Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

PERICOL! Primăria Fârtăţeşti s-a retras din ADI APA şi pierde 1,7 milioane de euro!

foto Vocea ValciiDecizie fără precedent în Consiliul Local al comunei Fârtăţeşti, după ce 12 aleşi locali, la propunerea primarului PSD Nicolae Voicescu, au luat decizia de a vota ieşirea din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI APA Vâlcea. Asta în condiţiile în care localitatea Fârtăţeşti este prinsă în lista de investiţii a asociaţiei, pentru perioada 2014 – 2020, cu suma aproximativă de 1,7 milioane de euro. Hotărârea luată în CL ar putea duce la pierderea fondurilor europene.

Aşadar, primarul Nicolae Voicescu aruncă în aer ADI APA. Conform documente-lor semnate şi parafate, în Fârtăţeşti, la capitolul apă uzată, s-au alocat fonduri europene, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, pentru extinderea staţiei de epurare, în vederea creşterii gradului de puritate a cursurilor de apă şi a eliminării riscului de poluare a mediului. De asemenea, şi pentru alimentarea cu apă au fost alocate fonduri europene prin ADI APA, în Fârtăţeşti urmând să se execute lucrări pentru extindere sursă în satele Stăneşti, Cuculeşti şi Grănicetu. Mai mult, trebuia să se extindă staţia de tratare şi reţeaua de alimentare cu apă în cele trei sate menţionate din localitatea Fârtăţeşti.

Numai că, acum, întreaga investiţie este stopată de ambiţia primarului social-democrat Nicolae Voinescu, care, aşa cum spuneam, a propus în CL ca UAT Fârtăţeşti să se retragă din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI APA, propunere care a primit 12 voturi pro şi doar unul împotrivă.

Jianu, Apavil: „Cred că o să plătească şi ceva despăgubiri”

În aceste condiţii, investiţia la alimentarea cu apă se stopează în localitatea Fârtăţeşti, iar directorul societăţii Apavil, Cristian Jianu, societate care efectuează lucrările, susţine că localitatea cu pricina nu va mai prinde nici măcar un proiect european de acum înainte şi va fi nevoită să returneze sumele investite până acum.

„Da, a dat o hotărâre în Consiliul Local. Nu ştiu ce implică în ceea ce priveşte ADI APA, însă ce vă pot spune este că el nu va mai prinde niciun proiect pe fonduri europene. Cred că o să plătească şi ceva despăgubiri la ADI APA, dar nu sunt sigur cum şi cât. Constituirea ADI nu este în pericol, doar că el nefiind membru în ADI nu mai poate fi prins în niciun proiect pe 2014-2020. Probabil că decizia sa este şi una electorală pentru alegerile din 2016, gândindu-mă numai la faptul că poate vrea un tarif mai mic la apă, iar când e la noi, toată lumea plăteşte la fel” – susţine Cristian Jianu, directorul societăţii Apavil.

Preşedinte ADI Apa: „Încep să fiu atât de dezgustat de ce se întâmplă acum”

Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI APA Vâlcea, primarul din Brezoi Robert Schell, s-a arătat dezgustat de manevrele şi deciziile stupide ale edilului din Fârtăţeşti, susţinând că inconştienţa acestuia va costa mult.

„Primarul din Fârtăţeşti nu a priceput ce presupune treaba asta şi ce costuri sunt pentru localitate. În statut scrie că se vor suporta toate costurile privind ieşirea şi asta presupune ca noi să modificăm MasterPlanul de apă, unde el era prins cu sume importante, iar toate investiţiile efectuate de Apavil trebuie returnate ca sume. Deci, toate lucrările de întreţinere şi toate lucrările de reparaţii care au fost făcute până acum, trebuie returnate ca sume. Este vorba de bani mulţi!

Nu este normal ce se întâmplă! Încep să fiu atât de dezgustat de ce se întâmplă acum şi de calitatea oamenilor! Nu este posibil ca în secolul 21 să se opunem unor lucruri care sunt fireşti şi normale. Lupte politice între ei, numai că pe noi nu ne interesează asta. De aceea este administraţia varză, avem 7.000 de comune fărâmiţate, conduse de tot felul de nebuni. După părerea mea ar trebuie desfiinţate toate aceste localităţi, comasate şi făcute în jurul unor localităţi mai mari şi să se facă în jurul unor centre administrative puternice” – susţine Robert Schell.

Schell: „Eu renunţ la preşedinţie şi să se ducă dracului”

Mai mult, preşedintele ADI APA Vâlcea crede că decizia lui Voicescu de a se retrage din asociaţie este şi un fel de şantaj la adresa sa, social-democratul dorindu-şi probabil scaunul de la ADI APA.

„Cât priveşte localitatea Fârtăţeşti, eu nu cred că are cum să iasă. Bun, a dat el hotărâre de CL. Dar, sta-tutul spune că fiecare localitate din ADI APA trebuie să dea hotărâre în CL pentru ieşirea localităţii Fârtăţeşti. Sigur, nu îl ţine nimeni cu forţa, dar situaţia este inedită şi trebuie discutată.

Ceea ce fac cei din localitatea Fârtăţeşti este o modalitate de a ne bloca activitatea şi cred că sunt puşi să facă acest lucru. Dacă miza este preşedinţia ADI APA, eu imediat renunţ la ea şi să se ducă dracului, pentru că în afară de a îmi mânca timpul liber, nu am niciun avantaj de aici. Este grav oricum, pentru că este în joc finanţarea europeană şi se va alege praful de tot” – a mai spus Robert Schell, preşedintele ADI APA Vâlcea.