Acasă Eveniment POLIŢIA VÂLCEA şi-a prezentat bilanţul pe anul 2016

POLIŢIA VÂLCEA şi-a prezentat bilanţul pe anul 2016

PRINCIPALELE ACTIVITĂŢI ALE INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN VÂLCEA ÎN ANUL 2016

Activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea în anul 2016 au vizat:

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală si siguranţa rutieră

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale

Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene

Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a I.P.J. Vâlcea

Pentru al şaselea an consecutiv infracţionalitatea sesizată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea înregistrează o scădere.

Astfel în anul 2016 la nivelul I.P.J. Vâlcea au fost sesizate cu 13,81% mai puţine infracţiuni faţă de anul precedent.

Criminalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere cu aproximativ 10 procente faţă de anul precedent, în mediul urban scăderea fiind de 14%, iar în rural de 13,62%.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 41,64% din totalul infracţiunilor sesizate(o scădere cu 16,28% faţă de 2015) la care înregistrăm cea mai mică valoare din ultimii 8 ani.

Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este proporţională cu evoluţia infracţiunilor de furt, care înregistrează pentru al cincilea an consecutiv o scădere semnificativă (17,51% faţă de 2015).

Se înregistrează scăderi, în principal, la faptele de furt din locuinţe cu 3%, din societăţi comerciale cu 9,4% şi de auto cu 3,5%.

Infracţiunile de înşelăciune înregistrate de I.P.J. Vâlcea reprezintă 8,9% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate. Numărul acestora a scăzut faţă de anul 2015 cu 17,70% .

De asemenea, în anul 2016, numărul infracţiunilor de tâlhărie s-a diminuat cu 21,57 %.

Activitatea de prevenire a criminalităţii reprezintă, alături de combatere, o componentă importantă a intervenţiei poliţiei, în acest domeniu acţionând pe două paliere atât structurile operative cât şi structura de analiză şi prevenire a criminalităţii şi poliţiştii de proximitate.

Pentru prevenirea criminalităţii au fost desfăşurate 27912 controale directe, 83 razii, 1631 acţiuni cu efective mărite şi 1646 activităţi în unităţi de învăţământ şi zone adiacente, fiind totodată 8976 persoane primite în puncte de consiliere.

În domeniul prevenirii, au fost iniţiate şi implementate proiecte şi campanii în cadrul cărora s-au abordat, secvenţial, diferite genuri de infracţiuni circumscrise domeniilor prioritare.

În acest sens, exemplificăm :

– Campania NEGLIJENŢA – INVITAŢIE DESCHISĂ LA FURT;

– Campania de prevenire a furturilor din auto;

– Campania „Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!”

– Campania de prevenire a victimizării minorilor Tedi,

– Campania de promovare a carierei de poliţist, activităţile fiind derulate împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi cu sprijinul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională;

– Campania de prevenire a consumului de droguri, în cooperare cu Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog şi Direcţia pentru Tineret şi Sport;

– Campania „ Luna Cybercrime”.

Pentru îmbunătăţirea ordinii şi siguranţei publice, poliţiştii au continuat aceeaşi manieră de abordare din ultimii ani, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antiinfracţională şi un sistem integrat de acţiune.

Astfel în cursul anului 2016, infracţiunile comise în mediul stradal se menţin la valori reduse, reprezentând doar 2,83% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului.

Este al şaselea an consecutiv când această categorie de infracţiuni înregistrează scăderi.

Infracţiunile de furt reprezintă 91,64% din criminalitatea stradală.

În anul 2016, în mediul rural au fost sesizate cu 13,62% mai puţine fapte faţă de anul anterior.

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic a constituit o altă preocupare majoră a I.P.J. Vâlcea în anul 2016, activităţile vizând atât prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri cât şi faptele ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

În anul 2016 au fost sesizate cu 28% mai puţine infracţiuni la regimul silvic, decât în anul precedent.

Structurile competente au desfăşurat multiple acţiuni fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 3026,98 de m.c. material lemnos, cu 47% mai mult decât în anul 2015.

Urmare a modificărilor de la sfârşitul lunii octombrie 2016 la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, care presupune confiscarea mijloacelor de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase ce nu au provenienţă legală, efectivele I.P.J. Vâlcea au indisponibilizat în vederea confiscării doar în ultimele 2 luni ale anului, 31 autovehicule şi 10 atelaje hipo.

Pe linia sistemelor de securitate, în scopul prevenirii şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului, au fost efectuate activităţi de control referitoare la modul de implementare a cerinţelor minimale de securitate şi verificarea respectării prevederilor legale incidente de către agenţii economici şi deţinătorii de valori.

Siguranţa rutieră constituie o altă prioritate a poliţiei vâlcene. În anul 2016 poliţiştii rutieri au participat la 1829 de acţiuni, fiind aplicate 49147 de sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei şi reţinute în vederea suspendării dreptului de circulaţie 3965 de permise de conducere.

S-a acţionat cu consecvenţă în raport de principalele cauze generatoare (viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentara a pietonilor prin loc nepermis şi abateri biciclişti).

Pe raza judeţului Vâlcea s-au produs cu 10,5% mai puţine accidente rutiere grave decât în anul 2015.

Personalul Serviciului Acţiuni Speciale a realizat 342 de misiuni, constând în percheziţii, escorte, aplanări de conflicte, razii şi alte activităţi de sprijin pentru structurile operative.

Lucrătorii Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, în urma dosarelor instrumentate au ridicat în vederea confiscării: 1 autoturism, 1 barcă cu motor, 282 kg articole pirotehnice şi 20,5 kg produse protecţia planetelor.

Prejudiciul recuperat pe parcursul perioadei de referinţă de către lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice este în sumă totală de 27.000.000 lei.

Obiectivele pe care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea le va urmări în cursul anului 2017 şi care sunt în concordanţă cu obiectivele Ministerului Afacerilor Interne şi ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, sunt următoarele:

1. Creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor prin protejarea persoanei, a patrimoniului şi prin asigurarea climatului de ordine publică în spaţiul stradal, (în mod special pe raza municipiului Rm. Vâlcea unde se înregistrează cele mai multe infracţiuni);

2. Combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei şi a fraudelor din domeniul achiziţiilor publice;

3. Combaterea delictelor silvice prin adaptarea de măsuri de prevenire şi combatere, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu (I.J.J. Vâlcea Garda Forestieră, Direcţia Silvică, Garda de Mediu);

4. Implementarea unor măsuri de reducere a deficitului de personal şi

asigurarea mijloacelor materiale şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, în special în mediul rural.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

BIROUL DE PRESĂ

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.