Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Titularizarea cadrelor didactice participante la concursuri în anii trecuţi este neconstituţională

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Legea Educatiei Nationale care prevad posibilitatea titularizarii cadrelor didactice care au participat la concursuri de titularizare in ani anteriori. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Tribunalului Bucuresti.

Exceptia de neconstitutionalitate a acestor prevederi a fost ridicata de Stefania Sidonia Constantin, intr-un dosar inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti in aprilie 2012, informeaza CCR.

„Am luat act de decizia Curtii Constitutionale si cunoscand dispozitiile constitutionale asteptam redactarea hotararii pentru a vedea motivatia deciziei. Din momentul in care decizia va fi publicata in Monitorul Oficial, se va considera ca intr-un interval de 45 de zile masura este suspendata, iar in acest interval emitentul actului normativ poate sa dispuna masuri de uniformizare a dispozitiei constatate a fi neconstitutionale cu cadrul constitutional”, a declarat Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, potrivit Hotnews.ro

In ceea ce priveste situatia cadrelor didactice netitulare calificate care si-au pregatit sau isi pregatesc dosarul pentru a deveni titulari, in baza rezultatelor pe care le-au obtinut la concursul din ani anteriori, Gabriel Ispas a precizat: „Nu ma pot pronunta asupra chestiunii de fond pana in momentul in care vom vedea motivarea Curtii Constitutionale. Ministerul Educatiei respecta principiul suprematiei constitutiei si deciziile CCR vor fi puse in aplicare.”