Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Misterul lucrului bine făcut

Ultimul editorial al acestui an ar fi trebuit să fie prilej de bilanţ al activităţii jurnalistice desfăşurate de redacţia noastră. Dar, obsesiv, un gând ciudat nu-mi dă pace şi renunţ la tradiţie, aplecându-mă asupra acestuia. Simt existenţa unui scenariu pentru refacerea USL şi o înţelegere tacită între PSD şi PNL, între Preşedintele Iohannis şi Victor Ponta, de continuare a proiectului comun conceput la Grivco, cu Felix Voiculescu. Moto-ul administraţiei Iohannis, UN ALT FEL DE POLITICĂ, reprezintă doar abureală, sintagmă menită să creeze o ceaţă densă, cel puţin, la început de administrare prezidenţială, până fac „pisoii” ochi.
La 25 de ani de la Revoluţie, am crezut că putem avea propriul nostru Hans Joachim Gauck în persoana lui Klaus Iohannis şi că, de acum, ţara noastră va merge pe drumul pe care a mers şi Germania. Vise, după cum se arată! Victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis a fost rezultatul unui plan minuţios pregătit pentru continuarea proiectului amintit, mişcarea având nu doar sprijinul total al candidatului Iohannis, dar şi acceptul tacit al pesediştilor, Victor Ponta fiind în principiu de acord să facă pasul înapoi pentru a-şi linge în linişte rănile politice şi a putea pregăti din opoziţie alegerile din 2016. El a simţit foarte bine că orice nouă zi petrecută în fruntea guvernării nu face decât să-l doboare şi mai mult pe toboganul încrederii electoratului. În schimb, o posibilă intrare în Opoziţie în această primăvară, i-ar da răgazul necesar de a pregăti revenirea în forţă a unei „stângi reformate din temelii”.
În turul doi l-am votat cu dragă inimă pe Iohannis, dar nici n-a trecut o zi de la instalare că a şi dat-o în bară cu consilierii aleşi. Regret voturile pe care i le-am dat. Nu-mi pare rău că am votat, pentru că Ponta era un pericol pentru România, dar un vot anulat era mai înţelept. Consider acum. Iohannis greşeşte enorm că îşi jigneşte votanţii. Când va veni vremea să-l demită PSD-ul, pentru că va veni, votanţii lui nu îi vor mai sări în ajutor. Vă daţi seama ce vor simţi cetăţenii ăia care au stat câte 8-10 ore ca să-l voteze?
Practic Iohannis nici măcar nu a promis ceva în campanie. Aţi citit programul lui? A semănat foarte bine cu al lui Ponta, numai că a repetat până la greaţă fizică sintagma „în România lucrului bine făcut”. Nu a promis nicăieri, niciunde că va asigura independenţa justiţiei, nu l-a atacat niciodată pe Ponta (cu excepţia celor două întâlniri, la care s-a codit ca o mireasă să se ducă), iar acum are întâlniri de taină cu plagiatorul. Eu sunt sigur că nu va continua reformele iniţiate de Băsescu. Oamenii l-au înzestrat cu toate calităţile pe care le doreau la un preşedinte, ştiind că saşii trebuie să fie „altfel”. Şi se pare că ne-au mai păcălit odată.
Iohannis a început cu stângul mandatul de preşedinte al României. Decorarea unui admirator al legionarilor, numele unora din consilieri (în special cel al lui Mihalache) şi necomunicarea rezultatelor întâlnirii misterioase cu Ponta sunt câteva bile negre acumulate în numai câteva zile de preşedinţie. Ar trebui să înţeleagă că nu a fost ales pe poziţia de Preşedinte al României pentru a face pe Moş Crăciun. Gestul de a-l decora pe Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a stârnit nemulţumirea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România, care s-a declarat dezamăgit de iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis. Mai avem nevoie de 10 -15 ani pentru ca generaţia capetelor de lemn a legionarilor, să completeze scara către cer şi să se prezinte la Doamne-Doamne la Sfânta şi Dreapta Judecată.
