Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un polițist de la Rutieră, 2 foști primari și un profesor universitar, trimiși în judecată pentru fapte de corupție în 2012

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a instrumentat, în 2012, 101 cauze cu infracțiuni de corupție, față de 84 cauze în anul 2011, în creștere cu 20,23 %. Din acestea, în anul 2012 au fost soluționate 57 cauze, față de 35 în anul 2011, în creștere cu 62%. Au fost întocmite 5 rechizitorii privind infracțiuni de corupție, față de 10 rechizitorii în anul 2011, constatându-se o scădere cu 50%, însă 2 din acestea sunt cauze complexe, cu multe fapte și persoane cercetate.

Au fost trimi și în judecată 8 inculpați din care 3 în stare de arest preventiv. Din aceștia, 1 inculpat a avut calitatea de lucrător de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea SPR „MAI 2012,  2 inculpați au avut calitatea de primari (este vorba despre foștii edili din Laloșu și Vaideeni), iar 1 inculpat „profesor universitar la o instituție de învățământ superior particulară. În aceste cauze, procurorii au instituit măsuri asigurătorii în vederea asigurării confiscării speciale sau a reparării prejudiciilor, în cuantum total de 140.640 lei. În ceea ce privește stadiul soluționării cauzelor în care au fost întocmite rechizitorii privind infracțiuni de corupție, într-un dosar inculpatul a fost condamnat definitiv de instanța de judecată, în alt dosar inculpatul a fost condamnat de prima instanță, restul dosarelor aflându-se  pe rolul instanțelor de judecată.

Polițist de la Rutieră după gratii

Un polițist al Biroului Poliției Rutiere din cadrul Poliției Municipiului Rm. Vâlcea a fost arestat, în luna mai 2012,  pentru luare de mită. Agentul șief adjunct de poliție Lucian Nicolae Trașcă, de 26 ani, a fost prins cu ” mâța-n sac” de ofițerii de la Direcția Generală Anticorupție Vâlcea, care l-au supervizat o bună perioadă de timp. Polițiștii anticorupție au descoperit că polițistul de la Rutieră efectua cercetări în privința unui grav accident de circulație, iar pentru a soluționa cauza favorabil pentru vinovat el a pretins și primit suma de 200 de euro. În schimbul banilor, agentul de poliție s-a angajat să soluționeze favorabil cauza penală și să restituie permisul de conducere vinovatului.

Fostul primar din Laloșu, trimis în judecată

Social „democratul Ion Toma, ex-primarul comunei Laloșu, este acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea de distrugere de înscrisuri, luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, el fiind trimis în judecată zilele trecute. „Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, s-a reținut faptul că, în perioada 2005 „2010 inculpatul Toma Ion în calitate de primar al comunei Laloșu, județul Vâlcea, a pretins și primit de la mai multe persoane sume de bani, respectiv  suma de 4.493 lei, fie  în scopul exonerării acestora de la plata contravalorii unor amenzi contravenționale aplicate de organele de poliție,  prin neînregistrarea, nepunerea în executare și ruperea  proceselor „verbale de contravenție înaintate de organele de poliție la primărie pentru luare în debit și executare, fie în scopul intervenției la funcționarii Administrației Publice Bălcești, pentru exonerarea unei persoane de la plata unei amenzi administrative aplicate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești, cauzând în acest sens Primăriei Laloșu un prejudiciu în cuantum de 4.838 lei. În aceea și perioadă și în aceea și calitate, inculpatul folosindu-se de o pastă corectoare a acoperit mențiunile efectuate în registrul de corespondență, aflat la sediul Primăriei Laloșu, referitoare la două procese verbale de contravenție înregistrate pe numele a două persoane. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus instituirea măsurilor asiguratorii asupra sumei de 10.000 lei, aparținând inculpatului” „se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

MAGDA POPESCU