Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Oltchim dezavuează circul mediatic declanșat de PCC SE

Managementul Oltchim constată cu neplăcere că, în lipsa unor strategii de orice natură și a unor soluții pertinente pentru companie, acționarul ostil PCC SE încearcă să transforme nemulțumirile sale într-un circ public. După eșecul acțiunilor sale concentrate prin care a încercat să blocheze activitatea Oltchim, PCC SE a pornit o campanie de dezinformare și un atac mediatic fără precedent.

Prin intermediul unor comunicate publicate de mass media numai în regim de publicitate, PCC SE a acuzat Oltchim de lipsa de transparență prin refuzul de a furniza răspunsuri la întrebările acționarului minoritar.

SC Oltchim SA Rm.Vâlcea a comunicat către PCC SE răspunsuri la toate întrebările formulate prin adrese scrise, adrese care au fost primite de un reprezentant al acestei societăți cu semnătura de primire. Niciun alt acționar al Oltchim-ului nu s-a arătat interesat de a lua cunoștință despre întrebările adresate de PCC. Toți acționarii prezenți la AGA din 04.06.2010 au fost întrebați dacă doresc să cunoască întrebările PCC și, de asemenea, răspunsurile la aceste întrebări. Nimeni nu a dorit să cunoască aceste întrebări fiind toată lumea sătulă de circul întreținut de PCC. Toți ceilalți acționari s-au săturat de acțiunile de distrugere a societății Oltchim pe care le coordonează acest acționar. Aspectul acesta este demonstrat de procesul verbal al șiedinței AGA din 04.06.2010, document ce poate fi consultat la sediul Oltchim de orice acționar interesat. În comunicatul PCC SE se susține că Oltchim trebuie să pună la dispoziție tuturor acționarilor anumite documente solicitate numai de către acest acționar minoritar fără ca ceilalți acționari să solicite acest lucru. Aceste afirmații fac parte din campania de manipulare a PCC SE și contravin prevederilor legale în vigoare.

PCC se opune dezvoltării Oltchim

În prezent PCC SE a contestat în instanță hotărârea Adunării Generale a Acționarilor Oltchim SA de aprobare a valorii activelor unității de petrochimie Arpechim Pitești. Introducerea în activele proprii a acestei valori aduce societatea într-o situație economică favorabilă și îi permite accesul la finanțare, ducând la posibilitatea funcționării fără pierderi. Cum e posibil ca un acționar să fie împotriva relansării activității companiei în care deține acțiuni și să se lupte pentru blocarea activității acesteia? Singura explicație este că are alte interese și anume distrugerea societății. În acest context, singura autoritate competentă să se pronunțe asupra tuturor motivelor și argumentelor invocate de PCC SE este instanța de judecată.

Oltchim SA respectă justiția din România și se va supune oricărei hotărâri ce se va pronunța de către instanța de judecată. Oltchim refuză să se lase atrasă într-un circ mediatic prin care PCC SE nu face altceva decât să demonstreze slăbiciunea, din punct de vedere legal, a argumentelor sale ca acționar ostil.

Procuratura Rm. Vâlcea face jocurile PCC?

O altă direcție din care PCC SE încearcă să denatureze realitatea este închiderea dosarului de corupție împotriva reprezentanților PCC SE, Waldemar Preussner și Wojciech Zaremba. Contrar declarațiilor făcute de PCC SE, Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus, prin rezoluția din data de 25 iunie 2010, neînceperea urmăririi penale și nu închiderea dosarului, aceasta din urmă soluție nefiind prevăzută de legislația penală din domeniu. Codul de procedură penală, la art. 278, prevede, în continuare, posibilitatea formulării unei plângeri contra actelor procurorului, iar la art. 2781 și posibilitatea formulării unei plângeri în fața judecătorului împotriva rezoluțiilor sau ordonanțelor procurorului de netrimitere în judecată. Aceste prevederi legale dau posibilitatea părții nemulțumite de a formula plângeri împotriva soluțiilor dispuse de procurori.

În cadrul comunicatului se face de altfel referire la faptul că, în cadrul aceluia și dosar, a mai fost formulată o plângere de către Oltchim împotriva rezoluției din data de 25 ianuarie 2010 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Această plângere a fost admisă în parte pe motiv că nu au fost administrate toate probele și nu au fost verificate toate aspectele ce fac obiectul plângerii.

În aceste condiții, Oltchim SA Râmnicu Vâlcea consideră că este prematură publicarea soluției, considerată de către PCC ca fiind o soluție finală, dispusă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm.Vâlcea.

Managementul Oltchim cere acționarului minoritar PCC SE să lase justiția română să își facă treaba și să înceteze de urgență această campanie murdară de manipulare. Având în vedere formarea la șicoala fostei securități poloneze a reprezentantului PCC în România, este greu de crezut că vor renunța la dezinformarea opiniei publice și a mediului de afaceri.

Oltchim respectă legislația de mediu

Acționarul minoritar al Oltchim, PCC SE, continuă campania agresivă de denigrare a managementului și societății Oltchim. Ignorând cu bună șitiință faptul că orice declarație defăimătoare stârnește nervozitate pe bursă și are efecte directe asupra cotației acțiunilor, PCC SE face tot posibilul pentru a reduce valoarea de piață a companiei și implicit a valorii pachetului de acțiuni pe care îl deține, lucru inexplicabil.

Așa cum am comunicat pe Bursa de Valori București, returnarea de către Oltchim a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră către Registrul Național al Emisiilor de Gaze cu efect de seră a fost întârziată din cauza unei erori de interpretare a prevederilor HG nr. 133/2010. Instalațiile nu au generat emisii în exces în anul de conformare 2009, acestea fiind chiar sub limita cotelor alocate conform Planului Național de Alocare pe 2008-2012. Oltchim deținea la data de 30.04.2010 certificatele respective, dar din motivele menționate anterior, independente de managementul companiei, termenul de transmitere a certificatelor în Registrul Național al Emisiilor de Gaze a fost depă șit (29.06.2010).

Țnând cont că prevederile HG 133/2010 se aplică în România începând din acest an, Oltchim a făcut tot posibilul să se încadreze în termenele legale și consideră oportune eforturile Guvernului de a solicita Comisiei Europene, pentru  anul 2009, o derogare de la legislația de mediu pentru firmele penalizate.

Intervenția pentru acordarea acestei derogări nu echivalează cu un ajutor de stat, așa cum sugerează PCC SE, ci este o susținere firească din partea Guvernului atât pentru unitățile afectate individual, dar și pentru mediul de afaceri în integralitatea sa, în condițiile crizei economice actuale, cu atât mai mult cu cât aplicarea automată a acestei sancțiuni ar avea și un impact social major în zonele în care acești operatori își desfășoară activitatea, din cauza disponibilizării unui număr semnificativ de angajați, estimat la acest moment la 6.000 în mod direct și cel puțin încă 15.000 pe orizontală și verticală (furnizori, clienți, prestatori de servicii).

Așa cum se arată în Memorandumul aprobat de Guvern, obligațiile de restituire a certificatelor au fost respectate pe fond, eventualele întârzieri de restituire fiind cauzate de erori de interpretare a legislației.

Managementul Oltchim cere acționarului minoritar PCC SE să înceteze această campanie murdară de distrugere a imaginii companiei.