi consumând droguri. Şi nu au fost prinşi oricum, ci în momentul în care lor li s-a făcut rău, fiind necesară intervenţia cadrelor medicale. Este vorba de 2 elevii din „Lahovari”, 2 elevi de la Chimic şi încă unul de la Pedagogic. Deocamdată autorităţile locale nu au reacţionat, iar la Poliţie ancheta durează mai mult decât ar trebui. Cel care a pus punctul pe „i” şi care încearcă să facă ceva în acest sens este deputatul Romeo Rădulescu, care zilele trecute a iniţiat două proiecte de lege, în care face referire atât la drogurile de mare risc şi la traficanţii de droguri, cât şi la etnobotanice. Mai ales că, din câte se pare, elevii din Râmnicu Vâlcea, la care facem referire, ar fi consumat etnobotanice considerate legale în acest moment.

În primul proiect, Romeo Rădulescu cere ca substanţele considerate drept halucinogene de către autorităţile responsabile în materie să fie incluse sau radiate în această categorie în termen de cel mult 30 de zile de la data la care cele două foruri competente au luat la cunoştinţă de existenţa acestora, ori de la comunicarea hotărârii Comisiei de stupefiante a Consiliului economic şi social al Naţiunilor Unite. „În pofida eforturilor autorităților statului de a reduce fenomenul traficului și consumului de droguri se constată, în continuare, proliferarea acestora, precum și creșterea numărului și a frecvenței cu care aceste substanțe ajung, în diferite moduri, să fie consumate în România. Aceste fenomene au loc și ca urmare a faptului că multe dintre substanțele interzise la nivel internațional ca fiind stupefiante nu ajung să fie preluate prompt în legislația românească, pentru a fi incluse în listele naționale de substanțe interzise sau cu un regim special de cultivare, producere, deținere şi comercializare – a explicat domnul deputat Romeo Rădulescu.

În a doua iniţiativă legislativă parlamentarul cere introducerea aceluiaşi termen de 30 de zile şi pentru actualizarea categoriilor plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope aflate sub control naţional. „O parte semnificativă dintre substanțele interzise la nivel internațional ca fiind psihotrope nu ajung să fie preluate prompt în legislaţia noastră, pentru a fi incluse în listele naționale de substanțe interzise sau cu un regim special de cultivare, producere, deținere şi comercializare, printr-o inserare rapidă în unul dintre tabelele din anexele Legii nr. 339/2005″ – a mai explicat deputatul Romeo Rădulescu.