Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Râul Olt a devenit paradisul braconierilor

PESCUIT ILEGAL. Braconierii fac ravagii pe râul Olt, iar oamenii legii privesc neputincioşi cum acest fenomen infracţional ia amploare pe zi ce trece. Sigur, există acţiuni frecvente ale poliţiştilor şi ale angajaţilor Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură – Filiala Vâlcea, însă nu puţini pescari sportivi afirmă că, de fapt, braconierii sunt „protejaţi” de ANPA, pentru că în loc să le vină de hac, ei chiar îi ajută. Doar astfel se poate explica cum tot mai mulţi vâlceni şi-au făcut o adevărată meserie din pescuitul ilegal.

Zilele trecute, pe adresa redacţiei noastre, un vâlcean, nemulţumit că pur şi simplu pe râul Olt nu mai poţi practica pescuitul sportiv, ne-a trimis fotografii şi informaţii cu ceea ce se întâmpla în barajul de la Ioneşti. Acolo, zilnic, zeci de braconieri întind plasele fără jenă şi scot sute de kilograme de peşte pe care le vând după aceea. Problema este, spune omul, că s-a constituit o adevărată mafie pe râul Olt, braconierii ducându-se cu zecile şi intimidându-i pe pescarii sportivi. „Vă trimit ataşat câteva poze pe care le-am făcut la Ioneşti în baraj, unde 8 ambarcaţiuni prindeau peşte cu plasele în baraj. Am stat acolo 45 de minute timp în care un Logan, cu numere de Olt, a făcut două transporturi, încărcat cu peştele prins de ţigani. Menţionez că pe mal mai erau aproximativ 20 de indivizi cu scopul de a intimida celelalte persoane existente” – se arată în mailul trimis de vâlcean, căruia, din motive lesne de înţeles, îi vom păstra anonimatul.

23 de infracţiuni de braconaj în 2 luni de zile

O ultimă statistică la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea arată că în ultimele două luni, adică în decembrie 2013 şi în ianuarie 2014, s-au constatat doar 23 de infracţiuni de braconaj piscicol, în condiţiile în care sunt sute de vâlceni care practică această „meserie”. Cei 23 de braconieri prinşi s-au ales cu dosar penal.

Mai mult decât atât, poliţiştii au dat doar 2 sancţiuni contravenţionale în valoare de 600 de lei şi au confiscat 300 de kilograme de peşte. De asemenea, au mai fost confiscate 3 ambarcaţiuni şi 16 unelte interzise de pescuit.

Metode ingenioase de braconaj

Atunci când vine vorba de a încălca legea, românul s-a dovedit a fi întotdeauna inventiv, găsind metode din ce în ce mai ingenioase. Aşa şi cu braconierii, care găsesc tot felul de metode de a pescui ilegal. Pentru a prinde cât mai mult peşte, braconierii folosesc unelte cum ar fi: ostia, sacul, diferite tipuri de plase, priponul, setca monofilament, prostovolul, „mireasa”, ţepoaica şi multe altele. Din păcate însă, de foarte multe ori ei folosesc şi metode care se bazează pe rănirea peştelui. Mai mult decât atât, braconierii utilizează instalaţii electrice improvizate sau recurg la substanţe otrăvitoare pentru a prinde cât mai mult peşte. Pentru a reduce numărul braconierilor, autorităţile au stabilit câteva reguli ale pescuitului sportiv. Astfel că, amatorii de pescuit, pentru a nu încălca legea în vigoare, trebuie să practice acest sport numai pe timpul zilei şi într-o anumită perioadă a anului, în restul timpului peştele fiind lăsat să se reproducă. De asemenea, adevăraţii pescari sportivi trebuie să folosească numai un anumit tip de momeală şi de undiţe. Din păcate şi aceste reguli sunt încălcate frecvent.