Sunt tare curios să văd pe unde vor scoate „Cămaşa Legionară” plină de sânge, cum îşi vor justifica abominabilele crime şi cum îşi vor spăla „inocenţii” de ei „Sfânta tinereţe” de atâtea orori? Mai adăugăm 20-30 de ani la cei 15 şi va veni rândul bolşevicilor de lângă Ponta să bată la poarta Raiului. Demersul lor va fi la fel de dificil. Acuma, eu, aşa supărat cum sunt, stau şi mă întreb, gândind la dilema ilustrului tismănean: vom plăti până la a 7-a generaţie pentru păcatele părinţilor? Dacă e să dăm crezare până la capăt Cuvântului lui Dumnezeu… DA!
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat din prima zi primele decrete de numire în funcţie a unor consilieri prezidenţiali. Primul nume este cel al lui Dan Mihalache, acesta fiind urmat de Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Tatiana Niculescu Bran, George Scutaru şi Iulia Fuiu. George Scutaru, consilierul pe securitate, cerea în 2007 desfiinţarea DNA şi SRI. Mihalache este un traseist, iar Scutaru şi-a făcut studiile la Moscova. Scutaru face parte din grupurile de prietenie România-Georgia, România-Rusia şi România-Israel, concluziile vă las pe dvs să le trageţi.
După felul în care a început, se pare că Iohannis preferă doar persoane din PNL-ul antiBăsist. Poate că nu are încredere nici în cei mai loiali susţinători din PDL. Până la urmă nu asta ar fi problema cea mai spinoasă, dar vedem că alege oile negre din fostul PNL, cei mai înverşunaţi antiBăsişti şi anti PDL-işti din vremea când se aflau pe baricade diferite. Cei mai anti DNA şi ANI, anti SUA şi Merkel! Să fi fost atât de ocupat cu Primăria Sibiu încât nu a avut timp să urmărească viaţa politică de pe Dâmboviţa? Poate nu realizează că votanţii cu adevărat de dreapta se află tocmai în fostul PDL, în electoratul şi susţinătorii lui Băsescu din ţară şi din diaspora? Aceştia l-au făcut Preşedinte, nu socialiştii lui Ponta sau liberalii reformatori a lui Tăriceanu.
Văzând că nu ţine cont de nimeni şi merge pe calea aceasta, gândul nu poate duce decât la o înţelegere secretă pentru a se reface USL-ul! Continuă să mă surprindă capacitatea de adaptare a Antenei 3 care, în trei săptămâni după victoria lui Iohannis, s-a şi aşezat în genunchi în fața noului şef, intuind bine că vechii penelişti sunt şi ei disperați să revină în grațiile lui Gâdea. Întâmplător, mi-am adus aminte cum, înainte de alegeri, se tăvălea Ludovic Orban de durere că nu-l mai invită Antena 3, că e interzis, cenzurat, bla, bla. Și, cum s-a apucat Gâdea să schimbe direcția către Iohannis, cum a apărut Orban în studioul Sintezei Zilei ca să-i gireze schimbarea. Jenant să câștigi alegerile și să accepți să fii cârpa cu care Gâdea își lustruiește imaginea.
P.S.: – Preşedintele Iohannis face într-adevăr un alt fel de politică. Vopseşte în altă culoare corupţia, din roşu în galben, portocaliu, albastru şi înnobilează nişte traseişti politicieni găunoşi, de joasă speţă, la rangul de marchiz la Palatul Cotroceni (Dan Mihalache, Scutaru), pune şefă PNL pe Alina Gorghiu, matroana buduarului gloriosului partid istoric (2002-2014). Baronii PSD, USD au ajuns nişte micimani. Aceasta este România lucrului bine făcut. Ne-a venit rândul!
P.S.1: – A mai trecut un an în calendar. Am mai parcurs un drum piperat cu bucurii sau tristeţe, reuşite sau dezamăgiri. Însă fie ca anul care pleacă să ne fi întărit şi dat putere ca în anul care vine să trecem cu uşurinţă de momentele neplăcute, să gândim doar pozitiv, să avem dorinţa de a munci şi ajunge unde ne-am dorit şi de a ne iubi persoanele dragi cu mai multă pasiune decât am făcut-o până acum! Un an nou fericit!