Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

24 de şcoli moderne comasate sunt lăsate în paragină

NEPĂSARE. Primarii localităţilor vâlcene nu se sinchisesc să înceapă formalităţile pentru schimbarea destinaţiilor fostelor unităţi de învăţământ, unităţi în care au fost investite miliarde de lei vechi în ultimii ani. Deşi ar putea să transforme acele clădiri în cămine de bătrâni sau în alte instituţii publice, edilii stau cu mâinile în sân şi privesc cu nonşalanţă cum clădirile ajung, uşor – uşor, nişte ruine.

Anul şcolar 2010 – 2011, în judeţul Vâlcea, a început în această toamnă cu mai puţine şcoli, mai puţini copii şi mai puţine cadre didactice. Declinul din învăţământul vâlcean este mai mult decât evident, el fiind ilustrat într-un tabel al cifrelor cu multe minusuri. Aşadar, anul acesta, faţă de anul şcolar trecut, în judeţul nostru au fost desfiinţate 24 de şcoli, din cele 60 fără personalitate juridică, au fost reduse aproximativ 227 de posturi, de la directori la femei de serviciu, iar numărul elevilor a scăzut cu nu mai puţin de 4.000.

Aşadar, multe dintre şcolile ce au fost desfiinţate la începutul acestui an şcolar arată impecabil, ele fiind renovate şi modernizate de curând, Guvernul României alocând miliarde de lei vechi pentru acest lucru. Primarii localităţilor susţin că au fost nevoiţi să ia decizia comasării unităţilor de învăţământ, ei fiind ameninţaţi de autorităţile judeţene şi centrale că nu li se vor mai aloca bani pentru salariile profesorilor şi pentru întreţinerea clădirilor. Acum, edilii au rămas cu 24 de clădiri modernizate, care sunt lăsate în paragină şi datorită comodităţii lor. Asta pentru că primarii nu se sinchisesc să facă cereri de schimbare a destinaţiei clădirilor către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea, ei putând să transforme fostele unităţi de învăţământ în cămine de bătrâni sau în instituţii publice. Inspectorul general al ISJ Vâlcea, Gabriela Ene, susţine că este deschisă pentru orice propunere, însă mai mult de atât nu poate face, totul depinzând de primari. „Prin comasările pe care le-am făcut în trecut am căutat să găsim cea mai bună soluţie pentru ca liceele din judeţ să nu aibă probleme în ceea ce priveşte numărul de elevi, de aceea le-am arondat câte o şcoală generală, dar de-acum totul va depinde şi de modul în care vor înţelege să-şi facă reclamă profilului pe care-l reprezintă. Acestea pot fi transformate în cămine pentru bătrâni sau pot deveni sedii pentru instituţii publice. Trebuie doar să ni se aducă la cunoştinţă, noi o prezentăm ministerului şi lucrurile cred că se pot rezolva pozitiv pentru toată lumea. E păcat să nu beneficiem de investiţiile care s-au făcut până acum în aceste clădiri” – a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene. Trebuie menţionat că, în anul 2010, o singură localitate a solicitat ca fosta grădiniţă cu program normal din comună, grădiniţă ce nu mai funcţiona de câţiva ani, să fie transformată. Este vorba de localitatea Ghioroiu care a cerut ca unitatea de învăţământ să fie transformată în sediul de poliţie.

CLAUDIA STANCIU