Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Se modifică CODUL RUTIER!

Regulile de obtinere a permisului auto s-ar putea modifica. Dispozitiile privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului auto ar putea fi schimbate in curand, potrivit unui proiect de ordin lansat in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Proiectul de ordin ar putea modifica prevederile Ordinului MAI nr. 268/2010.
Examinarea candidatilor va fi facuta de catre serviciul public comunitar pe a carui raza de competenta teritoriala isi are candidatul domiciliul/resedinta.
Aici se introduce precizarea ca se considera ca acestia au domiciliul/resedinta in Romaniadaca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
locuiesc in mod obisnuit cel puţin 185 de zile intr-un an calendaristic la o adresa sau la adrese din Romania datorita unor legaturi personale si profesionale ori datorita unor legaturi personale care releva legaturi stranse cu adresa sau adresele din Romania, daca persoanele nu au legaturi profesionale;
revin periodic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuiesc alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana, deoarece legaturile lor profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale;
locuiesc in mod obisnuit la o adresa din Romania datorita legaturilor personale cu adresa respectiva, desi locuiesc temporar si in alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni cu durata determinata.
Nota: Modificarile privind domiciliul/resedinta candidatilor au fost introduse recent prin Ordonanta nr. 21/2014, despre care puteti citi in acest articol. Alte modificari din ultima perioada au vizat si procedura de preschimbare a permiselor auto straine, despre care puteti citi aici.
Totodata, in cazul persoanelor aflate la studii in Romania, examinarea va fi facuta de catre serviciul public comunitar pe a carui raza de competenta teritoriala isi are candidatul adresa la care locuieste. In prezent, examinarea se face de catre serviciul public comunitar in a carui raza teritoriala se afla institutia de invatamant.
Conform proiectului de ordin, candidatii care vor solicita obtinerea categoriilor Tr (tractoare agricole/forestiere), Tb (troleibuz) sau Tv (tramvai) si cei cu dizabilitati fizice vor fi exceptati de la aceste dispozitii. Acestia vor putea fi examinati la serviciul public comunitar in a carui raza teritoriala se afla scoala de soferi la care au absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica.
Toti candidatii care vor vrea sa obtina permisul auto vor declara pe propria raspundere ca:
locuiesc in mod obisnuit cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic la o adresa sau la adrese din Romania datorita unor legaturi personale si profesionale ori datorita unor legaturi personale care releva legaturi stranse cu adresa sau adresele respective, daca persoanele nu au legaturi profesionale; sau
revin periodic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuiesc alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana, deoarece legaturile lor profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale; sau

locuiesc in mod obisnuit la o adresa din Romania datorita legaturilor personale cu adresa respectiva, desi locuiesc temporar si in alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni cu durata determinata; sau
se afla la studii in Romania de cel putin sase luni si vor preciza institutia/institutiile de invatamant si adresa unde locuiesc (in cazul candidatilor aflati la studii in Romania).
Dovada domiciliului/resedintei in Romania – prin care se va atesta ca adresa candidatului se afla pe raza de competenta a serviciului public comunitar – se va face cu urmatoarele documente valabile:
actul de identitate – pentru cetatenii romani;
documentul care atesta dreptul de rezidenta legala pe teritoriul Romaniei – pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European si pentru cetatenii Confederatiei Elvetiene, dar si pentru membrii de familie ai acestora care nu sunt cetateni ai statelor respective;
documentul care atesta dreptul de sedere legala pe teritoriul Romaniei – pentru straini.
Proiectul de ordin vine si cu noutati in cazul in care dovada domiciliului/resedintei nu va putea fi facuta cu documentele mentionate mai sus. Astfel, candidatul va face dovada „cu alte documente care sa justifice in raport de o adresa anumite elemente de fapt cum ar fi, fara a se limita la acestea, prezenta sa fizica, precum si a membrilor de familie ai acestuia, existenta unei locuinte la dispozitia sa, locul de exercitare a activitatilor profesionale, locul de scolarizare efectiva a copiilor, locul de situare a intereselor sale patrimoniale, a celui al legaturilor administrative cu autoritatile si institutiile publice”.
De asemenea, va fi inlocuita cererea pentru prezentarea la examenul pentru obtinerea permisului auto, care ar urma sa aiba forma de aici (pdf).
Atentie! Predeverile prezentate in articol fac parte dintr-un proiect de ordin (pdf). AcesteaNU se aplica momentan.