Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DREPTATE PÂNĂ LA CAPĂT ÎNTR-UN STAT PUS ÎN SLUJBA CETĂŢEANULUI

Preşedintele trebuie să întărească lupta împotriva corupţiei. Nimeni nu poate fi deasupra legii – iar cei care s-au pus la adăpost de justiţie în ultimii 10 ani trebuie să răspundă. Nicio infracţiune nu trebuie să rămână nepedepsită.
Lupta anti-corupţie trebuie continuată şi consolidată pentru că este o sursă majoră de sărăcie, o cauza a proastei funcţionari a unor instituţii ale statului şi un izvor de servicii publice deficitare.
Statul de drept trebuie întărit pentru că el protejează cetăţeanul cu drepturile şi libertăţile sale. Justiţia trebuie ţinută în afara luptei politice, pentru ca politicienii să nu mai poată influenţa numirile în justiţie, aşa cum s-a întâmplat după 2004. Lupta împotriva marii corupţii este esenţială, iar realizarea obiectivelor asumate în cadrul MCV trebuie susţinută cu prioritate. Alături de combaterea hotărâtă a marii corupţii, Justiţia trebuie să funcţioneze mai bine şi în privinţa sutelor de mii de procese în care sunt implicaţi cetăţeni obişnuiţi.
Dreptatea trebuie să fie prezentă în toate domeniile vieţii sociale, nu doar în justiţie: dreptate socială faţă de cetăţenii cei mai loviţi de inechităţile economice, de accesul diferenţiat la educaţie sau servicii de sănătate; dreptate în relaţia stat-privat; dreptate în modul în care ne protejăm şi valorificăm resursele naturale sau activele strategice ale statului în folosul exclusiv al cetăţeanului român.
Dreptatea trebuie reintrodusă şi în modul de redistribuire a resurselor către domeniile sociale care performează, pentru a ne putea menţine un standard de educaţie şi de cultură demn de o ţară europeană. Statul trebuie să devină, mai mult ca oricând, partenerul cetăţeanului. Statul şi cetăţeanul sunt actorii principali ai procesului democratic.
Un stat puternic nu poate exista fără un cetăţean liber, care se bucură de toate drepturile, libertăţile şi garanţiile constituţionale, iar democraţia nu poate fi una funcţională fără un stat şi un cetăţean egali în drepturi şi obligaţii. Statul trebuie să-şi recâştige încrederea şi respectul cetăţenilor prin felul în care funcţionează instituţiile sale, şi prin modul în care servesc interesul public.

REPERELE DREPTĂŢII PÂNĂ LA CAPĂT:

• Întărirea luptei împotriva corupţiei, prin consolidarea instituţiilor şi aplicarea strategiilor realizate în ultimii 2 ani (anii în care România a avut cele mai bune rapoarte MCV).
• Nimeni nu mai poate fi deasupra legii – toate anchetele începute cu privire la neregulile din ultimii 10 ani trebuie să fie finalizate cu răspunsuri din partea instituţiilor statului
• Eliminarea controlului politic din numirea magistraţilor şi depolitizarea Curţii Constituţionale
• Consolidarea luptei împotriva infracţiunilor violente
• Informatizarea sistemului judiciar
• Implementarea legislaţiei europene privind confiscarea extinsă
• Strategii de combatere a inegalităţilor din zone cheie din societate (dreptate socială în zone defavorizate – mediul rural, oameni în vârstă, familii cu peste 3 copii, familii monoparentale, tineri săraci, şomeri, etnici izolaţi, inegalităţi de gen etc.)
• Dreptate în relaţia dintre stat şi mediul economic (statul – partener de încredere, care îşi plăteşte datoriile la timp; statul – apărător al intereselor românilor în relaţia cu marile companii; statul – renegociere corectă a redevenţelor privind resursele naturale).

CE A S-A FĂCUT DEJA pentru dreptate până la capăt:

• Mai mulţi bani pentru Justiţie. Guvernul Ponta a mărit bugetele instituţiilor din Justiţie în ultimii ani.
• Stop pensiilor pentru corupţi! A fost aprobat proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru magistraţii condamnaţi pentru corupţie.
• Am dat înapoi banii pensionarilor. Am restituit, în 16 tranşe, veniturile reţinute ilegal din pensii de Guvernul Băsescu-Udrea-Boc prin contribuţiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) pe perioada 1 ianuarie 2011 – 30 aprilie 2012.
• Am reîntregit salariile bugetarilor. Veniturile au revenit la nivelul de dinaintea tăierilor de 25% executate de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc în 2010.
• Am eliminat şi comasat circa 100 de taxe şi tarife. Am redus birocraţia fiscală. Am continuat procesul de reducere a numărului de taxe plătite de o companie.
• Majorarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Am readus indemnizaţia pentru creşterea copilului la un nivel decent – astfel, indemnizaţia pentru creşterea copiilor a fost majorată la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, după ce fusese tăiată de guvernarea lui Băsescu la 75%.
• Clauzele abuzive ale băncilor pot fi denunţate! Guvernul a acţionat în acord cu interesul legitim al populaţiei. Abuzul unor bănci era evident şi el nu putea continua.
• Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat finanţate din bugetele locale au primit 46 milioane lei în 2013, pentru plata salariilor şi sporurilor şi achitarea salariilor restante câştigate în instanţă.
• A eliminat presiunea controlului la firme. Control financiar fiscal de fond doar o singură dată la 3 ani pentru IMM‐uri şi aplicarea principiului „o singură dată”.
• Guvern Ponta este cel care a propus ca, la modificarea Constituţiei, să se permită confiscarea averilor ilicite.
• Am elaborat un ghid de bune practici şi evitare a principalelor riscuri în achiziţiile publice! Dedicat autorităţilor de management şi beneficiarilor. Astfel, se va evita pe viitor aplicarea de corecţii financiare.
• Elevii nu vor mai fi obligaţi să plătească pentru eliberarea actelor de studii.

Victor Ponta, candidat PSD.