Un consorțiu norvegian format din patru companii și-a exprimat printr-o scrisoare interesul pentru o participație în producția de petrol și gaze a OMV, proprietarul Petrom, scrie revista Trend . Scrisoarea a fost adresată atât companiei energetice de stat, cât și ministrului de finanțe Magnus Brunner (ÖVP). Un purtător de cuvânt al OMV a declarat agenției de presă APA că abordarea este una generală, iar OMV a răspuns la fel de general, arătând că nu pot exista astfel de discuții până la finalizarea actualei analize a portofoliului. Conform Trend, și-a exprimat interesul o companie din SUA. Potrivit revistei, membrul consiliului de administrație responsabil pentru sectorul petrolului și gazelor, Johann Pleininger, este unul dintre promotorii proiectului. Contractul său va expira în august anul viitor.
O opțiune de intrare ar fi desprinderea părții E&P (explorare și producție) a OMV. Conform Trend, valoarea sa totală este de șase miliarde de euro. În această nouă companie, norvegienii, care au propriile instalații de producere a gazelor, ar putea prelua și cota Mubadala din Abu Dhabi, care deține 24,9 la sută din OMV. Totodată, norvegienii sunt interesați și de petrochimie.
Statul, care deține Öbag, ar putea lua în considerare creșterea pachetului de acțiuni (31,5 la sută). O alternativă ar fi ruperea diviziei E&P – cu excepția activităților din România – într-o subsidiară OMV la care scandinavii ar putea participa ca parteneri strategici.
OMV deține 51% din OMV Petrom, statul român având o participație de 20,6%. OMV Petrom are o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator.
Cu o vânzare care a fost deja decisă, cea a diviziei de îngrășăminte a Borealis, spre OMV bate un vânt rece de la fermierii din Austria. Ei se tem de blocaje în aprovizionare dacă divizia ar merge la cehii de la Agrofert.
Într-un raport pentru Asociația Fermierilor din Austria Inferioară, avocatul constituțional Heinz Mayer consideră vânzarea ca fiind „foarte problematică”. Pentru că Öbag este obligat din punct de vedere legal să aibă grijă de asigurarea Austriei ca locație de afaceri și de locuri de muncă. În plus, vânzarea este și „diametral opusă” obligațiilor constituționale ale republicii de a asigura aprovizionarea cu alimente a populației.
Lasă un comentariu