Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: economica.net
Insolventa persoane fizice

Nu mai ai bani să îţi plăteşti ratele la bancă? VEZI cum poţi intra în insolvenţă

Foto: economica.netLegea insolvenţei persoanelor fizice a trecut astăzi de Comisia Juridică şi va ajunge mâine în plenul Camerei Deputaţilor. Legea permite cetăţenilor care nu îşi mai pot plătii datoriile să evite o executare silită declarându-şi insolvenţa, astfel încât să plătească sumele restante în termen de cinci ani fără a acumula nici o dobândă penalizatoare, penalitate sau orice alt tip de cost la datoriile existente la data deschiderii procedurii.

Deputaţii au avizat favorabil proiectul cu 11 voturi pentru şi o abţinere din partea deputatului PNL Gabriel Andronache.

Ana Birchall, căreia îi aparţine acest proiect, a explicat că principalele avantaje pe care proiectul de lege le aduce sunt următoarele: se asigură un echilibru între interesele debitorilor, persoane fizice, şi cele ale creditorilor; se stopează acumularea de dobânzi şi penalităţi pentru întârzierea la plată; dacă sunt executări silite începute, acestea se suspendă odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă pentru persoanele fizice; sunt protejate persoanele fizice, debitori de bună credinţă; toate creanţele devin lichide şi exigibile; toate actele unilaterale ale debitorului (împuterniciri/mandate acordate) nu mai produc efecte.

Proiectul de act normativ (în forma adoptată de Senat) poate fi aplicat persoanelor fizice care: au domiciliul permanent în România şi au bunurile sau surse de venit care se regăsesc în România; nu acţionează ca şi persoane fizice autorizate la momentul solicitării de declanşare a procedurii de insolvenţă; nu au nicio datorie care rezultă din activităţi comerciale desfăşurate în nume propriu.

Un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolvenţă unui debitor dacă poate dovedi că acesta nu are capacitatea de a-şi achita datoriile. Odată cu începerea procedurii de insolvenţă, debitorul nu poate dispune de bunurile sale fără acordul prealabil al administratorului judiciar, cu excepţia tranzacţiilor obişnuite.