Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

TÂLHĂRIA CALIFICATĂ din Berbeşti, lăsată cu puneri în libertate!

Cazul de tâlhărie calificată din luna mai a acestui an, de la Exploatarea Minieră Berbeşti, în urma căruia patru bărbaţi au fost reţinuţi, s-a lăsat cu puneri sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Reamintim că cei patru vâlceni, toți din Berbești și cu vârste cuprinse între 16 și 33 de ani, au pătruns în cariera de Vest a Minierei Berbești, fără drept și au sustras cărbune, folosindu-se de o autoutilitară. Indivizii l-au agresat fizic și verbal pe agentul de pază de la postul fix. Au aruncat cu pietre și obiecte contondente către agentul de pază și l-au fugărit. La data de 11 mai, cei patru vâlceni au fost reținuți pentru 24 de ore și au fost încarcerați în Centrul de Arestare și Reținere Preventivă Vâlcea, urmând ca ulterior să fie prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Horezu cu propunere de arestare preventivă.

Trei dintre ei au fost arestaţi preventiv

Ulterior, trei dintre ei au fost arestaţi preventiv, iar pentru cel de-al patrulea s-a dispus măsura controlului judiciar pentru că era minor. Iată ce spune minuta instanței: „În baza art. 202 alin. 1 şi alin. 3 C. proc. pen., art. 224 alin 1 şi 2 C. proc. pen., art. 223 alin. 2 C. proc. pen., dispune arestarea preventivă a inculpaţilor P. I. A., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tâlhărie calificată”, prev. de art. 233 C.p. rap. la art. 234 alin.1 lit. c şi d C.p., cu aplic. art. 77 lit. a şi d C.p. şi „distrugere” prev de art 253alin 1 C.p., ambele cu aplicarea art. 38 alin 1 C.p.; Z. R. C., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie calificată”, prev. de art. 233 C.p. rap. la art. 234 alin.1 lit. c şi d C.p., cu aplic. art. 77 lit. a şi d C.p.; P. L., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie calificată”, prev. de art. 233 C.p. rap. la art. 234 alin.1 lit. c şi d C. p., cu aplic. art.77 lit. a şi d C.p., pe o perioadă de 30 de zile, de la 11.05.2017 până la 09.06.2017, inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă privind pe inculpaţii : P. I. A., Z. R. C şi P.L.” se arată în sentinţa Judecătoriei Horezu.

După arestările preventive au venit plasările sub control judiciar

In cele din urmă a fost respinsă sezisarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu de prelungire a măsurii arestării preventive în cazul celor trei inculpaţi. Astfel aceştia au fost plasaţi sub control judiciar.

„Respinge sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu de prelungire a măsurii arestării preventive luate faţă de inculpaţii P.I.A, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tâlhărie calificată”, prev. de art. 233 C.p. rap. la art. 234 alin.1 lit. c şi d C.p., cu aplic. art.77 lit. a şi d C.p. şi „distrugere” prev de art 25 3alin 1 C.p., ambele cu aplicarea art 38 alin 1 C.p.; Z.R.C., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie calificată”, prev. de art. 233 C.p. rap. la art. 234 alin.1 lit. c şi d C.p., cu aplic. art.77 lit. a şi d C.p.; P.L., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie calificată”, prev. de art. 233 C.p. rap. la art. 234 alin.1 lit. c şi d C.p., cu aplic. art.77 lit. a şi d C.p. prin încheierea nr. 22 din 11.05.2017 a Judecătoriei Horezu în dosar nr.1215/241/2017.Dispune punerea în libertate a inculpaţilor P.I.A, Z.R.C, P.L dacă nu sunt arestaţi în altă cauză .

În baza art. 237 alin 2 C .pr .pen. rap. la art. 202 alin. 1 şi 3, art. 202 alin. 4 lit.b, art. 215 ind. 1 alin. 1 C.pr. pen.: Admite cererile inculpaţilor de înlocuire a măsurii arestării preventive cu una dintre măsurile preventive prevăzute la art. 202 alin. 4 lit.b-d C.pr.pen. Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii P.I.A, Z.R.C, P.L cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.” se arată în minuta instanţei.

Mai mult, în data de 8 august, pentru unul dintre bărbaţi,P.L., s-a dispus înlocuirea obligaţiei de a nu părăsi oraşul Berbeşti cu obligaţia de a nu părăsi România în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar. „Admite plângerea formulată de petentul-inculpat P.L. împotriva ordonanţei de prelungire a măsurii preventive a controlului judiciar nr. 616/07.08.2017 emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu. În baza art. 213 alin. 6 teza II Cod procedură penală dispune înlocuirea obligaţiei de a nu părăsi oraşul Berbeşti, judeţul Vâlcea, cu obligaţia de a nu părăsi România,(…) în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar.” se precizează în minuta instanţei.

LATER EDIT: Şi pentru ceilalţi doi bărbaţi, s-a dispus înlocuirea obligaţiei de a nu părăsi oraşul Berbeşti cu obligaţia de a nu părăsi România în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar.