Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: www.europafm.ro

Puneri în LIBERTATE în dosarul HACKERVILLE de DRĂGĂŞANI, cu prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro

FOTO: www.europafm.ro

Anul trecut, oraşul Drăgăşani şi-a reconfirmat tristul renume de capitală a fraudelor pe internet, pe care l-a câştigat la sfârşitul anilor ’90. O grupare formată din 74 de hackeri a devenit spaima Europei, după ce a păcălit nu mai puţin de 1.000 de persoane din România, Germania, Cehia, Italia, Franţa şi alte ţări europene. Anchetatorii au estimat că prejudiciu total s-a ridicat la 4,5 milioane de euro.

Infractorii cibernetici puneau pe diferite site-uri anunţuri de vânzare a unor bunuri fictive. Ulterior, victimele acestora au reclamat faptul că după ce au transferat banii nu au primit nimic în schimb. Astfel, la data de 15.11.2016, acţionând în cadrul unei echipe comune de anchetă româno-germane constituită cu sprijinul EUROJUST, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate Vâlcea, Piteşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Neamţ, Hunedoara, Dâmboviţa, Buzău, Botoşani, Vrancea, Olt, Vaslui şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 64 percheziţii domiciliare în 9 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Cele mai multe percheziţii au fost în judeţul Vâlcea, 26 la număr, 15 în judeţul Cluj, 14 în municipiul Bucureşti, 2 în judeţul Buzău, 2 în judeţul Bihor, 1 în judeţul Hunedoara, 1 în judeţul Dâmboviţa, 1 în judeţul Botoşani, 1 în judeţul Neamţ şi 1 în judeţul Dolj.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vâlcea au fost aduse la audieri nu mai puţin de 74 de persoane. Opt persoane au fost arestate preventiv în acest dosar şi alte trei au fost plasate în arest la domiciliu, fiind urmărite penal pentru fals informatic şi spălare de bani. În prezent, patru persoane mai sunt inculpate, restul trecând de la măsura arestului la domiciliu, la cea de control judiciar.

Fosta soţie a liderului grupării, inculpată în dosar

Fosta soţie a capului reţelei, Rusu Adriana, a fost şi ea inculpată în acest dosar, în care iniţial a fost plasată în arest la domiciliu: „Dispune prelungirea măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile începând cu data de 16.12.2016 şi până la data de 14.01.2017 inclusiv, faţă de inculpatele: Rusu Adriana şi Banea Florentina. Admite în parte cererea formulată de inculpata Rusu Adriana (…) Permite inculpatei să ia legătura telefonic cu fostul său soţ inculpatul Rusu Ilie Daniel pentru ca acesta să poată discuta cu copilul lor minor.” se arată în minuta instanţei.

Ulterior, Rusu Adriana a fost plasată sub control judiciar: „Dispune înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri, faţă de inculpata Rusu Adriana în temeiul art. 215 Cod procedură penală” se arată în încheierea din data de 10.01.2017.

Tragem linie şi mai rămân patru inculpaţi

Din cei şapte inculpaţi cât figurau în dosarul nr. 1234/90/2017, aflat pe rolul Tribunalul Vâlcea, în data de 13.03.2017, s-a dispus prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile pentru patru persoane. Este vorba de Rusu Ilie Daniel, Vînătoru Marian Dorin, Marinescu Gheorghe Cristian și Muscalu Alin Nicolae. În cazul celorlalţi trei s-a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar. Este vorba de Mihăescu Bogdan-Dumtru, Costea Cornel şi Zarioiu Radu Ştefan.